ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

هند از پروژه خط آهن چابهارـ زاهدان کنارگذاشته شد

این پروژه بخشی از تفاهمنامه سه‌جانبه ایران، هند و افغانستان برای توسعه خط‌ آهنی‌ست که بندر چابهار را از یکسو به مرز افغانستان و از سوی دیگر به آسیای میانه متصل کند.

رسانه‌های هند از اخراج این کشور از پروژه خط آهن چابهار-زاهدان خبر دادند. این پروژه بخشی از تفاهمنامه سه‌جانبه ایران، هند و افغانستان برای توسعه مسیر ریلی شمال شرقی‌ است که قرار است بندر چابهار را از یکسو به مرز افغانستان و از سوی دیگر به آسیای میانه متصل کند. ایران دلیل این امر را دیرکرد طرف هندی اعلام کرده است.

پروژه خط آهن چابهار-زاهدان بخشی از تفاهمنامه سه‌جانبه ایران، هند و افغانستان برای توسعه مسیر ریلی شمال شرقی‌ست که قرار است بندر چابهار را از یکسو به مرز افغانستان و از سوی دیگر به آسیای میانه متصل کند.

روزنامه هندو، سه‌شنبه ۲۴ تیر به نقل از منابع رسمی هند از کنارگذاشته شدن این کشور از پروژه توسعه خط ‌آهن چابهار- زاهدان خبر داد. بر این اساس مقامات ایران دلیل این امر را «دیرکرد در تامین مالی و شروع پروژه» اعلام کرده و گفته‌اند تصمیم دارند این پروژه را خودشان پیش ببرند.

هفته گذشته وزیر راه و شهرسازی، پروژه ریل‌گذاری راه‌آهن ۶۲۸ کیلومتری زاهدان-چابهار را به طور رسمی افتتاح کرد. محمد اسلامی گفته بود: این خط ریلی در زمان بهره‌برداری می‌تواند حدود هفت میلیون تن بار را جابه‌جا کند و تکیه گاه اصلی در ترانزیت و صادرات و واردات باشد.

پروژه توسعه خط آهن چابهار - زاهدان در کلیت خود چابهار را به زاهدان و پس از آن به زرنج در مرز افغانستان و همچنین چابهار را در مسیر جداگانه به سرخس در شمال شرق ایران متصل خواهد کرد. به گزارش روزنامه هندو وزارت راه اکنون قصد دارد با استفاده از نیرو و بودجه بومی این پروژه را پیش‌ ببرد. طبق اظهارات منابع رسمی که نامشان ذکر نشده است، ایران اعلام کرده این پروژه را تا مارس ۲۰۲۲/اسفند ۱۴۰۱ و با صرف بودجه ۴۰۰ میلیون دلاری از صندوق توسعه ملی به پایان خواهد رساند.

پروژه توسعه خط آهن چابهار- زاهدان

پروژه توسعه خط آهن چابهار- زاهدان بخشی از تعهدات هند به قرارداد سه‌جانبه‌ای است که در ۲۰۱۶/۱۳۹۵ میان رئیسان جمهوری ایران، افغانستان و هند در تهران امضا شد. هدف از این قرارداد که به تفاهمنامه چابهار موسوم است، ایجاد مسیرتجاری جدیدی از ایران به افغانستان و آسیای مرکزی بود.
برپایه این قرارداد شرکت دولتی راه‌آهن هند به تامین همه خدمات، ساخت زیر ساخت‌ها و همچنین تامین مبلغی نزدیک به ۱,۶ میلیارددلار متعهد شده بود اما طبق گزارش رسانه‌های هندی به خاطر تحریم‌های ایالات متحده آمریکا علیه ایران، هرگز اجرای این پروژه را آغاز نکرده است. این ادعا در حالی مطرح شده است که واشنگتن بندر چابهار را از تحریم‌های وضع شده علیه ایران معاف کرده است.

رسانه‌های هند همچنین کنارگذاشته‌شدن هند از پروژه خط آهن چابهار را متاثر از قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین دانسته‌اند. این قرارداد اما هنوز نهایی نشده و جزئیات آن مشخص نیست.

محمد جواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی سه شنبه ۲۴ تیر گفت ایران برای مذاکرات نهایی با طرف چینی پیرامون برنامه ۲۵ ساله همکاری‌های مشترک ایران و چین، موسوم به سند راهبردی ۲۵ ساله ایران-چین، آماده است.

برنامه ۲۵ ساله همکاری‌های مشترک ایران و چین (سند راهبردی ۲۵ ساله ایران-چین) یک توافقنامه راهبردی میان نظام جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین است که طبق آن قرار است چینی‌ها در صنعت نفت ایران، شرکت ملی صادرات گاز ایران و شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران و نیز زیرساخت حمل و نقل ایران سرمایه‌گذاری وسیعی انجام دهند.

بیشتر بخوانید:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • جواد

    نه شرقی نه غربی فقط چین‌لیسی