ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

خاورمیانه به فضا می‌رود

خالد صالح-اودیسه ماه و میمون و مریخ با شرکت اسرائیل، ایران و امارات. فضا «فتیش» تازه خاورمیانه است. پس از رقابت نظامی-نمادین در خشکی و دریا، حالا نوبت به فضا رسیده است. فکرش را بکنید خاورمیانه با جنگ‌ها و آشوب‌هایش به فضا هم صادر شود!

اودیسه ماه و میمون و مریخ با شرکت اسرائیل، ایران و امارات.

فضا «فتیش» تازه خاورمیانه است. پس از رقابت نظامی-نمادین در خشکی و دریا، حالا نوبت به فضا رسیده است. فکرش را بکنید خاورمیانه با جنگ‌ها و آشوب‌هایش به فضا هم صادر شود!

آفتاب و فرگام، میمون‌های فضانورد ایرانی

خاورمیانه دچار وسوسه جدیدی شده است: فضا

فضا دارد به سرعت به عرصه جدیدی برای دولت‌های خاورمیانه بدل می‌شود برای رقابت و نمایش قدرت و ابزار سیادت در منطقه. 

آخرین هنرهنمایی در این مورد به امارات متحده عربی مربوط می‌شود. 

ساعت ۶:۵۸ صبح (به وقت محلی) ۲۰ ژوئیه، کاوشگر فضایی اماراتی از پایگاه تانه‌گاشیما در جنوب ژاپن به سمت فضا پرتاب شد تا به سوی مدار مریخ حرکت کند. 

این کاوشگر برنامه‌ای برای نشستن روی سطح مریخ ندارد و فقط به اندازه یک سال مریخی (۶۸۷ روز زمینی) در مدار آن می‌چرخد و اطلاعات را به زمین می‌فرستد. آخرین خبر اینکه کاوشگر اماراتی اولین تصویر خود را از فاصله یک میلیون کیلومتری زمین مخابره کرده است. 

قرار است این کاوشگر در فوریه ۲۰۲۱ در مدار مریخ قرار بگیرد؛ درست همزمان با ۵۰ سالگی اتحاد هفت امیرنشین و تشکیل کشور امارات متحده عربی. 

شرکای علمی این ماجراجویی فضایی امارات سه نهاد دانشگاهی آمریکایی اند که در واقع آنها پروژه کاوشگر امید را طراحی کردند. پروژه زیرنظر وزارت علوم پیشرفته هدایت و انجام شده که تصدی آن را یک زن جوان ایرانی‌ تبار به نام ساره بنت یوسف الامیری برعهده دارد. جدا از او، یک سوم تیم اماراتی پروژه کاوشگر امید زن هستند تا این ماجرای فضایی به فرصتی تبلیغاتی بدل شود تا اماراتی‌ها خود را قهرمان میدان دادن به جوانان و زنان در منطقه معرفی کنند.

حکومت امارات متحد عربی نام این مأموریت مریخی را «امید» (امل) گذاشته است. حول پروژه هم سروصدای پان-عربیستی در مورد گذشته شکوهمند علمی اعراب به پا شده و هم تبلیغات ملی‌گرایانه. برنامه امارات این است که مأموریت پیش از سالروز ۵۰ سالگی تشکیل کشور امارات به انجام برسد. 

امارات در پروژه فضایی‌اش همان‌قدر روی گذشته مانور داده که روی آینده. برنامه امارات این است که تا سال ۲۱۱۷  اولین مستعمره یا شهر انسانی را بر روی سیاره سرخ بنا کند.  یک برنامه ۱۰۰ ساله علمی-تخیلی.

همه چیز در این پروژه به ظاهر به علم و امید و تخیل و جوانان مربوط می‌شود، اما سیاست چه؟

ساده انگارانه است اگر فکر کنیم جهش به سمت مریخ، پیوندی با جاه‌طلبی‌ها و نقش‌آفرینی‌های جدید منطقه‌ای امارات از سال ۲۰۱۱ به بعد ندارد.

امارات مصمم است به عنوان یک قدرت عربی، خلا قدرت به وجود آمده  پس از نزول عراق، سوریه و مصر را در منطقه پرکند. در سال‌های اخیر این کشور تلاش کرده در مورد مسائل عمده خاورمیانه (مسأله اسرائیل،‌ موضوع هسته‌ای ایران، جنگ یمن، و  شکاف موجود در شورای همکاری خلیج فارس و...) نقش‌آفرینی کند و این بی‌سابقه و جدید است.

