ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

مخالفت رئیس بانک مرکزی با افزایش نرخ بهره

یحیی آل‌اسحاق دلار ۳۰ هزار تومانی را یک فرصت طلایی خواند و از خواستار تجدیدنظر در نظام ارزی برای استفاده از این فرصت شد. رئیس کل بانک مرکزی هم افزایش نرخ سود بانکی برای کنترل نقدینگی را رد کرد.

رئیس اتاق بازرگانی ایران و عراق از سیاست‌های ارزی و پولی بانک مرکزی انتقاد کرد و نرخ ۳۰ هزار تومانی دلار را یک فرصت دانست که از آن به خوبی استفاده نشده است. رئیس کل بانک مرکزی هم افزایش نرخ سود بانکی را سیاستی که توفیق قطعی ندارد، توصیف کرد.

بانک مرکزی ایران

نرخ دلار تا پیش از آغاز تعطیلات پس از دو روز کاهش دو باره از ۲۸ هزار تومان عبور کرد. بانک مرکزی برای کنترل و کاهش نرخ دلار «عرضه» اسکناس را بیشتر کرده است. همزمان با این اقدام برخی خبرگزاری‌ها از احتمال افزایش دوباره نرخ سود بانکی خبر دادند.

عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی اما چهارم آبان در صفحه اینستاگرام خودش افزایش نرخ سود بانکی را رد کرد و گفت: بانک مرکزی برای کاهش فشار تورمی به دنبال روش‌های دیگری است.

او که چندی قبل برای رایزنی در باره منابع ارزی بلوکه شده ایران به عراق سفر کرده بود، توضیح بیشتری در باره روش‌های دیگر کنترل فشار تورمی ارائه نکرد تنها به این بسنده کرد: «با توجه به وجود شوک منفى عرضه،ناترازى بانکها و نیاز مالى دولت؛امروزافزایش نرخ سود بانکی سیاستى نیست که توفیق قطعى داشته باشد».

مرکز پژوهش‌های مجلس مهر امسال افزایش نرخ سود سپرده بانکی را یکی از ابزارهای دولت برای کنترل نقدینگی و پیامدهای تورمی آن دانسته بود.

براساس اعلام رئیس بانک مرکزی تنها در سه ماه تابستان حدود ۳۰۰ هزار میلیارد تومان بر حجم نقدینگی افزوده شده است. میزان رشد نقدینگی در شش ماه نخست امسال هم  ۱۵,۵ درصد گزارش شده است که بر این اساس حجم نقدینگی در پایان شهریور به ۲۹۴۳ هزارمیلیارد تومان رسید. این شاخص در پایان سه ماه نخست ۲۶۵۷ هزار میلیارد تومان گزارش شده بود.

یکی از دلایل اصلی رشد نقدینگی در ماه‌های گذشته کسری بودجه دولت عنوان می‌شود. نهادهای حکومتی کسری بودجه سال جاری را ۱۸۰ هزار تا ۲۳۰ هزار میلیارد تومان پیش‌بینی کرده‌اند.

همزمان برخی از منتقدان سیاست‌های اقتصادی دولت، بانک مرکزی و دولت را به دستکاری عامدانه نرخ دلار برای کسری بودجه متهم می‌کنند. نرخ دلار در مقایسه با آغاز سال جاری نزدیک به دو برابر افزایش یافته و در هفته گذشته از مرز ۳۲ هزار تومان نیز عبور کرد.

رئیس کل بانک مرکزی و رئیس سازمان برنامه و بودجه و دیگر مقام‌های دولتی اما دستکاری نرخ دلار را رد می‌کنند و به ظاهر تلاش دارند تا با تزریق بیشتر منابع ارزی و توزیع اسکناس مانع کاهش بیشتر ارزش ریال شوند.

دلار ۳۰ هزار تومانی؛ «فرصت طلایی» تجار

در این شرایط یحیی آل‌اسحاق، رئیس اتاق بازرگانی ایران و عراق نرخ ۳۰ هزار تومانی دلار را یک «فرصت طلایی» توصیف کرد اما گفت: «به علت مشکلات مختلف و بورکراسی‌های دست و پاگیر و برخی سیاستگذاری‌های ارزی، صادرکنندگان از این فرصت طلایی استفاده نکرده‌اند».

او از بانک مرکزی خواست به جای آنچه که «مدیریت فیزیکی ارز» خواند «براساس واقعیت های موجود اقتصادی در این خصوص برنامه‌ریزی کند».

آل‌اسحاق که از اعضای برجسته حزب موتلفه اسلامی و اعضای تاثیرگذار اتاق بازرگانی ایران است، گفت که برای بهره‌گیری از فرصت‌طلایی نرخ ارز «باید برخی رویکردهای نظام مدیریت ارزی کشور تغییر کند.»

۱۹ میلیارد دلار همچنان گم است

عضو اتاق بازرگانی در شرایطی خواستار بازنگری در نظام مدیریت ارزی به نفع صادرکنندگان شده که هنوز تکلیف بخشی از ارزهای صادراتی که به ایران بازگردانده نشده است، مشخص نیست.

براساس گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، تنها ۷ میلیارد دلار از تعهدات ارزی صادرکنندگان به چرخه اقتصادی کشور بازگشته و ۱۹ میلیارد دلار از این منابع همچنان ناپدید است.

رئیس کل بانک مرکزی ایران چند روز قبل از معرفی ۲۵۰ تن از متخلفانی که به گفته او ارز صادراتی را بازنگردانده‌اند، به قوه قضاییه خبر داد و مدعی شد که ۷۰ تن از آنان «کارتن خواب بودند».

حسین سلاح‌ورزی، نایب رئیس اتاق بازرگانی در واکنش به این اظهارنظر از اتاق بازرگانی ایران خواست صحت و سقم کارتن خواب بودن ۷۰ نفر از متخلفان ارزی و واردات ۷۰۰ خودرو پورشه با کارت بازرگانی افراد فاقد صلاحیت، با انتشار اطلاعات مربوطه مورد بررسی قرار بگیرد.

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

نظری وجود ندارد.