سیانان: ایران محمولهای از پیشساز سوخت موشک از چین دریافت کرد
بر اساس دادههای ردیابی کشتیها، اولین محموله از دو کشتی حاوی ۱۰۰۰ تن ماده شیمیایی ساختهشده در چین، که میتواند یکی از اجزای کلیدی سوخت موشکهای نظامی ایران باشد، در خارج از بندر بندرعباس پهلو گرفت. این محموله ممکن است نشانهای از بازگشت تولید موشکهای ایران به حالت عادی پس از حملات ویرانگر و تحقیرآمیز اسرائیل به کارخانههای کلیدی سال گذشته باشد.

بگومگوی رهبر جمهوری اسلامی و رئیس جمهوری درباره توسعه برنامه موشکی ایران و نفوذ در خاورمیانه به عنوان موضوع مذاکره با آمریکاست (عکس: آرشیو)
به گزارش سی ان ان کشتی "گلبون" سه هفته پیش بندر تایکانگ چین را با محموله ۱۰۰۰ تنی سدیم پرکلرات ترک کرد. این ماده پیشساز اصلی در تولید سوخت جامد مورد استفاده در موشکهای میانبرد متعارف ایران است. بر اساس منابع اطلاعاتی اروپایی، این محموله میتواند سوخت کافی برای تولید حدود ۲۶۰ موتور راکت جامد برای موشکهای "خیبرشکن" یا ۲۰۰ موشک بالیستیک "حاج قاسم" فراهم کند.
بر اساس گزارش سی ان ان این محموله در حالی به ایران رسیده که این کشور با شکستهای متحدانش در منطقه، از جمله سقوط بشار اسد در سوریه و تلفات حزبالله در لبنان، مواجه شده است. پس از حمله اسرائیل به تأسیسات تولید موشک ایران در اکتبر گذشته، برخی کارشناسان غربی بر این باور بودند که حداقل یک سال طول میکشد تا ایران بتواند تولید سوخت جامد را از سر بگیرد. این محموله نشان میدهد که ایران یا نزدیک به بازگشت به تولید موشک است یا ممکن است قبلاً این کار را آغاز کرده باشد.
این محموله توسط بخش تأمین سازمان جهاد خودکفایی، نهاد مسئول توسعه موشکهای بالیستیک ایران، خریداری شده است. کشتی دوم، "جیران"، هنوز بارگیری نشده و چین را ترک نکرده است. هر دو کشتی توسط شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران (IRISL) اداره میشوند.
چین در واکنش به درخواست سیانان برای اظهار نظر، گفت که از جزئیات این پرونده اطلاعی ندارد و بر مخالفت خود با تحریمهای یکجانبه و اتهامات بیاساس تأکید کرد. وزارت خارجه چین افزود که سدیم پرکلرات یک کالای کنترلشده در چین نیست و صادرات آن تجارت عادی محسوب میشود.
آمریکا و بریتانیا تحریمهایی را علیه شرکت کشتیرانی ایران اعمال کردهاند و این شرکت را به حمایت از فعالیتهای نظامی ایران متهم کردهاند. با این حال، چین همچنان متحد دیپلماتیک و اقتصادی ایران باقی مانده و تحریمهای آمریکا را محکوم کرده است.
سدیم پرکلرات میتواند به آمونیوم پرکلرات تبدیل شود، مادهای که در سوخت موشکهای شاتل فضایی استفاده میشد. کارشناسان میگویند که این ماده کاربردهای محدودی دارد و عمدتاً برای سوخت موشکها و مواد آتشبازی استفاده میشود.
ایران در سالهای اخیر زیرساختهای تولید سوخت جامد خود را گسترش داده است، اما این محموله ممکن است نشاندهنده مشکلات زنجیره تأمین باشد. موشکهای خیبرشکن و حاج قاسم با برد ۱۴۰۰ تا ۱۴۵۰ کیلومتر، برای حمله به اسرائیل ارزشمند هستند. ایران همچنین موشکهای کوتاهبرد خود را به روسیه صادر کرده است.
یک مقام اطلاعاتی غربی به سیانان گفت که اگرچه نهادهای مربوطه آمریکا از این محموله مطلع هستند، نگرانی چندانی درباره آن وجود ندارد.
دولت ایران در پاسخ به سؤالات سیانان اظهار نظری نکرده است.
نظرها
نظری وجود ندارد.