ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

پسا برجام و ادامه حرکت خزنده روسیه در اقتصاد ایران

«بحران‌ها در روسیه معمولاً سریع‌تر از پیش‌بینی‌های اقتصاددانان و انتظارات سیاستمداران به پایان می‌رسند.»

الکساندر آئوزان رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه دولتی مسکو و رهبر علمی انستیتوی طرح‌های ملی روسیه می‌گوید: «بحران‌ها در روسیه معمولاً سریع‌تر از پیش‌بینی‌های اقتصاددانان و انتظارات سیاستمداران به پایان می‌رسند.»

اما فارغ از تبلیغات دستگاه‌های دولتی روسیه اخبار نشان از چه دارند؟

تحریم‌های چندگانه غرب برای روسیه و تحریم‌های روسیه برای کشورهای دیگر همچون ترکیه نشان از نوعی تغییر در تاکتیک‌های پوتین و دولتش می‌دهد و فضایی را برای اقتصاد ایران مهیا کرده که ظاهراً خوش آب و رنگ است اما نشان از وابسته‌تر شدن اقتصاد ایران به فدراسیون روسیه در حوزه‌های خاص دارد.

ایران و روسیه افزون بر برنامه‌ریزی کلان برای افزایش ارزش روابط تجاری بین دو کشور، همکاری‌های بیشتر اقتصادی بین استانی را نیز در نقشه راه توسعه مناسبات گنجانده‌اند تا براساس آن حجم روابط تجاری از سالانه دو میلیارد دلار کنونی در آینده‌ای نزدیک به ۱۰ میلیارد دلار افزایش یابد.

تغییرجزیی در سبد کالای صادراتی ایران

صادرات میوه و سبزیجات از ایران به روسیه از آغاز سال جاری در حال شتاب گرفتن است و هر چند هنوز آماری از آن اعلام نشده، ولی کالاهای ایرانی در حال جایگزینی با محصولات ترکیه‌ای است که به دلیل تحریم‌های مسکو علیه آنکارا، ورود آن منع شده است.

روسیه با بیش از ۱۷ میلیون کیلومتر مربع گستردگی به عنوان بزرگ‌ترین کشور جهان و ۱۴۶ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر جمعیت در سرزمین اصلی و ۲۲ جمهوری بازار بزرگی است که به علت سردسیر بودن بسیاری از مناطق نیاز به واردات گسترده سبزیجات تازه و میوه به باز خود را دارد.

به گزارش ایرنا، اکنون کیوی، سبزیجات تازه، کلم و کلم بروکلی از پرحجم‌ترین اقلام صادراتی ایران به روسیه به شمار می‌رود که افزون بر توزیع در بازارهای محلی، توسط فروشگاه‌های زنجیره‌ای بزرگ مانند «اوشان» که در بسیاری از شهرهای روسیه و دیگر کشورهای جهان نمایندگی دارد توزیع می‌شود و سفارت ایران در مسکو از صفر شدن نرخ عوارض گمرکی ۸ محصول گل کلم وبروکلی وپسته ومغز پسته, خرما, انواع کشمکش از ۲۲ مارس ۲۰۱۶ به اتحادیه اوراسیا که روسیه قلب آن است خبر داد،

برهمین اساس توسعه فعالیت‌های استان‌های شمالی کشور و استفاده از ظرفیت‌های این استان‌ها در دستور کار دو کشور قرار دارد و استان گلستان تاکنون توانسته است مجوز ۵ کشتارگاه را برای صادرات به گوشت به کشور روسیه را دریافت کند لازم به ذکر است که ۱۸ کشتارگاه در ایران با توجه به استانداردهای ایزو توانسته‌اند مجوز صادرات به روسیه را دریافت کنند.

روسیه و چشمداشت به منابع نفت ایران

سفر ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه به ایران اواخر نوامبر سال ۲۰۱۵، رویداد مهمی در مشارکت اقتصادی طی سال‌های اخیر بود که در جریان آن اسناد مقدماتی در رابط با اعطای وام اعتباری صادراتی به میزان ۵ میلیارد دلار به امضا رسید.

آخرین اخبار حکایت از آن دارد که روسیه دو وام اول به مقدار حدود ۲ و نیم میلیارد دلار را به ایران واگذار خواهد کرد.

