آمریکا از شورای امنیت خواست تا در محکومیت اقدامات هستهای ایران متحد شود
آمریکا گفت ایران همچنان شورای امنیت را نادیده میگیرد و تعهدات خود به آژانس بینالمللی انرژی اتمی را نقض میکند. نماینده بریتانیا از احتمال بازگشت «مکانیسم ماشه» سخن گفت و نماینده ایران هدف نشست شورای امنیت را ادامه «فشار حداکثری» خواند.

نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک ـ ۲۵ مارس ۲۰۲۴ ـ عکس از خبرگزاری فرانسه
نشست غیرعلنی شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره برنامه هستهای ایران چهارشنبه شب ۲۲ اسفند / ۱۲ مارس برگزار شد.
ایالات متحده آمریکا از شورای امنیت سازمان ملل خواست تا در محکومیت «رفتار بیپروایانه» ایران در رابطه با برنامه هستهای این کشور متحد شود.
در بیانیهای که پس از نشست غیرعلنی شورای امنیت منتشر شد، نمایندگی ایالات متحده اعلام کرد: «رئیسجمهور دونالد ترامپ آشکارا بیان کرده است که برنامه هستهای ایران تهدیدی برای صلح و امنیت بینالمللی محسوب میشود، موضوعی که شورای امنیت مسئولیت حفظ آن را برعهده دارد.»
این بیانیه افزود: «ایران همچنان بهطور آشکار شورای امنیت را نادیده میگیرد، تعهدات خود تحت پادمانهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی را نقض میکند و نگرانیهای واضح و مداوم شورای امنیت و جامعه بینالمللی را نادیده میگیرد.»
ایالات متحده اعلام کرد که استراتژی «فشار حداکثری» ترامپ را برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای حفظ خواهد کرد و منابعی را که رژیم ایران برای بیثباتسازی جهانی استفاده میکند، از آن سلب خواهد کرد.
با این حال، چین با این سیاست مخالفت کرد و گفت که این رویکرد مؤثر نخواهد بود. فو کونگ، سفیر چین در سازمان ملل، پیش از نشست شورای امنیت به خبرنگاران گفت: «اعمال فشار حداکثری بر یک کشور خاص به هدف مطلوب نخواهد رسید.»
نشست غیرعلنی شورای امنیت سازمان ملل به درخواست فرانسه، بریتانیا، یونان، پاناما، کره جنوبی و ایالات متحده آمریکا در واکنش به گزارش اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره تولید اورانیوم غنیشده توسط ایران برگزار شد.
این گزارش افزایش قابل توجه فعالیتهای هستهای ایران را برجسته کرد و نشان داد که جمهوری اسلامی ایران ذخایر اورانیوم غنیشده خود با خلوص ۶۰ درصد را افزایش داده است — سطحی که نزدیک به آستانه ۹۰ درصدی مورد نیاز برای ساخت سلاح هستهای است.
جیمز کاریوکی، معاون سفیر بریتانیا در سازمان ملل، به خبرنگاران گفت که بریتانیا از «هر اقدام دیپلماتیکی برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای استفاده خواهد کرد، و این در صورت لزوم شامل استفاده از مکانیسم بازگشت سریع به تحریمها (مکانیسم ماشه) نیز میشود.»
«مکانیسم ماشه» به سازوکاری اشاره دارد که در صورت نقض توافق سال ۲۰۱۵ ایران با قدرتهای جهانی درباره برنامه هستهایاش، تمام تحریمهای بینالمللی علیه ایران میتواند مجدداً اعمال شود.
نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد، واشنگتن را متهم کرد که تلاش میکند از شورای امنیت سازمان ملل بهعنوان سلاحی «برای تشدید جنگ اقتصادی علیه ایران» استفاده کند.
نمایندگی ایران در پستی در شبکههای اجتماعی اعلام کرد: «این سوءاستفاده خطرناک باید رد شود تا اعتبار شورای امنیت حفظ شود.»