تصویری از مرکز فضایی محمد بن رشید در دوبی- حاضران پرتاب کاوشگر اماراتی امل (امید) را به صورت زنده مشاهده می‌کنند. (عکس از Giuseppe CACACE / AFP)

فضا «فتیش» تازه خاورمیانه است. و مسابقه بر سر آن  دارد درست به اندازه رقابت تسلیحاتی جدی می‌شود. پس رقابت نظامی-نمادین در خشکی و دریا، نوبت به فضا رسیده است. فکرش را بکنید خاورمیانه با هم جنگ‌ها و آشوب‌هایش به فضا هم صادر شود!

امارات متحده عربی مفتخر است که «اولین، بزرگترین و بهترین» است. تاآنجایی که به فضا مربوط می‌‌شود، اما هنوز از این خبرها نیست، حتی در سطح منطقه. 

اولین دولت منطقه که برنامه‌ای فضایی را آغاز کرد اسرائیل بود در سال ۱۹۸۳.

اسرائیلی‌ها به لطف متخصصان آمریکایی توانستند یک ماهواره شناسایی را در سال ۱۹۸۸ به فضا پرتاب کند. اسرائیلی‌ها در امور فضایی از دیگران در منطقه پرسابقه‌تر اند و البته هزینه‌های احمقانه‌ای هم برای تسخیر فضا صرف کرده‌اند. در سال ۲۰۰۹ آنها تلاش کردند روی ماه فرود بیایند، اما شکست خوردند تا انحصار فرود آرام بر ماه همچنان در دستان آمریکا، شوروی و چین باقی بماند. 

در مقایسه با اسرائیل کهنه‌کار، اماراتی‌ها در عرصه فضا تازه کار اند. مرکز فضایی محمد بن رشید در سال ۲۰۰۶ در دوبی تأسیس شد. و دولت فدرال با تأسیس آژانس فضائی امارات در سال ۲۰۱۴ کمک کرد این مرکز توسعه بیابد. 

علاوه بر اسرائیل، ایران هم در یک دهه اخیر دل در گرو فضا نهاده است. 

آژانس فضایی ایران در سال ۲۰۰۴ تأسیس شد. و ایران مفتخر است که نهمین کشوری است که مستقلاً ماهواره به فضا فرستاده. بله، رتبه دوم فضایی منطقه پس از اسرائیل می‌رسد به ایران.

البته ایران در سطح اسرائیل و امارات از همکاری‌های بین‌المللی برخوردار نبوده است. و نباید خیلی در مورد کمک نصفه نیمه چینی‌ها و روس‌ها به این کشور غلو کرد. 

اولین ماهواره تولید داخلی ایران در فوریه ۲۰۰۹ مورد بهره‌برداری قرار گرفت و نام آن هم همچون کاوشگر اماراتی «امید» بود. خاورمیانه‌ای، نه روی زمین، که در فضا دنبال «امید» می‌گردند.

 امید ایرانی‌ها  ۱۵ بهمن ۱۳۸۷ همزمان با سی‌امی سالگرد انقلاب ۵۷ در فضا قرار گرفت و البته در آستانه انتخابات سال ۸۸ به  جو غلیظ مناطق غربی آمریکای جنوبی و اقیانوس آرام برخورد کرد و پس از ۸۲ روز از حرکت ایستاد.

ایران مشخصاً حیوانانی هم به فضا فرستاده است. جمهوری اسلامی با یک موش صحرایی، دو لاکپشت و چند کرم در سال ۲۰۱۰ آغاز کرد. بعد موفق شد یک عروسک را درون یک کپسول حیاتی به فضا بفرستد.  و نهایتاً در سال ۲۰۱۳ دو میمون به نام‌های آفتاب و فرگام  را جداگانه به فضا پرتاب کرد که بعدتر این دوتا فضانورد صاحب فرزند هم شدند، البته روی زمین.

ایران در آوریل ۲۰۲۰ یک ماهواره نظامی را هم  با نام نور را با موفقیت به فضا فرستاد. رئیس فرماندهی فضایی آمریکا اما در مورد آن گفت که آنچه ایران به عنوان نخستین ماهواره نظامی خود در فضا معرفی می‌کند در واقع یک «وب‌کم معلق درفضا»ست. فعالیت فضایی ایران تحت رصد شدید غرب است که این فعالیت‌ها را بخشی از روند توسعه برنامه موشکی ایران می‌داند.

