ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

روحانی: نگرانی ترکیه با حضور ارتش سوریه برطرف می‌شود

وزارت خارجه ایران با آغاز عملیات نظامی ترکیه در خاک سوریه مخالفت کرده بود. روحانی می‌گوید ترکیه حق دارد نسبت به مرزهای جنوبی‌اش نگران باشد اما با حضور ارتش سوریه این مسئله حل می‌شود.

پیش از این وزارت خارجه ایران با آغاز هرگونه عملیات نظامی احتمالی ترکیه در خاک سوریه مخالفت کرده بود. حسن روحانی نگرانی ترکیه از مرزهای جنوبی‌اش را حق این کشور دانست اما گفت این نگرانی با حضور ارتش سوریه در این منطقه رفع می‌شود.

حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی در هیأت دولت

حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران چهارشنبه ۱۷ مهر در جلسه هیئت دولت در مورد رویدادهای شمال سوریه و احتمال حمله نظامی ارتش ترکیه به این منطقه گفت: «دولت ترکیه نسبت به مرزهای جنوبی خود نگرانی‌هایی دارد و حق آن‌هاست که این نگرانی‌شان برطرف شود، اما معتقدیم باید راه و شیوه درست در این مسیر انتخاب شود.»

روحانی افزود: «در اجلاس سران سه کشور ایران، روسیه و ترکیه به صراحت اعلام کردیم که راه‌ حل امنیت در مرزهای شمالی سوریه و جنوب ترکیه تنها با حضور ارتش سوریه امکان‌پذیر است و ما باید همه زمینه‌ها را برای حضور ارتش سوریه در این مناطق فراهم کنیم و دیگر کشورها نیز باید کمک کرده و آمریکایی‌ها از این منطقه خارج شوند و کردها نیز در این منطقه که در حقیقت کشور خودشان است در کنار ارتش سوریه قرار بگیرند.»

کاخ سفید دوشنبه ۱۵ مهر / ۷ اکتبر پس از گفت‌وگوی تلفنی رئیسان جمهوری آمریکا و ترکیه با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که «ترکیه به‌زودی عملیات خود را که مدت‌ها است برای آن برنامه‌ریزی کرده است، در شمال سوریه پیش می‌برد. نیروهای مسلح آمریکا نه از این عملیات حمایت می‌کنند و نه در آن مشارکت می‌کنند.»

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا نیز چند ساعت بعد با انتشار چندین پیام در توییتر از تصمیم خود برای عقب‌نشینی نیروهای آمریکایی از نوار مرزی شمال سوریه خبر داد.

این تصمیم ترامپ از یک سو با نارضایتی کردهای سوریه همراه شد و از سوی دیگر مخالفانی در آمریکا، حتی در میان جمهوری‌خواهان یافت.

نیروهای دموکراتیک سوریه متشکل از کردها و عرب‌های سوری که تاکنون با آمریکا در مبارزه با گروه «دولت اسلامی» (داعش) همکاری کرده‌اند، عقب‌نشینی آمریکا از شمال سوریه را پشت کردن آمریکایی‌ها به خود ارزیابی می‌کنند.

حسن روحانی در این‌باره افزود: «شیوه‌ای که امروز انتخاب شده و توافقاتی که در پشت پرده صورت گرفته به نفع منطقه نخواهد بود و ما از کشور دوست و برادر خود ترکیه و دولت این کشور می‌خواهیم که در این گونه امور دقت و حوصله بیشتری به خرج داده و در مسیری که انتخاب شده، تجدیدنظر کند. معتقدیم این راهی که انتخاب شده برای منطقه راهی مناسب و خیر نیست چرا که امروز در شرایطی قرار داریم که باید در منطقه آرامش برقرار بوده و آوارگان سوری، سریع‌تر به کشورشان بازگردند.»

ترکیه که نیروهای مسلح کرد، به‌ویژه یگان‌های مدافع خلق را «تروریست» می‌نامد، می‌خواهد در طول مرز خود با سوریه منطقه امنی به عمق ۳۰ کیلومتر ایجاد کند و پناهجویان سوری را که هم‌اکنون در ترکیه ساکن‌اند به این منطقه منتقل کند.

حسن روحانی موضوع اصلی سوریه در شرایط کنونی را نه شمال سوریه و شرق فرات که منطقه ادلب دانست و گفت: «همه تروریست‌ها در آن منطقه جمع شده‌اند و امیدواریم کشورهای منطقه در این زمینه کمک کرده و دولت ترکیه نیز در این راستا دقت بیشتری را داشته باشد که با مشکلی جدید در منطقه مواجه نشویم.»

وزارت امور خارجه ایران نیز روز گذشته سه‌شنبه ۱۶ مهر با انتشار بیانیه‌ای با آغاز هرگونه عملیات نظامی احتمالی در خاک سوریه مخالفت کرد و گفت تهران آمادگی دارد برای رفع نگرانی‌های موجود از طریق مسالمت‌آمیز با مقامات ترکیه و سوریه تماس فوری بگیرد.

این بیانیه همچنین حضور نظامیان آمریکایی در سوریه را «نامشروع» خواند و گفت تصمیم آمریکا مبنی بر خروج نیروهای نظامی‌اش از سوریه می‌بایست بسیار زودتر از این رخ می‌داد.