سرگی ستورچاک، معاون وزیر دارایی روسیه این موضوع را اعلام کرد.

این وام صرف چه اموری خواهد شد؟

دولت روسیه با دادن چنین وامی اهداف خاصی را در اقتصاد ایران مد نظر دارد اما بزرگ‌ترین اولویت روسیه بازگشت به بازار قراردادهای نفتی ایران در حوزه سرمایه‌گذاری و توسعه تکنولوژیکی می‌باشد.

ایران و روسیه حتی در دوران تحریم روابط خوبی را داشتند و شرکت‌های روس تا آن جایی که توانستند برخی از پروژه‌ها را حتی پیش از تحریم در بخش‌های زیربنایی بخش انرژی ایران نقش فعال را ایفا بکنند.

در دوران تحریم بین ایران و روسیه یک قرارداد به نام «تهاتر نفت» منعقد شد. ایران طبق این قرارداد می‌بایست روزی ۵۰۰ هزار بشکه نفت را به روسیه بدهد و طرف روسی در ازای ۵۰۰ هزار بشکه نفت، کالاهای مورد نیاز ایران مانند کالا‌های فنی و صنعتی را تحویل بدهد.

اما احتیاج به اجرای این قرارداد بعد از رفع تحریم‌ها محو شد و قرارداد ملغی گردید. همین وامی که اخیراً قرار شد بعد از سفر رسمی هئیت دولت روسیه به ایران اعطا شود، در همین راستا می‌باشد.

شرکت‌های «لوک اویل»، «گازپروم» و «روس اتم» و بقیه شرکت‌های روس در صدد بازگشت به عرصه انرژی نفت و گاز و انرژی هسته‌ای ایران و مایل به امضای قراردادها هستند

از دیگر حوزه‌هایی که طرف روسی و ایرانی تمایل شدید به اجرای آن دارند توسعه حفاری در بخش نفت می‌باشد.

کارخانه کشتی‌سازی آستراخان «کراسنی باریکادی» برای شرکت صنعتی «سدید» پنج دکل جک آپ برای استخراج نفت در خلیج‌فارس می‌سازد. قرارداد مربوطه توسط نمایندگان دو کشور در حضور علی محمدی کنسول جمهوری اسلامی ایران در آستراخان و ویکتور وینوکوروف رئیس اتاق بازرگانی— صنعتی آستراخان به امضا رسید. قیمت این قرارداد حدود ۲۰۰ میلیون دلار و مدت ساخت آن ۲ سال اعلام شده است.
خرمشهر به عنوان پایگاه مونتاژ این شناورها در نظر گرفته شده است.

همچنین طرف ایرانی شدیداً علاقه‌مند است تا در خصوص صادرات گاز از طریق ایران با کشورهای روسیه و ترکمنستان وارد گفتگوی جدی شود اما طرف روسی تمایلی به این امر نشان نمی‌دهد اما در صورت وقوع چنین امری مثلث بزرگ گازی ایران ترکمنستان و روسیه می‌تواند معادلات سیاسی و امنیتی و اقتصادی را برای اتحادیه اروپا برهم زند.

طرح شمال جنوب روسی و برنامه روسیه برای ایران

طرح «شمال‌جنوب» در راستای ایجاد کوریدوری در مسیر هلسینکی‌بمبی است که ارتباط ترانزیتی کشورهای شمال اروپا و روسیه از طریق ایران و آذربایجان به کشورهای حوزه اقیانوس هند و جنوب شرق آسیا برقرار می‌سازد و هفت هزار کیلومتر طول دارد.
بر اساس اخباری که خبرگزاری «راشا تودی» منعکس کرد، قرار است که بخش دیگری از این وام در بخش ریلی و راه آهن هزینه شود.

همچنین این منابع اعلام کردند در مذاکرات مسائل مربوط به ایجاد کوریدور گمرکی ساده‌تر میان روسیه و ایران کوریدور «شمال‌جنوب» مورد بحث قرار گیرد.

به گفته روابط عمومی سازمان گمرک روسیه، محور مذاکرات در باره طرح اول راه‌اندازی سیستم اطلاع‌رسانی برای مبادله کالا و حمل‌ونقل میان دو کشور است که این سیستم هم اکنون به تجار روسی و ایرانی در مسکو و تهران معرفی شده است.