سلطان بن سلمان شاهزاده سعودی در فضا

در شورای همکاری خلیج فارس، همتای فضایی امارات، عربستان سعودی است. «عرب سات» که سازمان ماهواره‌ای و مخابراتی کشورهای «جامعه دول عربیه» است، در سال ۱۹۷۶ با ابتکار عربستان تأسیس شد.

اولین شاهزاده، اولین مسلمان و اولین عربی هم که به فضا رفته، یک عربستانی است: سلطان بن سلمان بن عبد العزيز آل سعود که در ۱۹۸۵ مهمان یک مأموریت فضاپیمای دیسکاوری بود. 

رقابت فضایی تازه دارد داغ می‌شود. عربستان در دسامبر ۲۰۱۸، آژانس فضایی مستقل خود را تأسیس کرد،‌ درست همزمان با ترکیه. مصر هم خیلی زود در اوت ۲۰۱۹ وارد بازی شد و  تأسیس آژانس هوایی خود را جشن گرفت. 

ابتکار عربی اما همچنان با امارات است. این کشور در سال مارس ۲۰۱۹ گروه «هماهنگی فضایی عرب» را تأسیس کرد، یک باشگاه فضایی با حضور امارات، اردن، بحرین، الجزایر، عربستان، سودان، لبنان، کویت، مراکش و مصر. هدف اصلی توسعه ماهواره‌ای برای شناسایی و عکس‌برداری زمین است با نام «۸۱۳».

۸۱۳ نامی است که به دورانی شکوهمند از امپراطوری عباسی اشاره دارد. ۸۱۳ سالی است که بیت‌الحکمه تحت خلافت مأمون در اوج شکوفایی قرار داشت. بیت‌الحکمه امروز جهان اسلام اما دیگر نه در بغداد که حالا جایی در مسیر دوبی-مریخ است. 

بیشتر بخوایند:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • حقیقتگو

    مادران برای سرگرم کردن اطفالشان و رهائی ازشنیدن گریه ها وشیون زدن اطفالشان که شاید برگرسنگی ها ونداشتن شیرمادران شان باشد اسباب بازی ها وچغچقه ها رابرایشان ردیف می کنند ...بله همان هائی برای اتمی شدن حکومت اخوندی میلیاردها دلاربه جیب زدند چه روس ها وچه چینی ها و بطورغیرعلنی اروپائی باشند که حکومت اخوندی به اصطلاح درجهان اسلام رتبه ومرتبه یافته باشد ودرمقابل امریکا به تهدیدکردن و باج خواهی اقدام کند که نتیجه جزء تحریم ها نداشته است ....خارجی ها دقیقا" میدانند که چگونه ازدارمدهای باد اورده نفتی این کشورها برای خودشان بهره مند شوند یکی این چنین حکومت ها واین چنین حکومت گرانی جهل وفاسد وعقب مانده برای سرگرم مردمانشان وگذران روزگارشان مورد استفاده قرار دهند!!امارات را چه به کره مریخ ؟نتیجه کشفیات کره مریخ که دراین سالها به کرات و آنهم مفت ومجانی ازارگان های فضائی غولپیکر روسیه وامریکا وچین واروپا با مقلات و تحیل های آنچنانی وفیلم ها منتشر شده ومیشود چه نیازی امارت لازم دانسته که با مخارج هیولائی برای ساخت وساز کاوشگر مریخی و پرداخت هزینه موشک حمل کننده متحمل شود؟ درایران سالهای سال اتومبیل پیکان وپراید را تولید کردند وحتی توانائی لاقل تغییر فرم وشکل ظاهری را نداشته اند زیرا که نه فنون اتومبیل سازی ونه دستگاه ها ونه افرادی داشته اند که بتوانند چنین وچنان کنند ...تعجب آور است که سپاهی وبسیجی مفت خور وبیسواد که حتی درمدارک تحصیلی شان تقلب کرده اند ودانشگاه ودانشجونمائی شان هم فرمایشی بوده است و حتی بدون دستگاه های خارجی قادر به تولید یک شانه موی سر ودم پائی پلاستیکی نیستند به یکباره موشک ساز وپهپادو ماهواره سازمیشوند!!!!!وددرحقیقت محض هرانچه حکومت آخوندی برای اقتدارنمائی چه موشک وپهپاد و چه اتم خانه اش وچه ماهواره باشد توسط خارجی ها با طلب پول های آنجنانی انجام شده است !!!امریکا وشرکاء دانسته نمی توانند مخارج سنگین تحقیقات فضائی ازبودجه کشورشان بردارند ولازم دانستند برای حل مشکلشان غیرمستقیم ومحترمانه دست به کیسه دلارهای نفتی امارت کنند ..مردم امارت هم خوشحال که اسلام به دورکره مریخ درگردش است !!!!امارات وعربستان وپاکستان بانی وباعث ظهور طالیبان واقاعده درافغانستان و صدوراسلحه ها وجنگ افزرها و بمب ومهمات برای آنها وهمچنین پشیبانی مالی ازسه کشور بوده ومی باشد !!!!

