ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

گرانی اقلام خوراکی در ایران در یک نگاه

آمارها از کمبود و گرانی کالاهای اساسی خوراکی خبر می‌دهند. این کمبود و گرانی به تغییر الگوی مصرف هم انجامیده و میزان مصرف خوراکی‌های اساسی در میان فرودستان کاهش یافته.

بحران اقتصادی و معیشتی در دوران همه‌گیری ویروس جدید کرونا در ایران شدت گرفته است. آمارها از کمبود و گرانی کالاهای اساسی خوراکی خانوار ایرانی خبر می‌دهند. این کمبود و گرانی به تغییر الگوی مصرف هم انجامیده و میزان مصرف گوشت و برنج و روغن و قند و شکر در میان خانواده‌های فرودست کاهش یافته است.

در دو نمودار زیر به این وضعیت می‌پردازیم.

!function(){"use strict";window.addEventListener("message",(function(a){if(void 0!==a.data["datawrapper-height"])for(var e in a.data["datawrapper-height"]){var t=document.getElementById("datawrapper-chart-"+e)||document.querySelector("iframe[src*='"+e+"']");t&&(t.style.height=a.data["datawrapper-height"][e]+"px")}}))}();   اگر ماوس خود را روی هر کدام از دایره‌های بالا نگه دارید، نمودار بالا نشان می‌دهد که تمام کالاهای اساسی نسبت به فروردین ۱۳۹۷ به شدت گران شده اند.

اگر ماوس را روی هر کدام از دایره‌ها نگه دارید،‌ میزان افزایش قیمت و قیمت فعلی این کالا را مشاهده می‌کنید. در فهرست بالا، کمترین گرانی به روغن مایع بازمی‌گردد با ۷۰ درصد افزایش قیمت و بیشترین میزان رشد قیمت نیز به چای خارجی و رب گوجه فرنگی با حدود ۲۰۰ درصد افزایش بازمی‌گردد.

نمودار زیر درباره میزان مصرف کالاهای اساسی نزد خانوار ایرانی به طور کلی و کاهش این مصرف برای خانواده‌های متعلق به دهک سوم است.

در فهرست بالا، کمترین گرانی به روغن مایع بازمی‌گردد با ۷۰ درصد افزایش قیمت و بیشترین میزان رشد قیمت نیز به چای خارجی و رب گوجه فرنگی با حدود ۲۰۰ درصد افزایش بازمی‌گردد. نمودار زیر درباره میزان مصرف کالاهای اساسی نزد خانوار ایرانی به طور کلی و کاهش این مصرف برای خانواده‌های متعلق به دهک سوم است.  خانواده‌های دهک سوم در سال ۹۷ ماهانه دو میلیون و ۲۲۰ هزار تومان درآمد داشته‌اند. آن‌ها از این مبلغ حدود ۶۲۰ هزار تومان را پس‌انداز می‌کنند و هزینه‌شان رقمی حدود دو میلیون و ۱۹۰ هزار تومان است که ۷۶۰ هزار تومان آن برای محصولات خوراکی و یک میلیون و ۴۳۰ هزار تومان در بخش غیرخوراکی هزینه می‌شود. آنها سومین دهک فقیر هستند.

همان‌طور که نمودار بالا نشان می‌دهد، کاهش مصرف گوشت قرمز در میان خانواده‌های دهک سوم در سال ۱۳۹۸ نسبت به ۱۳۹۵، بیش از ۳۰ درصد کاهش یافته است. آنها ۱۹ درصد کمتر روغن و ۱۸ درصد کمتر برنج خارجی مصرف می‌کنند.

در چنین وضعیتی آمار منتشرشده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) نشان می‌دهد که واردات برنج، روغن خام و شکر به لحاظ وزنی در پنج ماهه اول سال جاری نسبت به سال گذشته به ترتیب حدود سه، دو و نیم، و چهار برابر کاهش یافته است.

