بیمه پیوند عضو تصویب شد؛ شرکتهای بیمه همکاری خواهند کرد؟
وزارت بهداشت از تصویب «بیمه فرآهمآوری و پیوند اعضا» خبر داد. با قانونی شدن این بیمه، تأمین هزینه بیمارستان مربوط به فراهم آوردن و پیوند اعضا بر عهده شرکتهای بیمه خواهد بود.

رئیس «شبکه فراهمآوری اعضای پیوندی» در وزارت بهداشت از تصویب «بیمه فرآهمآوری و پیوند اعضا» در دولت خبر داد. با قانونی شدن این بیمه، تأمین هزینه بیمارستان مربوط به فراهم آوردن و پیوند اعضا بر عهده شرکتهای بیمه خواهد بود.

کتایون نجفیزاده، پزشک و رئیس اداره «فراهمآوری اعضای پیوندی» در گفتوگوی روز ۱۰ مرداد خود با «ایسنا» این خبر را که دولت بیمه پیوند عضو را هفته گذشته تصویب کرده، تأیید کرد.
روزانه هفت تا ۱۰ نفر در ایران به دلیل نرسیدن عضو پیوندی جان خود را از دست میدهند. با تصویب بیمه «پیوند عضو» تأمین هزینهها برای بیمارانی که نیاز به پیوند عضو دارند به عهده بیمه خواهد بود.
اما قانونی کردن چنین بیمهای کافی نیست و باید دولت روند اجرایی شدن چنین قانونی را در سطح شرکتهای بیمه ممکن کند.
نجفیزاده میگوید اقدام بعدی وزارت بهداشت در این راستا «واقعی کردن تعرفههای پیوند است.»
رئیس اداره شبکه فراهمآوری اعضای پیوندی وزارت بهداشت افزود: «۱۰ درصد افرادی که در جهان فوت میکنند، با مرگ مغزی جان خود را از دست میدهند. پس باید برنامهریزی کنیم تا اعضای سالم این افراد به زیر خاک نروند و بتوانیم از آن اعضا برای احیای چند نفر دیگر که منتظر پیوند عضو هستند، استفاده کنیم.»
نجفیزاده ظرفیت اهدای عضو در استان آذربایجان شرقی را به عنوان مثال آورد و گفت که بیش از ۱۰۰ نفر در سال در این استان مرگ مغزی میشوند که در سال ۱۳۹۴ تنها اعضای هشت مورد از آنها به بیماران منتظر در لیست انتظار پیوند رسیده است.
نجفیزاده و تیم همراه او اکنون در آذربایجان شرقی مشغول آماده کردن برنامههای آموزشی برای تیمهای پزشکی پیوند عضو هستند که قرار است در سطح بقیه استانها هم اجرایی شود: «اقدام وزارت بهداشت آموزش کافی در زمینه فراهمآوری به استانهای مختلف است. علت حضور ما در استان آذربایجانشرقی نیز آموزش اصولی اهدای عضو به کل تیم فراهمآوری استان است.»
این پزشک متخصص جراحی و پیوند ریه همچنین معتقد است که وزارت بهداشت در راستای فرهنگسازی در رابطه با پیوند اعضا وظیفه دارد: «اگر فرهنگسازی نشود و مسئولان مختلف دست به دست هم ندهند، اهدای عضو در استان پیشرفت نخواهد کرد؛ اهدای عضو یکی از مهمترین مسائل درمانی کشور است.»
مقاومت شرکتهای بیمه در پرداختن هزینه پیوند عضو
قانونی شدن بیمه پیوند عضو در ایران امیدی برای بیماران نیازمند اهدای عضو است که پیش از این هزینههای خدمات پزشکیشان توسط بیمهها پوشش داده نمیشد.

به گزارش «ایسنا» در سال ۱۳۹۴ «شورای عالی پیوند اعضا» در وزارت بهداشت «برای تصمیمگیری در مورد مسایل اخلاقی و حقوقی پیوند اعضا، مراقبت و پشتیبانی از کیفیت پیوند، تقویت و توسعه واحدهای فراهمآوری اعضای پیوندی و ایجاد حداکثر عدالت در دسترسی به خدمات پیوندی برای تمام مردم کشور» تشکیل شد.
لزوم بیمه شدن خدمات پیوند عضو در کشوری که بهداشت عمومی نیست تنها راه ایجاد فرهنگ اهدای عضو است. چراکه عملهای جراحی پیوند عضو بسیار پرهزینه و معمولا با همکاری چندین تیم جراحی و پزشکی ممکن میشوند.
پیش از تصویب بیمه پیوند عضو، صحبت از این بود که هزینههای مربوط به خدمات پیوند اعضا میان بیمهها و وزارت بهداشت تقسیم شود. به این صورت که هزینه مربوط به تیم پیوند را وزارت بهداشت و هزینه دارو، لوازم، آزمایشها و اقامت بیمار در بیمارستان را سازمانهای بیمهگر پرداخت کنند.
اکنون اما در مرحله اجرایی شدن بیمه پیوند عضو باید دید که شرکتهای خصوصی و دولتی بیمه چقدر با وزارت بهداشت همکاری میکنند.
کتایون نجفیزاده در مورد جزئیات تعرفههای بیمه پیوند عضو صحبتی به عمل نیاورده است و هنوز مشخص نیست که شرکتهای بیمه تا چه حد مسئولیت هزینههای درمانی را خواهند پذیرفت.
همچنین هنوز موضع شورای عالی بیمه ایران در مورد این قانون مشخص نیست.
در سال ۱۳۹۴ وزارت بهداشت با شرکتهای بیمه قرار گذاشته بود که این وزارتخانه برای تأمین هزینههای پیوند عضو، مبالغ پرداختی را در این حوزه دو برابر کند. بهاینترتیب وزارت بهداشت هزینههای پزشکی بیماران را بهطور مستقیم از منابع وزارت بهداشت تأمین میکرد و در مقابل شرکتهای بیمه قرار بود که هزینه آزمایشها و بستری بیماران پیوندی را متقبل شوند.
به گفته محمد آقاجانی، پزشک و معاون درمان وزیر بهداشت شرکتهای بیمه زیر قرار زدند: «سازمانهای بیمهگر علیرغم صورتجلسات و مذاکراتی که در گذشته با آنها داشتیم و قولهایی که دراینباره داده شده بود، هنوز کارشان در این زمینه به سرانجام نرسیده است.»
به همین دلیل تصویب قانون تنها در سطح دولت و وزارت بهداشت کافی نیست و تا زمانی که شورای عالی بیمه کشور، شرکتهای بیمه را مجبور نکند که هزینههای درمانی و پزشکی برای پیوند عضو را بپردازند، حق بیمارانی که نیاز به عضو دارند زایل خواهد شد.
نظرها
نظری وجود ندارد.