ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

ادعای تازه رئیسی درباره اعدام‌های ۶۷: من حکم صادر نکردم

رئیسی از اعضای هیأت چهار نفره‌‌‌ای که حکم به اعدام هزاران زندانیان سیاسی در سال ۶۷ دادند، با توسل به تفکیک جایگاه حقوقی قاضی و دادستان از خود سلب مسئولیت کرد.

ابراهيم رئيسی، تولیت آستان قدس در دانشگاه فردوسی مشهد به پاره‌ای از مسائل مطرح در رقابتش برای انتخابات ریاست جمهوری از جمله کشتار هزاران زندانی سیاسی در سال ۶۷ پرداخته است.

رئیسی در تازه‎‌ترین اظهاراتش ادعا می‎کند نقشی در «روند صدور احکام» نداشته است:

«من آن زمان دادستان بودم؛ رئيس دادگاه حکم صادر می‌کند و دادستان مدعی‌العموم است، اما فردی که ادعای حقوقی‌بودن دارد فرق بين رئيس دادگاه و دادستان را نمی‌دانست».

رئیسی در مقام معاون «گروهکی» دادستان انقلاب اسلامی مرکز، نقش مهمی در کشتار  ۶۷ داشت. در آن دوران دادستان انقلاب اسلامی مرکز دارای سه معاونت داشت: مواد مخدر و منکرات (سید‌احمد زرگر)، معاونت اقتصادی (رمضانی) و معاونت «گروهکی» سید‌ابراهیم رئیسی. کلیه پرونده‌های سیاسی زیر نظر او قرار داشت و به همین جهت در ترکیب «هیأت مرگ»، قرار می‌گرفت.

حسینعلی نیری (حاکم شرع)، مرتضی اشراقی (دادستان)، ابراهیم رئیسی (معاون دادستان) و مصطفی پورمحمدی (نماینده اطلاعات در زندان اوین) چهار نفر از اعضای هیاتی بودند که در تابستان سال ۶۷ از طرف آیت‌الله خمینی، رهبر وقت جمهوری اسلامی مأموریت یافتند مجدداً به پرونده زندانیان سیاسی رسیدگی کنند.

هیأت چهار نفره درحالی پرونده این زندانیان بازبینی و حکم اعدام صادر کرد که پیشتر این افراد با اتهام عضویت یا هواداری از گروه‌های چپ و همچنین سازمان مجاهدین خلق به زندان محکوم شده بودند؛ حتی برخی از زندانیان سیاسی با وجود پایان مدت محکومیت همچنان در زندان نگه داشته شده بودند.

زندانیان سیاسی و گروه‌های ناظر بر وضعیت حقوق بشر در ایران از این گروه چهار نفره به عنوان «هیأت مرگ» یاد می‌کنند.

حکومت جمهوری اسلامی ایران در تابستان سال ۶۷، چند هزار تن از مخالفان سیاسی از جمله اعضا و حتی هواداران گروه‌های چپ و مجاهد را در مدت دو ماه اعدام کرد. اجساد تعدادی از این زندانیان در کانال‌های جمعی و در عمق کمی از خاک در گورستان خاوران، واقع در جنوب شرق تهران دفن شد و نشانه‌ای از آن‌ها باقی نماند.

اکنون ابراهیم رئیسی در نشست اخیر خود بدون اشاره به اعدام زندانیان چپ و حتی فعالیت غیرمسلحانه آنها ادعا کرده:

«مجاهدین خلق منافقين در آن سال ۱۷ هزار نفر را به شهادت رساندند و جريان نفاق جريان خطرناکي در اين کشور بود. در آن زمان، برخی افراد به لحاظ حکمی مشمول قانون بودند و حکم آنان روشن بود».

در تابستان سال ۶۷ نزدیک به چهار هزار تن از زندانیان سیاسی هوادار گروه‌های چپ غیر مسلح و همچنین سازمان مجاهدین خلق با تشخیص هیأت چهارنفره و بر اساس فتوایی از آیت‌الله روح‌الله خمینی، در دادگاه‌هایی چند دقیقه‌ای بدون هیچ‌گونه حقوق قضائی، از جمله داشتن وکیل، بار دیگر محاکمه و اعدام شدند.

با گذشت سال‌ها از کشتار تابستان ۶۷ و دهه ۶۰ در زندان‌های جمهوری اسلامی ایران هنوز هیچ مقام حکومتی پرتویی بر این اعدام‌ها نیفکنده است. موضوعی که  خانواده‌های اعدام‌شدگان و فعالان سیاسی و حقوق بشر همچنان بر آن پای می‌فشارند و خواهان محاکمه عاملان این جنایت‌ها هستند.

سایت رسمی آیت‌الله حسینعلی منتظری، مرجع تقلید درگذشته شیعه و قائم مقام وقت روح‌الله خمینی، یک فایل صوتی را برای اولین بار منتشر کرده که در آن آقای منتظری در دیدار با اعضای هیأت چهار نفره رسیدگی به پرونده زندانیان، از اعدام‌های سال ۶۷ انتقاد می‌کند. این مرجع درگذشته شیعه می‌گوید «آن‌چه آن‌ها انجام داده‌اند در نظر او بزرگ‌ترین جنایت در جمهوری اسلامی است که از اول انقلاب تا آن زمان انجام شده... و نام‌شان در آینده و در تاریخ جزو جنایتکاران نوشته خواهد شد».

