بنبست در مذاکرات، تحرکات پنهان اسرائیل برای حمله به تاسیسات هستهای ایران
مذاکرات تاکنون به نتیجه ملموسی نرسیده است. درحالیکه آمریکا خواهان توقف کامل غنیسازی اورانیوم در ایران و انتقال ذخایر موجود به خارج از کشور است، تهران این خواسته را «تحقیرآمیز» و غیرقابل پذیرش میداند.

یک روز پس از آنکه علی خامنهای از ناامیدیاش در مورد به نتیجه رسیدن مذاکرات هستهای با آمریکا گفت و از آمریکا خواست که در مورد حق غنیسازی ایران «یاوهگویی» نکند، دوباره موضوع حمله به تاسیسات هستهای ایران پررنگ شده است.
در بحبوحه بنبست در مذاکرات هستهای میان تهران و واشنگتن، منابع اطلاعاتی آمریکایی گزارش دادهاند که اسرائیل بهطور جدی در حال آمادهسازی برای انجام حملهای نظامی به تأسیسات هستهای ایران است. به گزارش شبکه سیانان در روز چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت/ ۲۱ مه، این اطلاعات تازه توسط مقامات آمریکایی تایید شدهاند و نشان میدهد که احتمال اقدام نظامی اسرائیل، به ویژه در صورت شکست مذاکرات، بهطور قابل توجهی افزایش یافته است.
یک منبع اسرائیلی به این شبکه آمریکایی گفته است که «اسرائیل هرگز یک توافق بد با ایران را نخواهد پذیرفت» و اگر لازم باشد، بدون هماهنگی با واشنگتن وارد عمل خواهد شد. او تأکید کرده است که تلآویو در حال برنامهریزی برای «ضربهای مستقل به زیرساختهای هستهای ایران» است، حتی اگر منجر به افزایش تنش در منطقه شود.
این هشدار در شرایطی صادر شده که دولت ترامپ مشغول رایزنیهای فشرده برای دستیابی به توافقی جدید با تهران است. اما مقامات آمریکایی اذعان دارند که هرگونه حملهی نظامی در این مقطع، انحرافی جدی از رویکرد ترامپ خواهد بود که خواهان جلوگیری از جنگ و تمرکز بر دیپلماسی است.
بنبست در مذاکرات، گزینه نظامی روی میز اسرائیل
بر اساس گزارشها، مذاکرات تاکنون به نتیجه ملموسی نرسیده است. درحالیکه آمریکا خواهان توقف کامل غنیسازی اورانیوم در ایران و انتقال ذخایر موجود به خارج از کشور است، تهران این خواسته را «تحقیرآمیز» و غیرقابل پذیرش میداند. علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در سخنرانی روز سهشنبه خود این مطالبات را «یاوهگویی» توصیف و نسبت به حصول توافق ابراز تردید کرد.
همزمان سه منبع ایرانی در گفتوگو با رسانهها تصریح کردهاند که تهران برنامه جایگزین روشنی در صورت شکست مذاکرات ندارد. یکی از این منابع گفته:
استراتژی جایگزین ادامه همان رویکرد پیش از مذاکرات است: بدون تشدید تنش، اما با آمادگی برای دفاع از خود و تقویت روابط با روسیه و چین.
با این حال، منابع میگویند تکیه ایران بر چین و روسیه نیز شکننده است، چرا که پکن درگیر جنگ تجاری با واشنگتن و مسکو درگیر جنگ اوکراین است. همین وضعیت، شرایط ایران را از نظر اقتصادی و امنیتی آسیبپذیرتر کرده است.
تهدیدات خارجی و بحرانهای داخلی؛ جمهوری اسلامی در موقعیت شکننده
در کنار فشارهای بینالمللی، بحرانهای داخلی ایران نیز تشدید شدهاند. از بحران آب و انرژی گرفته تا کاهش شدید ارزش پول ملی، فرسایش اعتماد عمومی، و افزایش نارضایتی ناشی از سرکوبهای امنیتی. این شرایط باعث شده کارشناسان هشدار دهند که اگر توافقی حاصل نشود و اسرائیل وارد اقدام نظامی شود، ممکن است جمهوری اسلامی با موجی از ناآرامی داخلی مواجه شود.
یک مقام ایرانی هشدار داد:
بدون رفع تحریمها برای فروش آزادانه نفت و دسترسی به منابع مالی، اقتصاد ایران قابل احیا نیست.
با گذشت چهار دور از مذاکرات میان آمریکا و ایران، هنوز مسائل کلیدی نظیر برنامه موشکی ایران، دامنه غنیسازی اورانیوم و نحوه راستیآزمایی بینالمللی بی راهحل ماندهاند. افزون بر این، بیاعتمادی متقابل میان دو کشور بهویژه به واسطه تجربه خروج ترامپ از برجام، موجب شده که تهران خواهان ضمانتهایی سختگیرانهتر باشد که واشنگتن تمایلی به ارائه آن ندارد.
اکنون، درحالیکه چشمانداز توافق دیپلماتیک مبهمتر از همیشه شده، گزینه نظامی بهعنوان یک احتمال جدی از سوی اسرائیل مطرح شده است؛ گزینهای که نهتنها میتواند زیرساختهای ایران را هدف قرار دهد، بلکه ممکن است آتش جنگی منطقهای را شعلهور کند، از لبنان تا خلیج فارس.
نظرها
نظری وجود ندارد.