ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

بازداشت‌ها و احضارها در آستانه انتخابات

نعیمه دوستدار - تمدید نشدن مرخصی زندانیان سیاسی در حالی اتفاق افتاده است که مسئولان دادستانی تهران به برخی از زندانیان قول مرخصی طولانی‌تر برای درمان پزشکی داده بودند.

«بهاره هدایت سه روز پیش به زندان آمده بود و من قرار بود که بعد از ملاقات با تو بلافاصله به زندان رجایی شهر بروم. اجازه دادند که این آخرین ملاقات‌مان حضوری باشد. با بهمن به اتاق ملاقات اوین آمدیم و از دور که چهره‌ات را دیدم، بدون اینکه هیچ کلامی رد و بدل شود، فهمیدم که از ماجرا بو برده‌ای! نشستیم و من با تفصیل ماجرای دادستانی و بازگشت به زندان را برایت تعریف کردم و لفظ‌شان را تکرار کردم: "گفته‌اند به خاطر انتخابات است. ممکن است بعد از انتخابات به من یا تو دوباره مرخصی بدهند!" معصومانه نگاهم کردی و با لحن همیشگی‌ات صدایم کردی و پرسیدی: "مسعود! به نظر تو بعد از انتخابات اجازه می‌دهند، من و تو کمی با هم زندگی کنیم؟»

این بخشی از نامه‌ای است که مسعود باستانی، روزنامه‌نگار زندانی، در آستانه بازگشت به زندان برای همسرش مهسا امرآبادی نوشته است. مهسا نیز روزنامه‌نگار و زندانی سیاسی است. در روزهای گذشته، علاوه بر او تعدادی از زندانیان سیاسی که در مرخصی بودند، برای بازگشت به زندان احضار شدند.

بهاره هدایت، احمد زیدآبادی، بهمن احمدی امویی، مهدی محمودیان، حسین رونقی ملکی، ژیلا کرم‌زاده مکوندی، شیوا نظرآهاری و بهنام ابراهیم‌زاده زندانیانی هستند که مرخصی‌شان از سوی دادستانی تهران تمدید نشد و به زندان بازگشتند.

با وجود اینکه خانواده‌های زندانیان سیاسی و برخی از فعالان سیاسی و تحلیلگران انتظار داشتند حکومت ایران پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، فضای سیاسی کشور را بازتر کند و برای جلب مردم به پای صندوق‌های رای، کمی از جو امنیتی حاکم بر کشور بکاهد، در عمل صحنه سیاسی ایران همچنان به عنوان عرصه سرکوب نیروهای اجتماعی و تهدید فعالان سیاسی و مطبوعاتی باقی مانده است.

 علاوه بر به زندان برگردانده شدن زندانیان سیاسی، در هفته‌‌های گذشته گزارش‌هایی درباره بازداشت گروهی از حامیان اکبر هاشمی رفسنجانی٬ اسفندیار رحیم مشایی و احضار گروهی از روزنامه‌نگاران به دادگاه و زندان منتشر شده است.

به گزارش روز‌ آنلاین، خانواده یکی از زندانیان سیاسی اعلام کرده که به آنها گفته شده است مرخصی‌ها به دلیل انتخابات ریاست جمهوری تمدید نمی‌شود و باید مدتی صبر کنند تا این شرایط و روزها سپری شود.

بازگشت به زندان در شرایط بیماری

تمدید نشدن مرخصی زندانیان سیاسی در حالی اتفاق افتاده است که مسئولان دادستانی تهران به برخی از زندانیان قول داده بودند برای درمان پزشکی مرخصی طولانی‌تری خواهند داشت و به عنوان مثال، احمد زیدآبادی، دچار بیماری چشمی «آب سیاه» است و پیش از آنکه بتواند بیماری خود را درمان کند به زندان فراخوانده شده است.

حسین رونقی ملکی، فعال حقوق بشر و وبلاگ‌نویس زندانی دیگری که به ۱۵ سال حبس تعزیری محکوم شده است. او دچار کم‌کاری شدید کلیه‌هاست و تنها ۱۷درصد از کلیه چپ و ۸۳ درصد از کلیه راست او کار می‌کنند. با وجود نیاز او به امکانات درمانگاهی و فوق تخصصی، دوباره به زندان فراخوانده شده است. بسیاری از این زندانیان به دلیل شرایط سخت زندان و دسترسی نداشتن به امکانات مناسب پزشکی، همچنین بی‌توجهی مسئولان زندان به سلامت آنها، دچار بیماری‌های گوناگون شده‌اند.