رئیسی از عوامل کشتار زندانیان سیاسی در دهه ۱۳۶۰ هم اکنون متولی بنگاه دینی-اقتصادی «آستان قدس رضوی» است.

● پرونده ویژه: تابستان ۶۷؛ پی‌جویی حقیقت

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • مهدی

    دشمنی پایان ندارد خون رو با خون نباید شست ایران به آرامش نیاز دارد و تغییر در سایه عقل ایران رو با تعقل و صلح باید ساخت بجای کنکاش در گذشته اینده را بسازیم

  • بچه مرشد

    چقدر زيباست اين جملات رو شنيدن از دهان كسي كه به جنايتهاش افتخار مي كرد و الان منكر شده، كمي صبر كنيد تا به غلط كردن بيوفته و بعد دادگاهش كه براي اين جنايتها محاكمه و محكوم بشه تاريخ نام شما رو به ننگ خواهد نوشت

  • شهروند درجه سه

    برادران، آقای رئیسی و بقیه برادران در نظام مقدس ! دعوا نکیند داداش ! کشتن همه این هزاران نفر که در این چهل سال از بین رفتند و همه غارتها و جنایت ها و خیانتها و همه بدبختی های این ملت در این مدت پربرکت، کار عمه خدا بیامرز من بوده ! ایشان هم مردند ! تمام شد ! در این میان نه امام امت (ره)، نه رفسنجانی نه بهشتی نه خامنه ای ولی امر مسلمین جهان، نه لاجوردی، نه رئیسی ، نه آیت ونه دیگران مانند اینها، هیچ گناهی ندارند و همه مانند نوزادی که تازه به دنیا آمده پاک پاک هستند ! همه ی این جنایت ها و خیانتها کار عمه خدا بیامرز من بوده ! زیرا به هرکس که در این نظام مقدس مسگویی شما مسئول بودی یا هستی، میگوید من نبودم و نیستم و هیچ گناهی ندارم ! پس، ای مرگ بر عمه خدابیامرز من ! آزاد !

  • سالار

    جناب رئیس جنابعالی در سالهای 59و 60 بعنوان رئیس دادگاه انقلاب همدان دهها نفر را تحت عنوان بهائی-مجاهد خلق-توده ای-جاسوس-قاچاقچی-زناکار-درویش و.... اعدام کردی آنزمان چوبه دارنبود محکومین را تیرباران میکردند وبارها خودت درصحنه تیر بارانها در گورستان همدان حضورداشتی وشاهد این تیربارانها بودی تو وامثال تو نمی توانید در پیشگاه تاریخ خودتان را تبرئه کنید شما روسیاهان تاریخ ایران هستید.

  • روزبه

    گویا شمع عمر حکومت را لرزان می بیند میخواهد به نحوی تبری بجوید گردن دیگری و نقش خود را کوچک و یا ناچیز جلوه بدهد. خوب تو قاضی نبودی کی بوده؟

  • ناروان

    نقش مدعی العموم، الان می بینم در تحکیم استباد، حتی در ا نتخاب شهردار تهران همدخالت میکند، اما هرگز یک برا ندیدیم درباره حقوق نجومی بیگرها، دخالتهای بی جای در امرو کشور کراشکنی ها در اصلاح امور، قانون کشنی ها . . رهبری و نهادهای تحت کنترل مستقیم او مانند سپاه و اما جمعه ها و امثال مصباح یزدی و مکارم شیرازی و حتی اخوندهای مرتجعی مثل شیرازی ها و .. و در حقوق شهروندی دخالت کند و این افراد ضد مردمی به باداشت بکشاند! این مدی ی العموم قوه قضاییه چرا این همه تعرض به حقوق شهروندی و حقوق بشر نسبت به مردم عادی می شود را دخالت نمی کند یک بار به نفع مردم؟! چرا ورد نمی کند به جریان قاچاق و بقیه دزدیهای سیستماتیک ؟!

  • محسن

    آدم انقدر ترسو آخه

  • فرزاد

    ایشان مدعی‌العموم بوده! خوب جناب مدعی العموم چرا اعتراضی به احکام جنایتکارانه نکردی؟ چرا استعفاء ندادی؟ چرا تابحال سکوت کرده ای؟ بعنوان دادستان مدعی العموم، لیست اعدام شدگان را برای روشن شدن موضوع در اختیار مردم بگذار. شماها موجودات بدبختی هستید، اگر بالفرض این شغل آدم کشی هم دست نمی داد، و شخصی یک صندلی خالی در "شهرنو" به شما پیشنهاد می داد، آن را رد نمی کردید. هرچند "قوادی" هزار شرف به مدعی العموم بودن امثال تو دارد.