در این بیانیه همچنین توافق آدنا مبنای مناسبی برای حل بحران کنونی عنوان شده است.  توافق آدنا ۲۰ اکتبر ۱۹۹۸ بین ترکیه و سوریه و با نظارت ایران و مصر امضا شد و دو کشور متعهد شدند که از ورود «گروه‌های تروریستی» به خاک یکدیگر جلوگیری کنند و ارتش ترکیه نیز اجازه یافت تا برای سرکوب گروه‌هایی که تروریست می‌خواند تنها تا عمق پنج کیلومتری وارد خاک سوریه شود.

همزمان با اظهارات حسن روحانی، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه نیز درباره عملیات احتمالی ترکیه در سوریه گفت: «همه مشکلات شمال سوریه باید از طریق گفت‌وگو برطرف شود. ما بارها و بارها موضع خود را درباره آن‌چه در شمال شرق سوریه رخ می‌دهد ابراز کردیم، از جمله در منطقه مرز سوریه و ترکیه. دولت دمشق و نمایندگان کُردها که به‌طور سنتی در این سرزمین زندگی می‌کنند باید با یکدیگر مذاکره کنند. موضع ما روشن است.»

همچنین امروز چهارشنبه ۱۷ مهر / ۹ اکتبر سلیمان سویلو، وزیر کشور ترکیه در مورد تحولات منطقه گفت: «به هیچ عنوان اجازه نخواهیم داد هیچ کس از ناامنی در کشوری سوءاستفاده کند و در آن‌جا حکومت تروریستی تشکیل دهد، به‌ویژه اگر این کشور هم‌مرز ما باشد.»

او تأکید کرد که ترکیه «در خشکاندن ریشه تروریست‌ها قاطع و مصمم» است.

شامگاه دوشنبه آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل از همه طرف‌های درگیری در سوریه خواست که خویشتنداری پیشه کنند. دبیرکل سازمان ملل تأکید کرد که جان غیرنظامیان نباید به خطر بیفتد و همه طرف‌های درگیری می‌بایست کریدورهایی را برای رساندن اقلام انسانی به غیرنظامیان در نظر بگیرند. سازمان نجات و سازمان «سیو د چیلدرن» اعلام کرده‌اند که با حمله ارتش ترکیه به شمال شرقی سوریه، دست‌کم یک میلیون و ششصد هزار نفر به اقلام انسانی نیاز خواهند داشت. اردوگاه الهول با بیش از  ۷۳ هزار نفر از داعشی‌ها و خانواده‌های آنان نیز بلاتکلیف می‌ماند.

بیشتر بخوانید:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • حقیقتگو

    سالهای سال است که اتحادیه اروپا خواهان بیرون کردن ترکیه ازپیمان ناتو است و تابحال هم تمامی مذاکرات ترکیه با اتحادیه اروپا درعضویت ترکیه به اتحادیه اروپا با مخالفت کشورهای اتحادیه روبرو شده ورد شده است درحقیقت حمایت امریکا ازترکیه بوده که تاکنون عضو پیمان ناتو مانده است...درحقیقت آنچه اردوغان انجام میدهد چه حق و یا چه ناحق باشد بساطی برای قطع حمایت امریکا و همچنین خروج ترکیه ازپیمان ناتو را شتاب میدهد...چرا دردوره و زمان انتخاباتی امریکا ترامپ به یکباره تصمیم به تنها گذاشتن کرده و مخالفین بشاراسد می کند و دربست سوریه به روسیه وشرکاء تقدیم می کند زیراکه خواهان حمایت روس ها درانتخاب شدن دوباره اش است..ترکیه و ایران دریک هدف تشریک مصاعی دارند که نگذارند کشورکردستان برپا شود...روحانی عبابردوش معلون که وعده ارتش سوریه و روسیه درحفظ ترکیه میدهد نمی خواهد بداند بیش ازهشتاد مبلیون جمعیت ایران اگرهمانند کردها قیور اسلحه بدست بودند دیگردرمقامی نبود که برای کشورهای دیگرنسخه ای بپیچد..

  • کارو

    سال گذشته در زمانی که امریکا تهدید به خروج نیروهایش از «کنفدراسیون شمال و شرق سوریه» کرد، «نیروهای سوریۀ دموکراتیک» در مذاکره با دولت اسد خواهان سپردن امنیت مرز به نیروهای ارتش اسد شدند و در ازایش به رسمیت شناخته شدن و قانونی شدن حاکمیت کنفدراسیون را خواستار شدند. اما همین ایران و ارباش یعنی روسیه زیر پای بشار اسد نشستند که چنین چیزی را قبول نکند و استدلالشان هم این بود که ترکیه به زودی به کنفدراسیون حمله خواهد کرد و اسد خواهد توانست بدون به رسمیت شناختن کنفدراسیون، نیروهایش را در آن منطقه مستقر کند. اکنون هم پیشنهاد روحانی چیزی شبیه به همان زمان است: بگذار جنگ دربگیرد و دخل کنفدراسیون بیاید، آن وقت نیروهای اسد باید در سراسر کنفدراسیون (و نه فقط در مرز) مستقر شوند.