اعلامیه‌ای که توسط روابط عمومی سازمان توسعه تجارت ایران منتشر شده، حسن مرتجی مدیر برگزاری همایش تجاری ایران و روسیه با بیان ایکه اکنون ایران برای سهم خواهی از بازار روسیه فرصت‌های زیادی دارد، گفت: «روسیه برای واردات از ایران امتیاز زیادی قائل است که از جمله آن تخفیف ۲۵ درصدی در هزینه‌های گمرکی است.»

همچنین دولت روسیه تمایل دارد تا الحاق ایران به سازمان همکاری‌های شانگهای در جلسه آتی این سازمان که در ۲۳ و ۲۴ ماه جاری میلادی برگزار می‌شود را به صورت جدی‌تری پیگیری کرده و ایران را وامدار این حرکت سخاوتمندانه خود با بهانه برداشتن تحریم‌ها کند.

همچنین روسیه قرار است نقش ویژه‌ای در الحاق ایران به اتحادیه اوراسیا در اکتبر ۲۰۱۶ ایفا نماید.

لازم به ذکر است که مذاکرات غیر رسمی در اردی‌بهشت سال جاری برای الحاق ایران به این اتحادیه آغاز شده است.

نتیجه‌گیری

بنا بر اطلاعات فوق روسیه طرح هماهنگ و مخربی را برای توسعه نفوذ خود در ایران هدف‌گذاری کرده است و این اطلاعات تکمیل‌کننده دیگر اهداف نفوذ بیشتر روسیه در اقتصاد ایران است و طرح‌های قدیمی‌تر این کشور همچون احداث نیروگاه دوم و کلنگ زنی آن نیز در حال بررسی می‌باشد اما روسیه کماکان از فروش آخرین نمونه تانک‌های خود و هواپیماهای خود به ایران طفره می‌رود و دلیل آن را پایبندی مسکو به تحریم‌های تسلیحاتی ایران می‌داند.

نکته مهم و ناگفته در اجرای این طرح‌ها گفتگوهای دولت روسیه با عربستان و سهم خواهی از اقتصاد این کشور پس از تصمیم عربستان برای راه‌اندازی و توسعه صندوق ذخیره ارزی است.

دولت روسیه نیاز شدیدی به منابع دلاری دارد و اگر روسیه قول‌های خاصی در این خصوص به عربستان برای مهار ایران دهد ایران بار دیگر به بازیگری باخته خواهد شد که روسیه از کارت ایران برای دیگر اهداف خود استفاده خواهد نمود.

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • هوشیار

    حاکمیت روسیه چندان مورد اعتماد نیست، با توجه اینکه دولت پوتین و مددودف بالغ بر 15 سال اخیر بر روسیه حاکم بوده اند و تغییری بعدیست در این حاکمیت باشد با توجه بدعهدی ها مکرر. روسیه کریمه به خاک ضمیمه کرده که از نظر اوکراین ورغب نقض قوانینی بین الملی است! ولی همین روسیه میگوید نمتواند به ایران سلاح بفروشد چون برخلاف توافق وین/برجام و تحریمهای سازمان ملل است. شاید میخواهد بگوید اگر اسلحه بدهد برجام شکست میخورد! روسیه از امتیاز حق وتو برخودار است و اساس مثل چهار کشور دیگر سازمان ملل نمتواند کاری علیه منافع روسیه کند. این حرف چرندی است که روسیه از سازمان ملل بترسد! اما نظام حاکم بر ایران، بس موجود مفلوکی شده. نارو زدن چین و روسیه بر سر تحریمهای فلج کننده و همراهی این دو با رغب علیه این نظام و به تبع خسارت سنگین برای مردم ایران، نشان داد بر خلاف توهمان نظام ایران، دنیا پشیزی احترام برای شعارهای این نظام قائل نیست. در دنیای سایست دشمنی و دوستی دائمی ینست، این نظام ایران است که آماتوری میکند در دنیای سیاست. چنان بی تجربگی کرده است که انگار این حاکمان بچه هیا دبیرستانی هستند و تازه کار. شاید ضعف افراد و کمبود نیوری متخصص و هوشمند و باتجربه سیاسی باشد، اما کوراندیشی انها ناشی قفل ایدئولوژیک و اقتدارگرایی مفرطشان هست که چنان تکبر دارند نمتوانند حقایق و وقایع دنیا ببینند.