امیرسعید ایروانی، سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل در نشست غیرعلنی شورای امنیت توضیح داد که تنها هدف این نشست غیرعلنی، ادامه فشار حداکثری بر ایران است.
ایروانی همچنین تأکید کرد که ایران از موضع برخی اعضای شورای امنیت که بر اساس واقعیتها، موضعی بیطرفانه و اصولی اتخاذ کردهاند، قدردانی میکند. او گفت این اعضا با هرگونه دخالت برای اهداف سیاسی مخالفت کردهاند و دیپلماسی را بهعنوان تنها راه قابل قبول برای حل مسائل در همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی بهرسمیت میشناسند.
سفیر ایران افزود که موضوعات مطرحشده در این نشست، صرفاً مسائل فنی تحت اختیار آژانس بینالمللی انرژی اتمی هستند که هفته گذشته در جلسه شورای حکام آژانس در وین مورد بحث قرار گرفتند. بنابراین، هیچ پایه قانونی برای دخالت شورای امنیت در این موضوع وجود ندارد.
ایران در سال ۲۰۱۵ با بریتانیا، آلمان، فرانسه، ایالات متحده، روسیه و چین به توافق جامع برنامه اقدام مشترک (برجام) رسید. این توافق به لغو تحریمها علیه تهران در ازای محدودیتهایی در برنامه هستهای این کشور منجر شد.
با این حال، در سال ۲۰۱۸ و در نخستین دوره ریاستجمهوری دونالد ترامپ، واشنگتن از این توافق خارج شد و ایران را وادار کرد تا بهتدریج از تعهدات هستهای خود عقبنشینی کند.
مقامات جمهوری اسلامی ایران همواره ادعا کردهاند که برنامه هستهای ایران برای اهداف صلحآمیز است، اگرچه آنها بهطور فزایندهای در میانه افزایش تنشها با ایالات متحده بر سر تحریمها، به امکان توسعه سلاحهای هستهای اشاره کردهاند.
دونالد ترامپ ماه گذشته کارزار «فشار حداکثری» علیه ایران را با هدف جلوگیری از ساخت سلاح هستهای توسط تهران از سر گرفت. او همچنین گفت که برای مذاکره با ایران آماده است.
ترامپ نامهای به رهبر جمهوری اسلامی هم نوشت و خواستار مذاکرات هستهای شد که روز چهارشنبه این نامه توسط هیئت نمایندگی امارات متحده عربی به مقامات ایرانی تحویل داده شد، اما علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی روز گذشته نیز هرگونه مذاکره با آمریکا را رد کرد.
وزارت امور خارجه چین اعلام کرد که روز جمعه در پکن نشستی با حضور روسیه و ایران درباره «مسئله هستهای ایران» برگزار خواهد کرد و هر دو کشور معاونان وزیر امور خارجه خود را اعزام خواهند کرد.
فو کونگ، سفیر چین در سازمان ملل به خبرنگاران گفت: «ما هنوز امیدواریم که بتوانیم از زمان محدود باقیمانده تا تاریخ پایان مهلت در اکتبر امسال استفاده کنیم تا به توافقی جدید برسیم و برجام حفظ شود.»
۱۸ اکتبر برجام منقضی میشود و ممکن است «مکانیسم ماشه» فعال شود و تمام تحریمهای بینالمللی علیه ایران از سر گرفته شوند. ترامپ به دیپلماتهای آمریکایی در سازمان ملل دستور داده است تا با متحدان همکاری کنند تا تحریمها و محدودیتهای بینالمللی علیه ایران بازگردانده شود.
بر اساس فرآیند پیچیده دو ماهه حل اختلاف در برجام، طرفهای اروپایی توافق عملاً تا اوایل اوت فرصت دارند تا مکانیسم بازگشت سریع تحریمهای سازمان ملل علیه ایران را فعال کنند.
نظرها
نظری وجود ندارد.