ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

گسترش «فقر» در ایران: آیا «بسته معیشت» چاره کار است؟

دولت با سرکوب مزدی کارگران و مزدبگیران را به زیست زیر خط فقر ناچار کرده و حالا می‌خواهد با بسته معیشتی افزایش هزینه‌ها را «جبران» کند. سیاستی تکراری و بی‌نتیجه پس از آزادسازی قیمت‌ها.

سقوط بی‌سابقه ریال طی چند ماه گذشته اندک افزایش سطح دستمزدها را هم بی‌اثر و سفره خانوارها را کوچک‌تر کرده است. هیئت دولت جمهوری اسلامی برای مقابله با این وضعیت توزیع «پنج بسته معیشتی» را در دستور کار قرار داده. سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفته است: پنج دهک درآمدی نخست تحت پوشش «حمایت نقدی» قرار می‌گیرند. «کارت کالا» یا همان کوپن الکترونیکی نیز به همگان تعلق می‌گیرد.

عکس- آرشیو

انوشیروان محسنی بندپی سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ایران جمعه ۹ شهریور گفت که دولت توزیع دو بسته حمایتی «برای حمایت از کارگران» را در دستور کار دارد. بسته نخست دولت در این راستا «کارت کالا» یا همان کوپن‌ است که به گفته محسنی بندپی «برای تامین کالاهای اساسی در اختیار آحاد جامعه قرار می‌گیرد». بسته معیشتی دوم اما به گفته او ۵ دهک نخست درآمدی را پوشش خواهد داد.

پیش از این نیز محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه بوجه سیاست دولت برای «جبران افزایش هزینه‌ها» پنج بسته معیشتی اعلام کرده و گفته بود که علاوه بر کارت کالا و بسته حمایتی پنج دهک نخست، «دو بسته  برای تولیدکنندگان و پیمانکاران در نظر گرفته شده است». او جزئیاتی در باره ارزش و نحوه توزیع بسته‌های معیشتی بیان نکرده است.

دولت در حالی «بسته‌های معیشتی» را در دستور کار قرار داده که بانک مرکزی و مرکز آمار همچنان نرخ تورم رسمی را تک‌رقمی گزارش می‌کنند. حال اما تصویب و اجرای این برنامه‌ها به معنای پذیرش «افزایش نرخ تورم» و «کاهش خرید مردم» توسط مردم است. آیا این بسته‌ها می‌تواند معیشت خانوارها را بهبود ببخشد، آن هم در شرایطی که دولت طی سال‌های گذشته به تدریج وضعیت کنونی را به کارگران و مزدبگیران تحمیل کرده است؟

تحمیل سرکوب مزدی

کارشناسان اقتصادی و نمایندگان مجلس ارقام متفاوتی از میزان کاهش قدرت خرید مردم از آغاز سال جاری بیان می‌کنند. وحید شقاقی مدرس دانشگاه در تهران گفته که در یک دوره هشت ماه قدرت خرید مردم ۸۰ درصد کمتر شده است.

حسینعلی حاجی دلیگانی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، میزان کاهش قدرت خرید مردم را ۵۰ درصد دانسته و گفته که از آغاز سال جاری قیمت مواد غذایی و آشامیدنی ماهیانه ۹ درصد افزایش یافته است.

گزارش میدانی رسانه‌های داخلی از بازار و مراکز خرید نیز نشان می‌دهد قیمت برخی از کالاها بیش از ۷۳ درصد افزایش یافته است. میانگین افزایش قیمت مواد غذایی در ماه‌های گذشته ۲۶ درصد تا ۵۰ درصد گزارش شده است.

همزمان با افزایش قیمت کالا و خدمات و کاهش قدرت خرید خانوارها، شمار شاغلینی که دستمزد دریافت نمی‌کنند، افزایش یافته است. طی ماه‌های گذشته اعتراض‌های کارگران به تعویق دستمزدها افزایش چشمگیری داشته است. همچنین شمار واحدهای تولیدی که به دلیل بحران ارزی تولید را کاهش داده‌اند، رو به رشد است.

در این وضعیت خواسته تشکل‌های کارگری مستقل بازنگری و واقعی کردن دستمزدها بر اساس سبد معیشت است، درخواستی که شورای عالی کار به دلیل مخالفت کارفرمایان آن را نمی‌پذیرد.