 بهنام ابراهیم‌زاده، فعال کارگری و فعال حقوق کودکان، زندانی سیاسی دیگری است که با وجود ابتلای فرزندش به سرطان، به زندان احضار شده است. فرزند این فعال کارگری در وضعیت روحی و روانی نامساعدی است و شیمی‌درمانی می‌کند. به علاوه، خود او نیز دچار آرتروز گردن است و درصدی از شنوایی خود را از دست داده، اما اکنون بدون اینکه موفق به درمان شود، به زندان فراخوانده شده است.

فخر‌السادات محتشمی‌پور، همسر مصطفی ‌تاج‌زاده، زندانی سیاسی‌ای که سه سال پیش برای اجرای حکم به زندان فراخوانده شده و در تمام این مدت در انفرادی و قرنطینه به سر می‌برد، در پاسخ به پرسشی درباره تاثیر احتمالی انتخابات بر وضعیت زندانیان سیاسی به سایت ندای سبز آزادی گفته است: «نمی‌دانم چه تاثیری خواهد داشت، اما از هم اکنون شرایط امنیتی تشدید شده و سخت‌گیری‌ها افزایش یافته است. زندانیانی را که در مرخصی به سر می‌بردند به زندان بازگردانده‌اند و احکام برخی فعالان را نیز اجرا کرده‌اند. علی‌رغم اینکه ظاهراً سپاه و نیروهای امنیتی بر دخالت نکردن در انتخابات تاکید دارند، اما ما برخوردهای امنیتی را می‌بینیم.»

زندانیانی که نامی در رسانه‌ها ندارند

همچنین در هفته‌های گذشته، پرس تی‌وی، شبکه تلویزیونی ایران که برای خارج از کشور پخش می‌شود، خبر داده که «وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران، شماری از افراد مرتبط با سازمان مجاهدین خلق را که برای ایجاد اختلال در روند برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ماموریت داشتند»، دستگیر کرده ‌است.

یک مقام امنیتی جمهوری اسلامی ایران روز جمعه سوم خرداد، اعلام کرد: «به ‌دنبال شناسایی اعضای فعال چند تشکل مرتبط با گروهک منافقین و با انجام چند عملیات برق‌آسا و همزمان در تهران و چند شهر دیگر این تشکل‌ها مورد ضربه قرار گرفتند.»

این مقام امنیتی گفته است که تشکل‌های شناسایی‌ شده «با استفاده از اسامی و عناوین متعدد فعالیت می‌کردند»، اما «تعداد قابل توجهی از آن‌ها»، سابقه ارتباط یا عضویت در سازمان مجاهدین خلق و تعدادی نیز به جرم همکاری با آن گروه، سابقه محکومیت و زندان دارند. در خبرها نام و مشخصات این افراد منتشر نشده است.

بازداشت با کلاشینکف

بازداشت‌های پیش از انتخابات تنها به فعالان رسانه‌ای و سیاسی محدود نمی‌شود. اشکان ذهابیان، دانشجوی محروم از تحصیل و عضو شورای عمومی دفتر تحکیم وحدت در روزهای گذشته برای چهارمین بار در چهار سال گذشته، بازداشت شد. بنا به گفته پدر این دانشجوی زندانی، او به زندان بابل منتقل شده است و ماموران بدون هیچگونه احضاریه یا اخطار قبلی، یکباره به خانه او هجوم برده‌اند و با عنوان اجرای حکم او را با خود برده‌اند.

پدر اشکان ذهابیان در مصاحبه با روز آنلاین اعلام کرده که ماموران ساعت هشت و نیم صبح در حالی که اسلحه کلاشینکف در دست داشتند وارد خانه آنها شده‌اند و فرزندش را از رختخواب بیرون کشیده و با شلوارک، زیرپوش و پای برهنه به دست‌های او دستبند زده‌اند. او را در حالی که تهدید به شکستن گردن و سرش می‌کردند، سوار خودروی خود کرده‌اند و برده‌اند.

دستگیری حامیان کاندیداهای رد صلاحیت شده

تنها این گروه از افراد نبوده‌اند که در آستانه یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در ایران بازداشت شده‌اند.

برخی از چهره‌های رسانه‌ای که عمدتاً متعلق به سایت‌های نزدیک به برخی از کاندیداهای ریاست جمهوری بودند، توسط نیروهای امنیتی ایران بازداشت شدند. یکی از آنها فواد صادقی، از فعالان رسانه‌ای نزدیک به هاشمی رفسنجانی و از اعضای سایت بازتاب امروز است که در آستانه اعلام نتایج صلاحیت‌ها از سوی شورای نگهبان، بعد از احضار به دادسرا بازداشت شد.