وضعیت از دوران همه‌گیری کرونا رو به وخامت رفته است. حمایت دولتی خاصی نیز وجود ندارد. اکثریت پاسخ‌دهندگان نظرسنجی زمانه در دوران کرونا  گفته اند که کاهش شدید و متوسط درآمد را تجربه کرده اند و همزمان هزینه‌های زندگی اغلب آنها افزایش یافته است.

بیشتر بخوانید:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • اقتصاد حکومتی، گرانی خصوصی؟!

    تقریبا همه اقتصاد حکومتی (دولتی-شبه دولتی-خصولتی-عمومی مثل شهردرایها و..) است، مفصر و عامل اصلی گرانی اقتصاد دولتی است: الف- چهل و اند ی سال تنش آفرینی ایدئلوژیک و دشمن تراشی مصنوعی (از ظلم و جنایت علیه دگراندیشان و دگرباشان داخلی تا ستیز به هر آنچه آیین من درآوردی شیعه ولایی مانند ستیز با یهودیت، بهاییت، اسرائیل، آمریکا، غربیها و حتی مدتی شرقیها، سنیها، امیرنشینهای عربی و...) و د رنتیجهایجاد تحریم اقتصادی و چنین کشور در تنگنای مصنوعی از کمبود ارز و کالا کرده اند/ هرگونه مدیریتشان هم از بس آدم فاسد و بیلایتقت در در سرکار گمداشته با پارتی بازی، که جز تشدید رانتخواری و دزدی بیت المال و کور شدن گره مشکلات اتفاق نمیفتد! چون کشور غیر دموکراتیک بوده و به شویه قبایلی بدویان اداره میشود و هر آدم مفید یا فاسد میکنند و یا غیر خودی و حذف، صدای منتقد چنان خفه وسرکوب میکنند که دیگر کسی جرئت ندارد در داخل انتقاد و چالش بکشد، مثل اعتصاب و تجمع، انتقاد امروز در ایران یعنی تحریم کالای حکومتی، اعتصاب، تجمع و تظاهرات، دیگر با حرف نمیشود حکومت ظالم و جانی براه راست اورد، مماشات غرب و خیانت شرقیان نیز مزید برعلت جسارت حکومت شده. ب- در حالی کشورهای عضو سازمان ملل از جمله اسرائیل رسما و عملنا تهدید به نابودی میکنند، پروژه موشک دوربرد و قاره پیما و غنی سازی و مقدمات ساخت بمب هسته ای فراهم میکنند و طبیعتا طرف مقابل ساکت و بی عمل نمی ماند. وگرنه با تمام خطرات پاکستان که د رآن نیروهای افراطی اسلامگرا بود، جهان با هسته ای کنار آمد، چون پاکستان اثبات کرده هدفش بازدارنگی در مقابل هند است و نه نابودی هیچ کشوری. اما جمهوری اسلامی دایم داعیه فتح جهان توسط مهدویت و نابودی اسرائیل و حکومت شیعه ولایی دارد، با این وضع کشوری غنی و ثروت از منابع به فلاکت گرفتار شده است/ ایران با آن همه فرصت برباد رفته میبایست وارد کننده نیوری کار ساده و متخص باشد و بزرگترین مهاجر به خارج از نیروی کار تا سرمایه! حتی همین امروز تمام ماجراجویی و ایدئلوژی ضد ایرانی و ضد بشری اش کنار بگذارداز ایران یک ویرانه از اکثریت فرودستان ناامید و اقلیت تا خرخر پروار شده از رانت و فساد اقتصادی بجا خواهد گذاشت که هیچ کشوری در جهان چننی اتلاف طبقاتی ندارد. حکومتی مدعی عدل علی داشت! مردم چکار کنند؟ تحریم خرید کالاهای حکومتی مثل بورس و خودروی داخلی (چه کارخانه و از جه نمایندگی و بنگاها) تا زمانی آزادی کامل واردات، از این مبارزه ساده تر و بی دردسر میشود؟!