«گفتگوهای مدیترانه»، صحنه جدال لفظی تهران و ریاض
الجبیر ایران را به کمک به القاعده و داعش متهم کرد. نشستی که با نام «فراسوی اغتشاش» برای گفتگو شکل گرفته بود، به صحنه جدال لفظی ریاض و تهران بدل شد.

ظریف در رم به تندی از عربستان انتقاد کرد
عربستان و ایران در نشست «گفتگوهای مدیترانه» در رم به شدت به یکدیگر تاختند. عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان تهران را به «آدمکشی» متهم کرد. یک روز پیش از آن، محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران نیز ریاض را عامل اصلی بیثباتکردن منطقه خواند.

الجبیر جمعه اول دسامبر در پایتخت ایتالیا بخشی عمدهای از سخنانش در اجلاس سهروزه «گفتگوهای مدیترانه» را به نقد ایران اختصاص داد و گفت: «ایران توانست از مجازات آدمکشی در منطقه و جهان قسر دربرود.»
وزیر خارجه عربستان ادعا کرد که «به روشنی میتوان تأثیر منفی ایران را در سرتاسر منطقه دید». او مدعی شد که ایران به «حرکت تروریستها» از جمله گروه «دولت اسلامی» (داعش) و القاعده کمک کرده و گفت: «از زمان انقلاب ۱۹۷۹، ایران نخستین حامی اصلی تروریسم در جهان بوده است.»
ایران همواره این اتهامها را رد کرده است.
جبیر به سختی به گروه شیعی حزبالله لبنان نیز تاخت و مدعی شد که ایران «حزبالله را در لبنان تأسیس کرده و از آن برای پولشویی و قاچاق استفاده میکند.»
نشستی که با نام «فراسوی اغتشاش» برای گفتگو شکل گرفته بود، به صحنه جدال لفظی دو وزیر خارجه ایران و عربستان بدل شده است.
روابط ایران و عربستان پس از آنکه ریاض نمر باقر النمر، روحانی شیعه را بههمراه ۴۶ نفر دیگر اعدام کرد، بهشدت تیره شده است. پس از این اعدام معترضان در تهران به سفارت سعودی حمله کردند و آن را به آتش کشیدند. در مشهد نیز به کنسولگری عربستان حمله شد. در پی این حملات عربستان کلیه روابط خود با ایران را قطع کرد و چندین کشور عربی در حمایت از عربستان یا روابط دیپلماتیک خود با ایران را قطع کردند و یا این روابط را کاهش دادند و اعتراض کردند.
کشورهای جهان نگرانند که تنشهای رو به افزایش بین ایران و عربستان وضعیت منطقه را دشوارتر و بحرانیتر کند. ایران و عربستان در مذاکرات صلح سوریه نیز شرکت دارند.
حمله ظریف به عربستان
محمد جواد ظریف نیز پنجشنبه گفته بود که عربستان سعودی «هر تلاشی برای آتشبس در سوریه و لبنان را رد کرده»، و ادعا کرد که ریاض با امید به سقوط سه هفتهای دمشق از گروه «دولت اسلامی» (داعش) حمایت کرده است. او به نقش عربستان در یمن نیز تاخت.

ایران و عربستان سعودی در یمن در دو جبهه مخالف قرار دارند. ایران از شیعیان حوثی پشتیبانی میکند در حالیکه عربستان و همپیمانانش در ائتلاف عربی ضدحوثیها از عبد ربه منصور هادی، رئیس جمهوری یمن حمایت میکنند.
ظریف همچنین به موضوع استعفای سعد حریری، نخستوزیری لبنان در ریاض اشاره کرد و مدعی شد که ریاض او را وادار به کنارهگیری از سمت خود کرده است.
وزیر خارجه عربستان اما جمعه ایران را در کنار کره شمالی قرار داد و چنین گفت که «این عربستان نیست که در منطقه برای پیداکردن دوست مشکل دارد و رابطه این کشور در سرتاسر دنیا تنها با ایران و کره شمالی رابطه خوبی نیست.»
او بار دیگر با تأکید بر موضع ریاض نسبت به حزبالله لبنان، حلشدن مشکلات این کشور را منوط به «خلع سلاح حزبالله» دانست.
روسیه، خواستار گفتگوی ایران و ریاض
علاوه بر ایران و عربستان، روسیه نیز در نشست رُم حضور دارد.
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در این نشست با دفاع از حضور مسکو و تهران در سوریه، از نزدیکبودن پایان کار «تروریستها» سخن گفت. دولت دمشق و متحدانش همه مخالفان مسلح بشار اسد، رئیسجمهوری را «تروریست» میخوانند.
لاوروف جدل لفظی وزرای خارجه ایران و عربستان در این نشست را «تأسفآور» خواند و گفت: «ما همیشه بر سر موضوع اختلافهای تهران و ریاض بحث کردهایم. آنها باید مذاکره با یکدیگر را شروع کنند.»
نظرها
نظری وجود ندارد.