کمیته مزد شورای عالی کار حداقل دستمزد بر مبنای سبد معیشت برای سال گذشته را حدود ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان برآورد کرده است. تشکل‌های مستقل کارگری هم خواستار تعیین حداقل دستمزد ۵ میلیون تومانی شدند. شورای عالی کار اما در نهایت با حداقل دستمزد یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومانی موافقت کرد.

دولت در حالی توزیع «بسته حمایتی» و «سبد کالا» را در دستور کار قرار داده که طی سال‌های گذشته «سرکوب مزدی» را به کارگران و مزدبگیران تحمیل کرده است.

تشدید سرکوب با آزادسازی قیمت‌ها

دولت همزمان با تحمیل «سرکوب مزدی» به کارگران، سیاست‌های آزادسازی قیمت کالا را پیش برده و بر ادامه اجرای این سیاست اصرار می‌ورزد. پیشنهاد افزایش قیمت فرآورده‌های سوختی در بودجه امسال تنها به دلیل کنترل اعتراض‌های گسترده دی ۱۳۹۶ در مجلس شورای اسلامی رد شد. با این حال مجلس به دولت این اجازه را داده که قیمت سوخت را افزایش دهد.

خدمات بیمه سلامت کاهش یافته و به تبع آن بیماران تحت پوشش بیمه در مراکز درمانی دولتی از خدمات کمتری بهره‌مند می‌شوند. شمار داروهای تحت پوشش بیمه محدودتر شده و قیمت دارو در بازار آزاد پس از بحران ارزی افزایش چشمگیری یافته است.

وضعیت در حوزه آموزش و پرورش هم تفاوت چندانی ندارد. شهریه مهدکودک‌ها حداقل ۱۵ درصد گران‌تر شده، وزیر آموزش و پرورش «کمک‌های مردمی» به مدارس را «ضروری» دانسته است. همزمان برخی از مدارس دولتی به «هیئت امناء» واگذار شده است.

هزینه حمل و نقل زمینی نیز از ابتدای سالجاری در تمامی شهرها افزایش یافت. علاوه بر این موارد، نرخ اجاره بها و قیمت مسکن نیز «به شکل بی‌سابقه‌ای» افزایش داشته است.

تحمیل فقر به مزدبگیران

نهادهای دولتی ایران از اعلام نرخ خط فقر و جمعیت زیر خط فقرخودداری می‌کنند. رسول خضری عضو کمیسیون اجتماعی مجلس اما ۱۰ مرداد امسال نرخ خط فقر را ۶ میلیون تومان اعلام کرد. به گفته او جمعیت زیر خط فقر به نسبت سال ۱۳۹۲ چهار برابر شده است.

پیشتر حسین راغفر مدرس دانشگاه در ایران گفته بود که ۳۳ درصد جمعیت ایران دچار فقر مطلق است.

رضا امیدی مدرس دانشگاه و پژوهشگر مسائل اجتماعی ۲۱ مرداد به خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، گفت: «می‌توان انتظار داشت طی ۵- ۶ ماه اخیر جمعیت زیر خط فقر بیشتر شده باشد».

به گفته او چنانچه نظام سیاسی سیاستگذاری درستی برای حمایت از جامعه نداشته باشد،جمعیت ۴ میلیون تا ۵ میلیون تن دیگر به جمعیت زیر خط فقر اضافه خواهد شد.

فرامرز توفیقی عضو کارگری شورای عالی کار هم در پیوند با همین مسئله گفته که طی ماه‌های گذشته «۲۳ درصد جامعه کارگری» به زیر خط فقر سقوط کرده‌اند.

بسته معیشت دردی را درمان می‌کند؟

هنوز رقم و جزئیات کارت کالا و سبد معیشتی که قرار است ۵ دهک درآمدی نخست را پوشش دهد، اعلام نشده، اما چنانچه سبد کالایی که پیشتر توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی توزیع شد مبناء قرار گیرد، سهم هر فرد حدود ۳۵ هزار تومان خواهد بود. حتی به فرض افزایش ۱۰۰ درصدی ارزش حمایت‌های کالایی و نقدی این حمایت‌ها نمی‌تواند معیشت خانوارهای کم‌درآمد را بهبود ببخشد.

