ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

تلاش کابل برای ثبت «مثنوی» به عنوان میراث مشترک افغانستان و ترکیه

رییس جمهوری افغانستان و وزیر خارجه ترکیه با هم درباره گسترش روابط آنکارا و کابل دیدار و گفت‌و‌گو کردند. یکی از موضوعاتی که مطرح شد ثبت مشترک مثنوی بود.

افغانستان اعلام آمادگی کرده که مثنوی مولوی را به عنوان میراث مشترک افغانستان و ترکیه در فهرست یونسکو به ثبت برساند.

دیدار رییس جمهوری افغانستان با وزیر خارجه ترکیه

دفتر مطبوعاتی رییس جمهوری افغانستان گزارش داده است که پنجشنبه، ۲۷ خرداد محمد اشرف غنی، رییس جمهوری افغانستان و مولود چاوش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه با هم درباره گسترش روابط آنکارا و کابل دیدار و گفت‌و‌گو کردند. در این گفت‌و‌گو محمد اشرف غنی اعلام آمادگی کرده که مثنوی و دیگر آثار مولوی را به عنوان میراث مشترک افغانستان و ترکیه در فهرست یونسکو به ثبت برساند.

ایران و ترکیه قدیمی‌ترین نسخه مثنوی را در دست دارند. پیش از این ایران اعلام کرده بود که می‌خواهد مثنوی را به نام میراث مشترک ایران و ترکیه در فهرست یونسکو به ثبت برساند. این موضوع اعتراض افغانستان را برانگیخت.

نصیر احمد اندیشه، سرپرست و معین اداری و مالی وزارت خارجه افغانستان در دیدار و گفت‌و‌گو با پتریشیا مک فلپس، نماینده یونسکو در افغانستان گفته بود: «هرگاه قرار باشد [مثنوی] و شهکار عرفانی مولوی ثبت میراث جهانی یونسکو شود، واقعیت تاریخی زادگاه خداوندگار بلخ نباید نادیده گرفته شود و پیوند مولانای بزرگ با افغانستان نباید فراموش شود.»

نماینده یونسکو هم اطمینان داده بود که این نگرانی را به مسئولان اطلاع دهد.

عطا محمد نور، سرپرست ولایت بلخ در شمال افغانستان نیز یک نامه رسمی به محمود صیقل، سفیر و نماینده دایمی افغانستان در سازمان ملل نوشته و از او خواسته بود درباره «اقدام انحصارگرایانه کشورهای ترکیه و ایران» به مسئولان سازمان یونسکو اعتراض کند.

صلاح الدین ربانی، وزیر امور خارجه افغانستان هفته گذشته سفیر ترکیه در کابل را فراخوانده بود و موضوع ثبت مشترک مثنوی معنوی توسط ایران و ترکیه را با او در میان گذاشته بود. سفیر ترکیه به ربانی وعده داده بود که جزئیات این مسأله را پس از بررسی و تحقیق به اطلاع وزارت خارجه افغانستان برساند. سفر محمد اشرف غنی به ترکیه گام دیگر افغانستان برای ثبت مثنوی به نام این کشور است.

جلال‌الدین محمد که بعدها به عنوان مولانا جلال‌الدین رومی شهرت پیدا کرد بیشتر زندگانی خود را در روم یعنی آسیای صغیر گذرانده. او در پاییز سال ۱۲۰۷‌م (۶۰۴ ه. ق) در بلخ در افغانستان کنونی متولد شد ولی دیری نپایید که پدرش محمد بن حسین الخطیبی البکری معروف به بهاءالدین ولد به خاطر حسادت‌ورزی علاءالدین محمد خوارزمشاه، شهر بلخ را ترک کرد و به سمت غرب مهاجرت کرد.

مقبره مولانا در شهر قونیه در ترکیه قرار دارد.

بیشتر بخوانید:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • reza

    به کوری چشم ملایان نابکار و ضد فرهنگ ایرانی بی صبرانه باید به انتظارنشست که شاید هالیوود گوشه چشمی هم به شمس تبریزی مرحمت فرموده تا پاکستان؛ترکیه وافغانستان وکویت وعربستان نام ایشان را به ثبت برسانند... شمس با دریغی گرانبارازخود مپرسد که آخر؛ نظام جامعه وطبقات آن چرا چنین فاسد شده اند تلاش ها؛ چرا بیشترخود خواهانه اند؟ رهبران چرا بیخبرانند واعظان چرا هراس انگیزند اندرزها چرا زهرآگینند مردمان برسرگنج ؛ چرا تنگدستند نیازمندان برلب آب ؛ چرا تشنه اند مردمان باآنکه همه ازیک منشأاند چرا همه تنهائی زده؛ همه جدا؛ جدا ازیکدیگرند گره گشایان ؛ چرا برانبوه گره ها افزوده اند و مدد جویان چرا همه بی پناه مانده اند درجهان شمس نه بر مرده برزنده باید گریست شمس گوئی برگورستان تاریخ رهسپاراست در گورستان آرزوها و ناکامی ها ؛ درگورستان حسرت ها اشتیاق ها...

  • Reza

    خدا پدر هالیود آمریکا رو بیامرزه ،که میخواد فیلمی اززندگی مولانا بسازه تا قرنها ثبت و ظبط مولاتا را حتی بخاطر نداشتند ، یکباره سه ناجی عقب مانده و مفلوج و مستغرق در افکار پوسیده و نخ نما : ایران، افغانستان و ترکیه در ثبت آثار فرهنگی سینه چاک شدند...

  • reza

    اگر مولانا درقید حیات بود ازین بازی مسخره وبی اساس ملیت به شمس تبریزی شکایت میبرد ؛ البته اگر شمس افغانی و شمس عثمانی امانش میداد.