  • انسانم آرزوست

    من متوجه نشدم دقیقاً پیام این مقاله ـ خبر چیست! اما بهرحال تکنولوژی و سیر آفاق و انفس جزو خصوصیات انسانهاست. کشف چیزهای به ظاهر دست نیافتنی جزئی از ماجراجویی‌های بشر است. معمولاً کشورهایی که در ابتدای راه هستند، کمی در بزرگنمایی آنچه که انجام می‌دهند تلاش می‌کنند. اما ناگفته نماند که باید مردم دنیا روزی به این نتیجه برسند که در پروژه‌های علمی از تجربیات و دانش یکدیگر استفاده کنند تا سرعت و کیفیت کارهای علمی ارتقاء بیاید. اما مسابقه اقتصادی میان کشورها، این موضوع خانمان (کره زمین) برانداز بزرگترین سد راه است. شما در نظر بگیرید در موضوع کرونا چه مخفی‌کاریها و دزدیهایی توسط بعضی از دولتها صورت گرفت، درحالیکه اگر چنین نمی‌شد، چه بسا تا به امروز واکسن کرونا در اختیار مردم قرار گرفته بود و دنیا نفس راحتی از دست این ویروس آزمایشگاهی می‌کشید.

  • محسن

    جالبه "یک زن ایرانی الاصل" "813 اوج بیت الحکمه و مامون" / عباسیا مامون رو ایرانی می دونستن و باهاش مخالف بودن، برادرش رو که عرب محسوب می شد و کند ذهن بود کنار زد تا تونست حکومت رو به دست بگیره این یک طرف، یک طرف دیگه این که روسا چه کمکی به ایران کردن، خود مسولین این کار تو تلویزیونشون گفتن روسا قرار بود بیان ماهواره رو تست کنن ما هم باشیم ببینیم، از اون تعدادی که بودن (خاطرم نیست/حدود 10 نفر) فقط یک نفر رو تو سوله آزمایش راه دادن همون یه نفرم گفتن ته سوله وایسته نزدیک نیاد. در انتها روحانی متچکریم که همه چیو نابود کردی و ما رو به پسا پهلوی برگردوندی

  • ناظر

    امارات بزرگترین آلوده کننده محیط زیست در جهان است, حتی بیشتر و بدتر از چین. آلوده سازی و آشغال پراکنی در کرهء زمین برای امارات کافی نبود حالا شروع کرده اند به آلوده کردن فضا. انباشت محیط فضایی خارج از جو زمین از انواع و اقسام ماهواره ها و دیگر ابزار و آلات به چنان سطحی رسیده است که اکنون صحبت از برنامه ریزی برای پاک سازی این محیط فضایی خارج از جو زمین است. نسل بشر در هر کاری توانایی نداشته باشد, در به کثافت کشیدن و پر از زباله کردن هر جایی که پایش بدانجا برسد تبحر خاصی دارد! امارات البته در حیطهء استثمار و به بردگی کشیدن کارگران نیز حداقل همسطح چین است, و شاید هم بدتر از آن. چند سال پیش اخبار صادرات دختران جوان ایرانی به دوبی گندش درآمد, وزارت اطلاعات و سپاه زود جلوی درج اخبار را گرفتند, اما صادرات دختران جوان ایرانی به دوبی همچنان ادامه دارد. با تشدید فرایند گرمایش زمین, آب شدن کوه های یخ در قطب های شمال و جنوب و بالا آمدن سطح اقیانوس ها و دریاها و خلیج ها هیچ بعید نیست تمامی یا مقدار متنابهی از امارات نیز زیر آب برود. به امید آن روز!