چرا که برآوردهای کارشناسان اقتصادی نزدیک به دولت نیز بیانگر بازگشت «موج تورمی» در نیمه دوم سال جاری و جهش نرخ تورم رسمی است. علاوه بر این می‌توان انتظار داشت که شمار واحدهای تولیدی راکد و کارگران بیکار شده افزایش یابد.

علاوه بر این شکاف درآمد و هزینه مزدبگیران در شرایط عادی نیز آنقدر گسترده است که حتی تشکل‌های کارگری دست‌ساز حکومت نیز خواستار برطرف کردن آن طی یک دوره چند ساله هستند.

حال در شرایط کنونی، که هزینه معیشت در یک دوره زمانی کوتاه نزدیک حدود دو برابر افزایش یافته، حمایت‌های نقدی و کالایی دولت در حالیکه خدمات عمومی کاهش و قیمت‌ها افزایش می‌یابد، دولت با چه میزان کمک می‌خواهد این شکاف و افزایش هزینه را «جبران» کند؟

در همین زمینه

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • کارگر

    صدور حکم جلب برای علیرضا ثقفی ساعتی پیش ماموران دادستانی اوین با حکم جلب صادر شده توسط قاضی پیر عباسی و همچنین حکم ورود به منزل برای جلب او به منزل مسکونی محسن ثقفی مراجعه کردند . ماموران با ورود به منزل و تفتیش آن صورت جلسه ای نیز تنظیم کرده و از محسن ثقفی امضاءگرفتند . آنان اصرار بر معرفی و مراجعه به زندان اوین داشتند . علیرضا ثقفی در مراسم اول ماه مه 1388 در پارک لاله دستگیر و سپس به سه سال زندان محکوم شد که تا کنون برای اجرای حکم مراجعه نکرده است برگرفته از کانال کانون مدافعان کارگر

  • کارگر

    عنصر مشترک طرح های ترمیم مزد «از بالا»، صبر و انتظار از «پائین»است ▪️اردوی کار: سقوط شوک آور قدرت خرید مزدبگیران جریانات شبه کارگری وابسته به حاکمیت را نگران از پیامدهای این وضعیت به طرح پیشنهادات مختلف در باره ترمیم مزد کشانده. پیشنهاداتی که جوهر مشترک همه آنها یک چیز است: امید بستن به چانه زنی های شورای عالی کار، خودداری از اقدام مستقل از پائین و جایگزین کردن صبر و انتظار بی پایان به جای سازماندهی اعتراض مستقل. ▪️محجوب «دستمزد شناور» را مطرح کرده اما عمق و گستره «شناوری دستمزد» و ساز و کارهای عملی آن را ناگفته گذاشته. در شرایطی که معیارهای بانک مرکزی ملاک نرخ تورم و ناکارایی تحمل ناپذیر بروکراسی فاسد دولتی در حوزه اجرایی، و آتش به اختیاری کارفرمایان بخش خصوصی و خصولتی مبنای عمل است، مزد شناور به جای ترمیم دستمزد، زمینه تداوم سرکوب مزدی است. ▪️فرامرز توفیقی از شورای عالی کار بر « شیوه های غیر نقدی ترمیم مزد» تاکید کرده در حالی که توازن قوا برای تحمیل مزد شایسته بر دولت و کارفرمایان و ترمیم مزد واقعی و البته فوری و قطعی از طریق چانه زنی های پشت پرده شورای عالی کار به دست نمی آید و تاریخچه طولانی سرکوب مزدی موید آن است.

