ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

«ایران بر آمریکا و متحدانش در منطقه برتری نظامی دارد»

انستیتو بین‌المللی مطالعات استراتژیک لندن در گزارشی ایران را به دلیل شبکه نفوذ گروه‌های نیابتی‌اش در منطقه، در برخورداری از «نیروی موثر» نظامی برتر معرفی کرده است.

یک اندیشکده نظامی در جدیدترین ارزیابی خود از استراتژی جمهوری اسلامی ایران در منطقه نتیجه گرفته است که تهران به لحاظ نظامی بر ایالات متحده و متحدان‌اش در خاورمیانه برتری دارد.

هادی عامری (جلوی تصویر) همراه با قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس ــ تشکیل شبه‌نظامیان نیابتی یکی از تاکتیک‌های جنگ سیاسی ایران است

انستیتو بین‌المللی مطالعات استراتژیک لندن در گزارشی که روزنامه گاردین «یکی از تفصیلی‌ترین ارزیابی‌ها درباره استراتژی ایران» توصیف می‌کند، برتری نظامی ایران را حاصل گروه‌های نیابتی جمهوری اسلامی در منطقه می‌داند.

پژوهش انستیتو مطالعات استراتژیک ۱۶ ماه به طول انجامیده است. این انستیتو در نتیجه‌گیری خود می‌نویسد که سلاح اصلی ایران استفاده از «ظرفیت طرف ثالث»، یعنی شبه‌نظامیان شیعه است.

بر اساس این ارزیابی، ایالات متحده و متحدان منطقه‌ای‌اش هنوز به لحاظ «نیروی متعارف نظامی» برتر هستند. اما شبکه نفوذ ایران از طریق گروه‌های نیابتی اهمیت بیشتری در قدرت نظامی این کشور نسبت به موشک‌های بالستیک، برنامه هسته‌ای یا نیروهای نظامی متعارف‌اش دارد.

این مسأله باعث شده که توازن «نیروی موثر» در تنش‌های خاورمیانه به نفع ایران رقم بخورد.

انستیتو مطالعات استراتژیک در عین حال «نیابتی»‌ (proxy) نامیدن گروه‌های تحت حمایت ایران را «برچسب‌زدنی سطحی‌نگرانه» خوانده و توضیح داده است که جمهوری اسلامی چشم‌داشت سود اقتصادی از این گروه‌ها ندارد و برعکس، آنها را تأمین مالی می‌کند.

    دریچه نفوذ استراتژیک ایران:‌ جنگ مردم‌ با مردم

    انتستیو مطالعات استراتژیک لندن می‌نویسد که هیچ دولتی در دوران مدرن به اندازه جمهوری اسلامی در نزاع‌های منطقه‌ای فعال یا موثر نبوده است.

    به باور پژوهشگران این انستیتو، شبکه نفوذ ایران که در هر کشور بنا به بستر آن به شکل متفاوتی کار می‌کند، مهم‌ترین وسیله جمهوری اسلامی برای مقابله با رقبا و دشمنان منطقه‌ای و بین‌المللی است:

    «این سیاست دائماً به برتری ایران انجامیده بدون آنکه هزینه یا خطر تقابل مستقیم با حریفان منطقه‌ای را در بر داشته باشد».

    این پژوهش دریچه نفوذ منطقه‌ای ایران را جنگ‌های داخلی، «جنگی که بین مردم با مردم رخ می‌دهد»، توصیف کرده است:

    «ایران در حال پیروزی در جنگ‌هایی است که بین مردم با مردم رخ می‌دهد، نه جنگ بین دولت‌ها. ایران از درگیری دولت با دولت دوری می‌کند و می‌داند برای چنین جنگی از نظر تسلیحاتی در موقعیت ضعف قرار دارد. تهران در عوض جنگ غیرمتقارن را از طریق شرکای غیردولتی‌اش پی می‌گیرد».

