سعید هرمزیاننژاد، رئیس اداره محیط زیست شهرستان فسا در استان فارس خبر داده که بر اثر آتشسوزی ۱۱۰ هکتار و از جمله درختان ۸۰۰ ساله میانجنگل از بین رفتند.
هرمزیاننژاد به خبرگزاری صدا و سیما گفته این آتشسوزی از ساعت ۱۰ صبح شنبه ۱۶ خرداد شروع و پس از ۱۴ ساعت با کمک مردم، محیط زیست، منابع طبیعی و نیروی انتظامی خاموش شده است.
او علت احتمالی این آتشسوزی را «سهلانگاری یک چوپان» اعلام کرده و گفته که پرونده قضایی برای پیگیری موضوع از طریق اداره منابع طبیعی فسا در حال پیگیری است.
تیرماه ۱۳۹۳ نیز بیش از ۱۵ هکتار از میانجنگل که زیستگاههای حیوانات و پرندگانی از قبیل کبک، خرگوش، لاکپشت و انواع خزندگان و گونههای درختان جنگلی مانند بادام کوهی، بنه، سنجد و بوتههای گیاهی و مرتعی است، در آتش سوخت.
منطقه میانجنگل فسا ۵۰ هزار هکتار وسعت دارد. بخشی از این منطقه بهعنوان منطقه حفاظت شده، محل زندگی حیواناتی مثل پلنگ، عقاب، جغد و انواع مار است.
هفته گذشته نیز بخشی از جنگلهای منطقه دینارکوه شهرستان آبدانان از توابع استان ایلام آتش گرفت و منجر به از بین رفتن پنج هکتار از عرصههای جنگلی منطقه قرقشده دینارکوه شد.
تودههای جنگلی منطقه دینارکوه جزو گروه جنگلهای بلوط ایرانی است و در منطقه بیشتر با سایر گونههای جنگلی باارزش نظیر بنه، بادام کوهی، زالزالک، انجیر کوهی و کیکم دیده میشوند. جامعه بلوط این منطقه به لحاظ اینکه آخرین نقطه پراکنش بلوط در جنوب غرب کشور است از اهمیت اکولوژیکی زیادی برخوردار است.
سازمان حفاظت محیط زیست مقابله با آتشسوزیهای گسترده در جنگلهای ایران را نیازمند داشتن تجهیزات ویژه بهخصوص بالگردهای آتشنشان میداند تا بتوانند به سرعت به مناطق غیرقابل عبور دست یابند.
با اینحال امکانات این سازمان و همچنین سازمان جنگلها و مراتع در ایران بسیار ناچیز است و محیطبانان گاهی با سطل و دبههای آب به خاموش کردن آتش میپردازند.
میزان آتشسوزیها امسال ۴۰ درصد نسبت به سالهای گذشته افزایش یافته است. جنگلهای استانهای فارس، گلستان، چهار محال و بختیاری، مازندران، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد و خراسان شمالی بیشترین خسارت را از این آتشسوزیها متحمل شدهاند.
مقامات محیط زیست ایران همواره بر وقوع پی در پی این آتشسوزیها و گاه ناتوانی نهادهای مسئول در مهار آتش جنگلها مهر تأیید زدهاند تا جایی که به گفته رئیس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری، دستکم ۱۴هزار فقره آتشسوزی در جنگلهای ایران در ۱۰ سال گذشته رخ داده است.