آمارهای پزشکی قانونی نشان میدهد که در سال ۱۳۹۳ دستکم ۵۹۰ هزار نفر در ایران بر اثر درگیری و نزاع به پزشکی قانونی مراجعه کردهاند.
به گزارش روزنامه اعتماد، همچنین در دو ماهه نخست سال جاری خورشیدی بیش از ۱۶ هزار نفر در تهران به دلیل آسیبهای ناشی از درگیری و نزاع به پزشکی قانونی مراجعه کردهاند.
از این تعداد ١٠ هزار و ۶۶۶ نفر مرد و پنج هزار و ٧۶٣ نفر زن بودهاند.
بر پایه آمارها، زنان بیش از یک سوم طرفهای درگیری را تشکیل میدهند.
اکبر وروایی، جرمشناس بروز خشونت به شکل نزاع را ناشی از دو عامل روانشناختی و جامعهشناختی میداند و میگوید: «از نظر روانشناختی از نوع تربیت نادرست فرزندان در خانوادهها گرفته تا آسیبهایی چون فقر و اعتیاد باعث کاهش آستانه تحمل در افراد میشود.»
سعید معیدفر، جامعهشناس نیز علت اصلی وقوع نزاع و درگیری در کشور را «از هم گسستگی پیوندها در بین اقشار مختلف جامعه» میداند.
عزیزمحمدی، رئیس شعبه ۷۱ دادسرای کیفری استان تهران (ویژه قتل) از «مسائل ناموسی، اخلاقی، قومیتی و مالی» از جمله عوامل نزاع در کشور اعلام کرده است.
محمدحسین میرجلیلی یکی از مدیران پزشکی قانونی تهران نیز گفته است: «فرهنگ عذرخواهی و کوتاه آمدن در کشور بسیار ضعیف شده و اگر هر کدام از افراد بتوانند در عذرخواهی پیشقدم شوند آتش شعلهور شده طرف مقابل را میتوانند خاموش کنند.»
به گفته او «بسیاری از دعواها به این دلیل است که یک نفر حقوق دیگری را زیر پا گذاشته و طرف مقابل در مقام اعتراض بر میآید. گاهی اوقات وقوع یک نزاع ساده میتواند منجر به حوادثی تلخ شود و خانوادهها باید به فرزندان خود آموزشهای لازم را داده و رفتار آنها را زیر نظر بگیرند.»
حسن قاضیزاده هاشمی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز سال گذشته گفته بود که جامعه ایران به سوی خشونت پیش میرود و باید برای آن چارهای اندیشید.
به گفته او، افزایش خشونت در ایران «مشکل فرهنگی و روانی» است.
وزیر بهداشت نخستین راه کاهش خشونت را «آموزش حرف زدن با هم» دانست و ادامه داد: «باید برای تعاملات شفاهی تمرین کنیم؛ از خانه تا مدرسه و جامعه، رسانهها در این زمینه مسئولیت سنگینی دارند.»