نجاتالله ابراهیمیان، سخنگوی شورای نگهبان میگوید که اجرای پروتکل الحاقی و توافق نهایی هستهای «قطعاً نیازمند تصویب مجلس و تأیید شورای نگهبان است.»
ابراهیمیان به خبرگزاری تسنیم گفته قراردادهایی که تعهدات الزامآور ایجاد نکند، نیازی نیست به تصویب مجلس برسند اما اگر قرار باشد پروتکل الحاقی مورد پذیرش قرار بگیرد، مسلماً نیاز به تصویب مجلس و کنترل شورای نگهبان و نظارت شورای نگهبان دارد.
به گفته ابراهیمیان توافق نهایی نیز مانند پروتکل الحاقی نیازمند تصویب مجلس است.
سخنگوی شورای نگهبان با این حال گفته که این نظرات را به عنوان یک کارشناس حقوقی مطرح کرده نه عضو شورای نگهبان.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران هفته پیش گفته بود که بدون پذیرش پروتکل الحاقی نمیتوان به توافق هستهای دست یافت. به گفته ظریف، پروتکل الحاقی به عنوان یکی از محورهای توافق هستهای «باید وجود داشته باشد.»
پروتکل الحاقی در سال ۱۹۹۷ میلادی / ۱۳۷۶ خورشیدی و با هدف تقویت کارآیی معاهده منع و گسترش سلاحهای اتمی به تصویب رسید.
پروتکل الحاقی منع گسترش سلاحهای هستهای، پیمانی است که بر اساس آن امکان بازرسی کامل از تأسیسات هستهای ایران برای بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی فراهم میشود.
ایران در اواخر دولت محمد خاتمی، رئیسجمهور پیشین، اجرای داوطلبانه این پروتکل را پذیرفت اما دو سال بعد، مجلس اجرای آن را تعلیق کرد.
لازمالاجرا شدن اجرای پروتکل الحاقی به نظر مجالس قانونگذاری هر کشور بستگی دارد.
وزیر خارجه ایران در حالی گفته که توافق هستهای بدون پذیرش پروتکل الحاقی امکانپذیر نیست که گمان میرود تصویب پروتکل الحاقی در مجلس ایران با مسیر دشواری روبهرو خواهد بود.
کمتر از دو هفته به پایان ضربالاجل مذاکرات هستهای در ۹ تیر زمانی باقی است اما شواهدی در دست نیست که نشان دهد ایران و شش قدرت جهانی تا این تاریخ بتوانند به توافق نهایی برسند.
ایران و کشورهای ۱+۵ شامل آمریکا، روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان تا ۳۰ ژوئن فرصت دارند به توافق نهایی هستهای دست یابند و مسأله هستهای ایران را پس از سالها مذاکره و تحریم حل کنند.