گفته می‌شود او پیش از بازداشت در حال برنامه‌ریزی برای فعالیت رسانه‌ای در دفاع از هاشمی رفسنجانی بوده است. در خبرها آمده که او  دو کودک دو و نیم ساله و شش ماهه دارد و دختر دو و نیم ساله او قبل از بازداشت پدرش، دچار تشنج شدید شده است و مراحل درمان را طی می‌کند.

به گزارش سایت کلمه، فواد صادقی در ماه‌های گذشته علاوه بر افشاگری در مورد رانت‌خواران نفتی، به پوشش اخبار انتخاباتی سیدمحمد خاتمی و دعوت از هاشمی رفسنجانی پرداخته بود.

این روزنامه‌نگار در سال‌های اخیر بارها احضار و بازداشت شده بود. او آخرین‌بار در زمستان سال ۸۸، زمانی که از سوی نیروهای امنیتی برای گفت و گو دعوت شده بود، بازداشت و روانه زندان شد.

علی غزالی، مدیر مسئول سایت بازتاب هم، 24 روز پیش از بازداشت فواد صادقی بازداشت شده بود که بنا بر گزارش‌ها در انفرادی نگهداری می‌شود. مقامات اطلاعاتی و امنیتی گفته‌اند این روزنامه‌نگاران تا پایان زمان انتخابات در بازداشت می‌مانند.

به نظر می‌رسد موج بازداشت‌های پیش از انتخابات در ایران، به شهرستان‌ها رسیده است. بنا بر برخی گزارش‌ها، نیروهای امنیتی تعدادی از فعالان سیاسی را در شهر های شمالی یا شهرهای استان‌های آذربایجان بازداشت کرده‌اند.

بنا بر این گزارش، نیروهای امنیتی با احضار، تلفن و بازرسی منازل فعالان سیاسی در شهر لاهیجان برای ایجاد جو رعب و وحشت، چند نفر از فعالان سیاسی را که قصد داشتند برای هاشمی رفسنجانی ستاد تبلیغاتی تاسیس کنند، بازداشت کردند.

حمید حدیثی، ابراهیم خوش سیرت، موریس باقری، فعالان ملی مذهبی و مهندس جعفری، رئیس ستاد مشارکت از بازداشت‌شدگان هستند.

این فعالان سیاسی به بازداشتگاه اطلاعات سپاه در شهر رشت منتقل شدند و پس از تفهیم اتهام در دادسرای لاهیجان، دوباره به زندان رشت بازگردانده شدند.

همچنین، بازداشت خسرو کردپور، روزنامه نگار و مدیر آژانس خبری مکریان و برادرش مسعود کردپور، برای سومین بار به مدت دو ماه دیگر تائید شده است. نهادهای امنیتی و قضائی مربوطه تاکنون به وکلای خسرو و مسعود کردپور اجازه ملاقات با موکلان‌شان را نداده‌اند و براساس گفته هر دو وکیل، تا این لحظه اطلاعی از اتهام یا اتهام‌های احتمالی برادران کردپور در دست نیست.

گفته می شود، برادران کردپور در این مدت تاکنون بازجویی نشده‌اند و به نظر می‌رسد که مقام‌های امنیتی قصد دارند این دو روزنامه‌نگار را تا بعد از انتخابات ریاست جمهوری همچنان در بازداشت نگهدارند تا فضای خبری و رسانه‌ای کردستان در سکوت باقی بماند.

خسرو کردپور ۱۷ اسفندماه سال گذشته در منزل شخصی خود توسط نیروهای اطلاعات مهاباد بازداشت شد. دو روز بعد مسعود کردپور که برای پیگیری وضعیت برادرش به اطلاعات مهاباد مراجعه کرده بود نیز بازداشت شد.

در شرایطی که انتخابات ریاست جمهوری در ایران با کمترین هیجان و شور عمومی در میان مردم نزدیک می‌شود، به نظر می‌رسد نیروهای امنیتی بیش از گذشته قصد دارند کنترل کامل فضای کشور را در دست بگیرند و از هرگونه احتمال اعتراض در نتایج احراز صلاحیت‌ها یا نتیجه کلی انتخابات، پیشگیری کنند.

حکومت ایران، برای برگزاری انتخاباتی که مدعی «آزاد» بودن آن است، این‌بار با خشونت و سرکوب بیشتری عمل می‌کند.

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • بازداشت‌ها و احضارها در آستانه انتخابات |

    [...] رادیو زمانه- نعیمه دوستدار: [...]