روسیه از پیمان نیروهای مسلح متعارف در اروپا خارج شد
مسکو میگوید این پیمان منافع روسیه را تأمین نمیکند و کشورهای ناتو با گسترش ائتلاف نظامی خود به رهبری آمریکا، محدودیتهای اعمالشده آن را دور زدهاند.
روسیه در یک بیانیه رسمی اعلام کرد که روند خروج این کشور از معاهده نیروهای مسلح متعارف در اروپا (CFE) که استفاده از تسلیحات متعارف را محدود میکند از نخستین ساعت روز سهشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۲ / ۷ نوامبر ۲۰۲۳ تکمیل شد.
مسکو گفت: «به این ترتیب سند حقوقی بینالمللی که اعتبار آن در سال ۲۰۰۷ توسط روسیه به حالت تعلیق درآمد، سرانجام برای ما جزئی از تاریخ شد».
پیمان نیروهای مسلح متعارف در اروپا در نوامبر ۱۹۹۰، درست یک سال پس از فروپاشی دیوار برلین میان نمایندگان ناتو و پیمان ورشو با هدف کاهش شمار تانکها، موشکها، هواپیماها و دیگر انواع سختافزارهای غیرهستهای نظامی در زرادخانههای دولتهای عضو امضا شده بود.
در سال ۱۹۹۲، مفاد این معاهده با تعهدات شرکتکنندگان آن برای محدود کردن تعداد پرسنل نیروهای مسلح متعارف در منطقه اعمال این معاهده تکمیل و این منطقه فقط شامل بخش اروپایی قلمرو اتحاد جماهیر شوروی سابق و روسیه امروزی و تنها بخشی از خاک ترکیه شد.
مسکو افزوده است که پیمان نیروهای مسلح متعارف در اروپا منافع روسیه را تأمین نمیکند و کشورهای ناتو با گسترش این ائتلاف نظامی به رهبری ایالات متحده آمریکا شروع به دور زدن محدودیتهای اعمالشده آن کردند.
بهگفته مسکو، روسیه امکان امضای هیچگونه توافقی با کشورهای عضو ناتو در زمینه کنترل تسلیحات را نمیبیند، زیرا کشورهای این ائتلاف «آشکارا ناتوانی خود در مذاکرات را نشان دادهاند».
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در ۱۰ مه سال جاری میلادی خواستار بررسی پارلمانی ابطال پیمان نیروهای مسلح متعارف در اروپا شده بود.
ناتو تصمیم روسیه برای خروج از این پیمان را محکوم کرده و گفته بود که این تصمیم امنیت یورو-آتلانتیک را تضعیف میکند.
ناتو افزوده بود: «روسیه سالهاست که به تعهدات خود در پیمان نیروهای مسلح متعارف در اروپا عمل نکرده است و جنگ تجاوزکارانه روسیه علیه اوکراین و همدستی بلاروس با اهداف این معاهده مغایرت دارد.»
ولادیمیر پوتین پنجشنبه ۱۱ آبان / ۲ نوامبر نیز قانونی را امضا کرد که براساس آن پایبندی این کشور به پیمان منع آزمایشهای هستهای (CTBT) لغو شد.
نظرها
نظری وجود ندارد.