ویلیم پتی، سفیر بریتانیا در کابل گفت اگر افغانستان برای از میان برداشتن فساد اداری در درازمدت اقدامات جدی صورت ندهد، بریتانیا پس از سال ۲۰۱۴ میلادی کمکهایش به این کشور را قطع خواهد کرد.
روزنامه گاردین گزارش داد ویلیم پتی، سفیر بریتانیا گفته است که کشورش میخواهد از افغانستان پشتیبانی کند، اما تلاش افغانها نیز ضروری است. در غیر این صورت بریتانیاییها دیدگاهشان را در مورد افغانستان تغییر خواهند داد.
این مقام بریتانیایی هشدار داده است که اگر سهم کمکهای کشورش از جمله ۴.۱ میلیارد دلاری که قرار است از سوی جامعه جهانی پس از سال ۲۰۱۴ سالانه به افغانستان پرداخت شود، کاهش یابد، پیامدهای ناگواری به دنبال خواهد داشت.
در همین حال نقیبالله فایق، عضو مجلس نمایندگان افغانستان معتقد است نهادهایی که برای مبارزه با فساد اداری ایجاد شدهاند نه تنها کارآیی ندارند بلکه باعث بیشتر شدن فساد میگردند.
نقیبالله فایق میگوید: "فساد در افغانستان با ایجاد کمیسیون اصلاحات اداری به میان آمد که رئیسجمهور در مقامهای مهم دولتی افراد و اشخاص معینی را تعیین نمود."
عزیزالله لودین رئیس اداره عالی مبارزه با فساد اداری: توقع نداشته باشید که ما این فساد را با چنین تشکیلاتی که داریم نابود کنیم
به گفته فایق طی هفت – هشت سالی که از اصلاحات اداری میگذرد دستکم ۱۰ نفر را نمیتوان سراغ گرفت که از کمیسیون اصلاحات اداری راضی باشند.
وی افزود در این کمیسیون رشوه گرفته میشود و کسانی خود زمینه گرفتن پول را مساعد میکنند و همین موضوع باعث افزایش فساد اداری در افغانستان شده است.
عزیزالله لودین رئیس اداره عالی مبارزه با فساد اداری نیز بر بالا بودن فساد در ادارات دولتی تأکید دارد.
لودین در مجلس نمایندگان گفت: "اداره مبارزه با فساد اداری بهتنهایی توانایی مبارزه با فساد را ندارد."
وی با تأکید بر اینکه فساد و شکایت زیاد است افزود: "توقع نداشته باشید که ما این فساد را با چنین تشکیلاتی که داریم نابود کنیم."
رئیس اداره عالی مبارزه با فساد اداری از همه، از جمله از پارلمان افغانستان خواست که با کمک هم به مبارزه با فساد برخیزند. وی همچنین از مجلس خواست تا بر اعمال دولت نظارت کند.
حاجی محمد عبدو یکی دیگر از اعضای مجلس نمایندگان بر این باور است که فساد اداری با وجود ادارات موازی با حکومت افغانستان افزایش مییابد.
به گفته عبدو مجریان قانون خود نیز در بسیاری از موارد فساد اداری را گسترش دادهاند.
با این حال آگاهان بر این باورند که فساد اداری در افغانستان پدیده شناختهشده و گسترده است که حامد کرزی، رئیسجمهور این کشور نیز چندی پیش از آن شکایت داشت.
مولانا فرید، عضو ائتلاف ملی، میگوید: "تاکنون اراده جدی سیاسی و اجرایی برای مبارزه با فساد وجود نداشته است."
فرید افزود: "رئیس اداره عالی مبارزه با فساد اداری فقط سخنگویی است که هر روز میآید از فساد حرف میزند اما یک روز هم به مردم افغانستان نگفته است که ما در رابطه با فساد فلان وزیر، فلان مدیر، فلان احمد، فلان محمود را سر جایشان نشاندیم و حق ملت را از آنها گرفتیم."
سفیر بریتانیا در حالی از قطع کردن کمکهای کشورش سخن میگوید که بر اساس گزارش تازه شبکه مبارزه با فساد افغانستان، بیش از هشت میلیارد دلار آمریکایی ظرف ۱۰ سال گذشته هزینه حقوق مشاوران خارجی در افغانستان شده است.
برپایه این گزارش، شمار مشاوران خارجی در افغانستان به بیش از پنج هزار تن میرسد که در این میان تنها نزدیک به ۱۵۰۰ مشاور غیرنظامی آمریکایی در افغانستان کار میکنند که هزینه آنها در دو سال گذشته دو میلیارد دلار آمریکایی بوده است.