ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

دادستانی نظامی تهران فقط مأمور پدافند را مقصر جلوه داد

در گزارش دادستانی نظامی همه وقایع به گونه‌ای بازسازی شده است که از امیر علی حاجی‌زاده و سپاه پاسداران در انهدام هواپیمای اوکراینی سلب مسئولیت شود.

دادستانی نظامی تهران اعلام کرد که سامانه دفاع موشکی، به دلیل شرایط میدانی دچار خطای بزرگی در محاسبات شد و بدون اخذ اجازه به هواپیمای اوکراینی شلیک کرد. این گزارش یک روز بعد از آنکه وزات خارجه ایران تاریخ بازخوانی جعبه سیاه پرواز ۷۵۲ خطوط مسافربری هواپیمای بین‌المللی اوکراین را اعلام کرد منتشر شده است. جعبه سیاه هواپیمایی که با دو موشک سپاه پاسداران توسط نیروی تحت امر سردار امیر علی حاجی‌زاده منفجر شد۳۰ تیر در فرانسه بازخوانی می‌شود. در گزارش دادستانی نظامی همه وقایع به گونه‌ای بازسازی شده است که از حاجی‌زاده و سپاه پاسداران سلب مسئولیت شود.  

جناره مسافران هواپیمای اوکراینی (آرشیو)

غلامعباس ترکی دادستان نظامی استان تهران دوشنبه ۹ تیر در جمع گروهی از خانواده جانباختگان فاجعه هواپیمای اوکراینی و وکیلان آن‌ها در سازمان قضایی نیروهای مسلح نتیحه تحقیقات را اعلام کرد. بر این اساس یکی از خطا‌های تاثیرگذار و عمده در این سانحه خطای محاسباتی سامانه موشکی سپاه پاسداران بود:

«سامانه سیاری که موشک شلیک کرده پس از راه‌اندازی مجدد به دلیل شرایط میدانی، شمال واقعی را دقیق تعیین نمی‌کند و همین اشتباه فاحش موجب می‌شود که سمت اهداف شناسایی‌شده توسط سامانه با اختلافی حدود ۱۰۵ درجه توسط اپراتور مشاهده شود و این خطا، مبنای یک سلسله اشتباهات دیگر قرار می‌گیرد و در نتیجه سامانه پدافندی دچار اشتباه می‌شود. کاربر سامانه پدافندی، مشخصات هدف شناسایی‌شده را به مرکز هماهنگی مربوط اعلام می‌کند، ولی پاسخی دریافت نمی‌کند و اطلاعات ثبت‌شده نشان می‌دهد که پیام سامانه دفاعی با مرکز هماهنگی مبادله نشده و قبل از مبادله پیام و دریافت پاسخ، متأسفانه کاربر اقدام به شلیک کرده در حالی‌که این قطع ارتباط تنها در حد چند ثانیه بود.»

بنا به اظهارات این مقام قضایی در همان شب ۲۱ دی ۹۸ که فاجعه اتفاق افتاد، تعدادی از افرادی که در سامانه شلیک کننده و بخش‌های بالادستی آن حضور داشتند به عنوان متهم احضار شدند. از ۶ نفری که تحت تعقیب قرار گرفتند ۳ نفر از آن‌ها در بازداشت‌اند. در این فهرست نام سردار پاسدار امیر علی حاجی‌زاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه که تمام مسئولیت این فاجعه به طور کامل پذیرفته بود قرار ندارد. همچنین از سردار پاسدار حسین سلامی، فرمانده کل سپاه هم در این پرونده اثری به چشم نمی‌خورد.   

غلامعباس ترکی دادستان نظامی استان تهران گفت:

«در طول تحقیقات، اگر افرادی به عنوان متهم شناسایی شوند طبعاً به اتهامات آن‌ها رسیدگی می‌شود.»

فایل صوتی خلبان «آسمان» در آسمان باز تهران در یک روز جنگی

شبکه خبری یونیان در اوکراین چند روز بعد از انهدام پرواز ۷۵۲ با دو موشک سپاه پاسداران فایل صوتی مکالمه خلبان هواپیمایی آسمان با برج مراقبت را منتشر کرده بود. برج مراقبت می‌گوید از انفجار هواپیمای اوکراینی بی‌اطلاع است: بیانگر این واقعیت که مقامات ایرانی از همان نخستین لحظات اصابت موشک به هواپیمای اوکراینی از ماجرا آگاه بودند اما بعد از آنکه با هدف قرار دادن پایگاه عین‌الاسد با موشک‌های سپاه جشن «انتقام سخت» در خونخواهی از قاسم سلیمانی را برگزار کردند، با سه روز تأخیر انهدام هواپیمای اوکراینی با دو موشک سپاه را اعلام کردند.

