اسرائیل کنترل کشتی کمکرسانی به غزه حامل گرتا تونبرگ را در دست گرفتند
اسرائیل در حالی کشتی مادلین را توقیف کرده است که گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد حقوق بشر در سرزمینهای اشغالی فلسطین میگوید «شکستن محاصره وظیفه قانونی دولتها و وظیفهای اخلاقی برای همه ماست».

کشتی مادلین متعلق به نهاد «ائتلاف ناوگان آزادی» ـ عکس از خبرگزاری فرانسه
ارتش اسرائیل در ساعات اولیه دوشنبه ۱۹ خرداد / ۹ ژوئن، کنترل کشتیای را که قصد داشت برای فلسطینیها در غزه غذا ببرد، بهدست گرفت و خدمه آن از جمله گرتا تونبرگ، فعال محیط زیست را به یک بندر اسرائیلی منتقل کرد.
کشتی مادلین با پرچم بریتانیا و متعلق به نهاد «ائتلاف ناوگان آزادی» در اقدامی نمادین برای شکستن محاصره غزه و افزایش آگاهی نسبت به «بحران قحطی» قریبالوقوع، در حرکت بود.
تلاش برای شکستن محاصره و خطرات آن
این کشتی هرگز نمیتوانست از محاصره دریایی اسرائیل بر غزه عبور کند. حتی تلاش برای رسیدن به غزه با قایق نیز خطرناک است. در ماه مه، قایق دیگری که بهعنوان بخشی از «ائتلاف ناوگان آزادی» (همان گروهی که سفر کشتی مادلین را سازماندهی کرده بود) در سواحل مالت آتش گرفت. این گروه از حمله پهپادهای اسرائیلی خبر داد و درخواست کمک اضطراری داد. ارتش اسرائیل از اظهار نظر در اینباره خودداری کرد.
در سال ۲۰۱۰ نیز، زمانیکه کماندوهای اسرائیلی به ناوگان کوچکی از کشتیها که قصد داشتند اقلامی از جمله مصالح ساختمانی را به غزه ببرند، یورش بردند، ۹ فعال مدنی کشته شدند. اسرائیل از سال ۲۰۰۷ غزه را تحت محاصره قرار داده است.
پیامهای خدمه و واکنش اسرائیل
یکی از آخرین پیامها از کشتی مادلین پیش از قطع ارتباط، تصویری بود که ۱۲ خدمه کشتی را در حالیکه جلیقههای نجات پوشیده، دستهایشان را بالا برده بودند و جمع شده بودند، نشان میداد.
این عکس توسط تیمی که با ریما حسن، نماینده پارلمان اروپا از فرانسه (که او نیز در کشتی حضور داشت) کار میکردند، در شبکههای اجتماعی منتشر شد. مجموعهای از پیامهای از پیش ضبط شده توسط اعضای خدمه نیز بهشکل آنلاین منتشر شد.
گرتا تونبرگ در پیامی کوتاه گفت: «اگر این ویدئو را میبینید، ما در آبهای بینالمللی متوقف و ربوده شدهایم.» او از خانواده، دوستان و حامیان خود خواست تا برای آزادی هرچه سریعترش به دولت سوئد فشار بیاورند.
کمی بعد، وزارت امور خارجه اسرائیل اعلام کرد که خدمه به اسرائیل منتقل شدهاند و «انتظار میرود به کشورهای خود بازگردند» و در ادامه تصویری از تونبرگ را منتشر کرد که در حال دریافت یک ساندویچ بود.
نقض قوانین بینالمللی و واکنشها
هویدا عراف، وکیل حقوق بشر و سازماندهنده ناوگان آزادی، گفت:
اسرائیل هیچ صلاحیت قانونی برای بازداشت خدمه مادلین در آبهای بینالمللی و مصادره کمکهای بشردوستانه موجود در کشتی، شامل غذا، شیر خشک و لوازم پزشکی، ندارد.
او افزود:
این توقیف آشکارا قوانین بینالمللی را نقض میکند و از دستورات الزامآور دیوان بینالمللی دادگستری مبنی بر دسترسی بیوقفه بشردوستانه به غزه سرپیچی میکند. این داوطلبان تحت صلاحیت قضائی اسرائیل نیستند و نمیتوانند بهدلیل رساندن کمک یا به چالش کشیدن یک محاصره غیرقانونی، مجرم شناخته شوند - بازداشت آنها خودسرانه و غیرقانونی است و باید فوراً پایان یابد.
فشارهای بینالمللی و پاسخ اسرائیل
کشتی مادلین با پرچم بریتانیا زمانی به حرکت درآمد که فشار بینالمللی بر اسرائیل بر سر قحطی در غزه رو به افزایش بود. وزارت امور خارجه اسرائیل در واکنشی آشکار به حجم زیادی از تبلیغات ایجاد شده توسط این گروه، خدمه کشتی را «سلبریتیهایی» دانست که در «قایق سلفی میگرفتند».
یسرائیل کاتس، وزیر امور خارجه اسرائیل، در شبکه اجتماعی ایکس به تونبرگ و سایر خدمه کشتی حمله کرد و گفت که آنها باید فیلمی در مورد حملات حماس در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ (که جنگ را آغاز کرد) تماشا کنند. در آن حملات حدود ۱۲۰۰ نفر، بیشتر غیرنظامیان، کشته و ۲۵۰ نفر به غزه منتقل شدند که ۵۵ نفر از آنها همچنان گروگان هستند.
حملات اسرائیل به غزه از آن زمان تاکنون بیش از ۵۴ هزار فلسطینی، که اکثر آنها زنان، کودکان و افراد مسن بودند را کشته و بیش از ۱۲۵ هزار نفر را مجروح کرده است.
وضعیت انسانی در غزه و فراخوانها
بیشتر ۲,۳ میلیون نفر ساکن غزه مجبور به ترک خانههای خود شده و بارها آواره شدهاند. ماه گذشته کارشناسان امنیت غذایی هشدار دادند که غزه در «خطر جدی قحطی» قرار دارد.
فرانچسکا آلبانزه، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در مورد حقوق بشر در سرزمینهای اشغالی فلسطین، از بریتانیا خواست تا آزادی مادلین و خدمه آن را تضمین کند و از دیگران خواست تا محاصره غزه را به چالش بکشند.
آلبانزه در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت «هر بندر مدیترانهای باید با کمک، همبستگی و انسانیت، قایقهایی به غزه بفرستد». او افزود: «شکستن محاصره وظیفه قانونی دولتها و وظیفهای اخلاقی برای همه ماست».
روز یکشنبه ۱۸ خرداد / ۸ ژوئن، دستکم دهها فلسطینی در تلاش برای بهدست آوردن غذا کشته شدند. آنها در حالی که به سمت دو مرکز توزیع غذا که توسط یک گروه تحت حمایت آمریکا و اسرائیل اداره میشد، حرکت میکردند، مورد اصابت گلولههای ارتش اسرائیل قرار گرفتند. اسرائیل اعلام کرد که به افرادی که به نیروهایش نزدیک میشدند، شلیک هشدار داده است.
نظرها
نظری وجود ندارد.