ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

سومین آتش‌بس در قره‌باغ هم نقض شد

سومین آتش‌بس در قره‌باغ با اعلام توافق آذربایجان و ارمنستان از سوی آمریکا آغاز شد اما در همان ساعت نخست دو طرف یکدیگر را به نقض آن متهم کردند.

در پی اعلام آغاز آتش‌بس جدید در منطقه قره‌باغ، ارمنستان و جمهوری آذربایجان باز هم یکدیگر را به نقض آتش‌بس متهم کردند.

توپخانه ارمنستان - مناقشه قره‌باغ - یکشنبه ۲۵ اکتبر ۲۰۲۰/۴ آبان ۹۹ (Photo by ARIS MESSINIS / AFP)

روز گذشته، یکشنبه ۲۵ اکتبر / ۴ آبان در بیانیه مشترکی وزارت امور خارجه آمریکا و دولت‌های جمهوری آذربایجان و ارمنستان اعلام کردند که آتش‌بس جدید بشردوستانه از ساعت ۸ صبح دوشنبه ۲۶ اکتبر / ۵ آبان به‌وقت محلی به ‌اجرا در می‌آید.

ساعاتی از اجرای آتش‌بس نگذشته بود که وزارت امور خارجه آذربایجان اعلام کرد نیروهای ارمنستان دست به «نقض فاحش» آتش‌بس زده و روستاهای مناطق ترتر و لاچین این جمهوری را گلوله‌باران کرده‌اند.

حکمت حاجی‌اف، مشاور رئیس جمهوری آذربایجان گفت نیروهای ارمنستان حملات توپخانه‌ای خود را دقایقی پس از آغاز آتش‌بس آغاز کردند.

وزارت دفاع منطقه قره‌باغ ادعای حاجی‌اف را «اطلاعات غلط» دانست و در مقابل اعلام کرد که نیروهای آذربایجان در ضلع شمال شرقی خط مرزی حملات موشکی را به مواضع ارتش ارمنستان آغاز کرده‌اند.

وزارت دفاع ارمنستان نیز آذربایجان را به‌دلیل شلیک توپخانه تنها ۴۵ دقیقه پس از اعلام آتش‌بس به «نقض شدید» آن متهم کرد.

شوشان استپانیان، سخنگوی وزارت دفاع ارمنستان هم در فیس‌بوک نوشت:

«طرف آذربایجانی در نقض آشکار توافق آتش‌بس بشردوستانه که در آمریکا پیمان آن بسته شد، به مواضع نیروهای قره‌باغ در آرتساخ (واقع در قره‌باغ کوهستانی) در شمال شرق خط تماس آتش توپخانه گشود.»

در همین حال، الهام علی‌اف، رئیس جمهوری آذربایجان روز دوشنبه گفت:

«طرف‌هایی که خواهان آتش‌بس هستند به ارمنستان سلاح هم می‌فرستند. ما فهرست این سلاح‌ها را در اختیار داریم. ما برای تبادل اسرا و تحویل جنازه‌ها به آتش‌بس راضی شدیم، اما ارمنستان چند دقیقه پس از برقراری آتش‌بس آن را نقض کرد.»

علی‌اف نامی از کشورهایی که به ارمنستان سلاح می‌فرستند نبرد.

این سومین آتش‌بس در قره‌باغ است که نقض می‌شود. گفت‌وگوها میان طرفین درگیری پیش از این با میانجی‌گری روسیه انجام شده بود اما دو پیمان آتش‌بس گذشته نتوانست جلوی تبادل آتش میان ارمنستان و آذربایجان را بگیرد و درگیری‌ها را متوقف کند.

اعلام آتش‌بس جدید روز دوشنبه در قره‌باغ دو روز پس از آن انجام شد که مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا با همتایان ارمنی و آذربایجانی خود در واشنگتن گفت‌وگوهای جداگانه‌ای انجام داد. آمریکا، روسیه و فرانسه، مدیران مشترک گروه مینسک نیز در این نشست‌ها شرکت داشتند. گروه مینسک از سال ۱۹۹۲ نقش میانجی در مناقشه قره‌باغ را به‌عهده دارد.

این سه کشور در بیانیه مشترک خود اعلام کردند:

«در طی بحث‌های فشرده، رئیسان مشترک گروه مینسک و وزیران خارجه در مورد اجرای فوری آتش‌بس انسانی و شرایط احتمالی آن گفت‌وگو کرده و برای مذاکره درباره عناصر اصلی یک راه‌حل جامع اعلام آمادگی کردند.»

رهبران مشترک گروه مینسک و وزیران امور خارجه ارمنستان و جمهوری آذربایجان قرار است پنج‌شنبه ۲۹ اکتبر / ۸ آبان دیدار دیگری در ژنو برگزار کنند.

وزارت دفاع جمهوری آذربایجان روز دوشنبه شمار کشته‌شدگان عیرنظامی در حملات ارمنستان از ۲۷ سپتامبر تا ۲۶ اکتبر جاری را ۶۵ نفر از جمله ۱۸ زن و ۱۰ کودک و تعداد مجروحان غیرنظامی را ۲۹۷ نفر از جمله ۶۹ زن و ۳۲ کودک اعلام کرد. جمهوری آذربایجان شمار تلفات نظامی خود را اعلام نمی‌کند.

شبکه الجزیره گزارش داده است که بیش از یک‌هزار نفر در درگیری‌ها یک ماهه اخیر قره‌باغ کشته شده‌اند که بیشتر آن‌ها نظامیان ارمنستان هستند.

ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه هفته گذشته گفته بود نزدیک به پنج هزار نفر در این درگیری‌ها کشته شده‌اند.

درگیری‌های امسال شدیدترین درگیری‌ها از زمان آتش‌بس در سال ۱۹۹۴ است و این نگرانی را ایجاد کرده که با دخالت ترکیه و روسیه به‌عنوان پشتیبان‌های آذربایجان و ارمنستان، به جنگی گسترده تبدیل شود.

بیشتر بخوانید:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

نظری وجود ندارد.