تاریخچه خبرسازی و دروغ

 هواپیمای مسافربری خطوط هوایی اوکراین  ۱۸ دی ۱۳۹۸ (۸ ژانویه ۲۰۲۰) ساعت ۶:۱۹ صبح، اندکی پس از برخاستن از فرودگاه بین‌المللی امام خمینی هدف دو موشک قرار گرفت و در نزدیکی شاهدشهر استان تهران سقوط کرد. ایران بلافاصله علت سقوط را نقص فنی اعلام کرد.د ابوالفضل شکارچی، سخنگوی نیروهای مسلح ایران، انهدام هواپیما در اثر اضصابت موشک را «دروغ محض» خواند و تأکید کرد که «این موضوع توسط خط نفاق به نفع آمریکایی‌ها دنبال می‌شود و توطئه‌ای دیگر در حوزه جنگ روانی» است.  آمریکا، کانادا، بریتانیا، و استرالیا اعلام کردند این هواپیما بر اثر برخورد موشک زمین به هوا سقوط کرده‌است. سخنگوی دولت ایران بی‌درنگ با انتشار بیانیه‌ای هرگونه برخورد موشک را تکذیب کرد و آن را «عملیات روانی دولت آمریکا» عنوان کرد. در رسانه‌های رسمی و خبری در ایران نیز، کارشناسان، تحلیلگران و عده ای تحت عنوان متخصصان هوافضا، احتمال شلیک موشک به هواپیما را «یک شایعه»، «دروغ»، «شیادی آمریکا»، «جنگ روانی» و «سناریوسازی دروغین غرب» توسط «دشمنان»، «معاندین» و «ضدانقلاب» برای «دشمنی»، «به حاشیه بردن حمله به پادگان عین الاسد»  معرفی کردند و احتمال شلیک پدافند و همچنین سقوط هواپیما با این شلیک را از لحاظ علمی رد کردند. خبرگزاری نسیم، نزدیک به سپاه پاسداران، بر اساس «منابع آگاه خود» در فرودگاه خمینی و «طبق فرم موجود اجازه پرواز» اعلام کرد که در شب حادثه هواپیما دچار اشکال فنی بوده و مهندس ایرانی که پیش‌بینی حادثه را می‌کرده اجازه پرواز را نداده بود، اما مهندس اوکراینی ایرلاین مخالف کرده‌است و از این رو «فقط همان موتور هواپیما آتش گرفته‌است.» با وجود تحلیل‌ها و خبرسازی‌های مختلف، همچنین پنهان‌کاری‌ها و تکذیب‌های متوالی، در نهایت در تاریخ ۲۱ دی ۱۳۹۸، شلیک موشک به پرواز ۷۵۲ توسط ستاد کل نیروهای مسلح ایران تأیید شد.

غلامعباس ترکی، دادستان نظامی استان تهران دوشنبه ۹ تیر در ادامه سخنانش گفت تحقیقات نشان داده که فایل صوتی خلبان هواپیمایی آسمان با «تحریف» و «جابجایی کلمات» منتشر شده است. ترکی اعلام کرد:

«تا این لحظه دلیلی بر هک سایبری و الکترونیکی، اختلال بیرونی در سامانه‌های پدافندی و موشکی و نفوذ در سامانه‌ها یا شبکه‌ها به دست نیامده و به هیچ شواهد و قرائنی برای احتمال خرابکاری و جاسوسی در هواپیما نرسیدیم و آثاری از قطعات موشک شلیک شده بر روی بدنه هواپیما مشهود است و هواپیما بر اثر برخورد با زمین منفجر شده و قطعات آن تا شعاع وسیعی از محل اصابت پراکنده شده که به‌لحاظ مسکونی بودن محل با مشکلاتی از نظر جمع‌آوری قطعات هواپیما و حفظ صحنه مواجه شدیم.»

وسایل به جای مانده از مسافران پرواز غارت شده بودند و دو روز بعد از وقوع فاجعه مأموران شهرداری محل را پاکسازی کردند.

شامگاه ۲۱ دی که حمله موشکی سپاه به پایگاه عین‌الاسد در خاک عراق در پاسخ به قتل قاسم سلیمانی اتفاق افتاد، آسمان تهران باز بود. دادستان نظامی استان تهران گفت:

«مطابق دستورالعمل‌های موجود اگر حمله هوایی دشمن خارجی به کشور قطعی باشد باید فرمان توقف پرواز‌ها صادر شود که برابر شواهد و قرائن و تشخیص سلسله مراتب، احتمال حمله و تهدید فقط وجود داشته است. لذا مراجع مسئول مطابق مقررات به اتخاذ تدابیر کنترلی اکتفا نموده و آسمان بر روی پرواز‌ها به طور کامل بسته نشده است.»

ترکی در ادامه گفت:

«درساعت ۶ و ۱۲ دقیقه، هواپیما در ارتفاع ۶۰۰ متری هدف موشک پدافند هوایی گرفته و متاسفانه سقوط می‌کند.»

 همه ۱۷۶ سرنشین این هواپیما جان باختند. حداقل ۱۳۹ نفر در این هواپیما، ایرانیان دانشجو و پژوهشگری بودند که پس از تعطیلات زمستانی از طریق اوکراین به کانادا بازمی‌گشتند.  جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا از یک فاجعه ملی سخن گفته بود.   

 بیشتر بخوانید:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • تمدن

    خودتانا مسخره کنید، شرایط مشخص بوده، تمام کسانی که در پرواز هواپیما در آن شرایط سهیم بوده اند باید به جرم قتل عمد محاکمه شوند