  • کارگر

    تمرکز بر شیوه های غیر نقدی ترمیم مزد/نابودی کامل خانوارهای کارگری با ظهور طبقه فلاکت‌زده ▪️اردوی کار: فرامرز توفیقی» رئیس کمیته مزد کانون عالی شوراهای اسلامی کار و عضو کمیته مزد شورای عالی کار گفته: در حال حاضر حقوق ۲ میلیون تومانی که یک کارگر می‌گیرد ارزشش شده است ، ۸۷۰ هزار تومان شیب هزینه‌های مسکن به سمت ۵۰ درصد است با بالا رفتن هزینه‌های مسکن اتفاقی که می‌اُفتد این است که چون کارگران قدرت پرداخت، ندارند و پول ودیعه مسکنشان با پس‌اندازشان و اجاره خانه‌هایشان نمی‌خواند به سمت حاشیه‌نشینی می‌روند. گسترش جغرافیایِ حومه‌های شهری، سخت تر شدن نظارت های شهری، زیر سوال رفتن گستره خدمات شهری اعم از آب، برق، گاز، تلفن، امنیت، آموزش و پرورش، خدمات عمومی و حمل و نقل، کاهش بهره وری نیروی کار در اثر شکل گیری ترافیک عظیم برای رسیدن از حاشیه به مراکر کار و تلف شدت وقت، افزایش هزینه‌های حمل و نقل‌ کارگر به خاطر نبود سرویس‌های عمومی مناسب از زوایای خطرناک گسترش حاشیه نشینی است روی بن کارگری و شیوه‌های غیرنقدی تمرکز کرده‌ایم، به این خاطر که در حال حاضر گردش نقدینگی به شدت بالا رفته و اثرات تورمی ایجاد کرده است. وقتی ما بیایبم در این مقطع از سال افزایش نقدی را در دستمزد ببینیم دوباره نقدینگی افزایش می‌یابد و منِ کارگر ضرر می‌کنم

  • کارگر

    مزد شناور ▪️اردوی کار: علیرضا محجوب از وابستگان خانه کارگر گفته : ▪️در شرایط فعلی اقتصادی، شورای عالی کار مجاز است دستمزد کارگران را افزایش دهد اما به دلیل اینکه صراحت ندارد نسبت به آن اما و اگرهایی می‌آورند. ما می‌خواهیم پیشنهاد بدهیم که در سال جاری این افزایش وجود داشته باشد. ▪️او گفته: در همه کشورها زمانی که قیمت ارز شناور است، دستمزدها را شناور می‌کنند. ▪️جمشید انصاری، معاون روحانی و رییس سازمان اداری و استخدامی کشور هم در جواب محجوب اشاره کرده که قدرت خرید مزدبگیران بیش از ۳۰ درصد کاهش یافته است

  • کارگر

    گرانی افسارگسیخته روزگار مزدبگیران را سیاه کرده ▪️اردوی کار: گرانی افسار گسیخته است و در سرازیری سقوط ارزش پول انگار سر باز ایستادن ندارد: ☑️لیوان یک بار مصرف از بسته‌ای 8 هزار تومن رسیده به 21 هزار تومن ☑️‏پسته شده کیلویی 280 هزار تومن ☑️نرخ تورم نقطه به نقطه مردادماه 24 و 2دهم درصد رسید ☑️قیمت مرغ به 12 هزار تومان نزدیک شده ☑️قیمت مسکن در 5 ماه اخیر نزدیک به 45 درصد افزایش یافته ☑️هر متر واحد مسکونی در پایتخت نسبت به مرداد ماه سال گذشته، 62 درصد گران‌تر شده است

  • حیدر علی بنائیان جهرمی

    با کمترین عنایت به چگونگی تغییرات سفره غذا خوری مردم میتوان دید که در چهل سال گذشته به طور مداوم این سفره از لحاظ کمی وکیفی کوچکتر شده است ودر مقابل سفره از ما بهتران ونزدیکان به راس حاکمیت این سفره همه روزه متنع تر وبا کیفیت بهتر، همه روزه بهتر وبهتر شده است . میزان اختلاس های نجومی وجنس کسانی که توانسته اند ومی توانند این اختلاس ها انجام دهند نشان می دهد که فساد سیتماتیک شده حتی معاون اول رئیس دولتی که ممه اش را لولو برده مسئول مبارزه با مفاسد اقتصادی هم محاکمه ومحکوم به زندان شده است ومتاسفانه راس نظام تا کنون از پاسخ به این پرسش که چرا مقامات مورد تائید شما به این اختلاس ها آلوده هستند امتناع کرده ومیکند . تا حاکمیت با مردم آشتی نکند وگوش به خواسته های منطقی مردم ندهد این فاجعه هر روز گسترده می شود.