    این شرکای غیردولتی شبه‌نظامیان شیعه در عراق و لبنان و سوریه و یمن، و نیز گروه‌های فلسطینی حماس و جهاد اسلامی هستند. شمار نیروهای این شبه‌نظامیان به همراه نیروهای سپاه قدس جمهوری اسلامی در مجموع به ۲۰۰ هزار تن می‌رسد که همگی بر اساس این گزارش «در منطقه خاکستری» نزاع‌ها، یعنی خارج از نزاع‌های دولت‌ـ‌با‌ـ‌دولت فعالند.

    بر اساس گزارش انستیتو مطالعات استراتژیک، کل هزینه فعالیت‌های ایران در سوریه و عراق و یمن به ۱۶ میلیارد دلار می‌رسد. حزب‌الله لبنان نیز سالانه ۷۰۰ میلیون دلار از ایران دریافت می‌کند.

    هرچند هزینه انسانی مداخله این گروه‌ها را نیز باید در نظر گرفت. جنگ‌های نیابتی در سوریه و یمن و عراق تا کنون صدها هزار تن را قربانی کرده است.

    به باور این انستیتو، استراتژی جمهوری اسلامی را به بهترین نحو احمد علم‌الهدی، امام جمعه مشهد و نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی در یک سخنرانی پس از حمله پهپادی و موشکی به تأسیسات نفتی عربستان در سپتامبر سال جاری توصیف کرده است:

    «امروز دیگر مساله ایران مساله یک کشور در محدوده حدود و مرزهای جغرافیایی نیست؛ ۳۹ سال قبل فرودگاه مهرآباد را بمباران و از مرزهای غربی وارد کشور ما شدند و در مقابل اقتدار ما متوقف شدند که حتی گلوله توپ نداشتیم و همه دنیا صدام کافر را کمک می کردند. امروز ایران تنها یک کشور نیست؛ امروز حشدالشعبی، انصارالله، حزب الله و جهاداسلامی ایران است. سید مقاومت اعلام کرد که مقاومت در منطقه یک امام دارد و آن رهبر انقلاب اسلامی ایران است... حالا شما ایران را متهم کنید؛ فکر کردید ایران تنها در درون مرز است که متهم می کنید؟ امروز ایران مقاومت در منطقه است یعنی اگر به ایران تجاوز کنید اسرائیل در نصف روز خاک می شود... اصلا فهمیده‌اید ایران کجاست؟ هم شمال شما و هم جنوب شما ایران است. امروز در هر نقطه ای در منطقه یک مسلمان بیدار وجود دارد.»

      «فشار حداکثری» بی‌فایده بود؟

      دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده مه گذشته از «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) خارج شد و دستور بازگرداندن تحریم‌ها علیه ایران را داد.

      واشنگتن نام استراتژی خود برای واداشتن تهران به مذاکره را «فشار حداکثری» قرار داد و تحریم‌های بسیار سنگینی علیه جمهوری اسلامی وضع کرد.

      انستیتو مطالعات استراتژیک لندن اما در ارزیابی خود نوشته است که ایران علی‌رغم تحریم‌ها با مقاومت بین‌المللی ناچیزی در برابر پیشبرد استراتژی‌اش مواجه شده است.

      این انستیتو اعتراض‌های ضدایرانی در عراق را نیز چندان مانعی بر سر استراتژی نفوذ منطقه‌ای ایران نمی‌بیند.

      علی خامنه‌ای،‌ رهبر جمهوری اسلامی ۱۲ آبان در آستانه سالگرد اشغال سفارت ایالات متحده در تهران امکان هرگونه مذاکره با واشنگتن را رد کرد و تحریم‌ها را سیاستی شکست‌خورده دانست.

      مدافعان دونالد ترامپ سیاست فشار حداکثری را کارساز معرفی می‌کنند اما منتقدان این سیاست در هر دو حزب جمهوریخواه و دموکرات ایالات متحده این استراتژی را شکست‌خورده می‌دانند.

      درباره تحلیل‌های بین‌المللی از تنش بین ایران و ایالات متحده بیشتر بخوانید:

        این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

        آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

        .در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

        توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

        نظر بدهید

        در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

        نظرها

        • مجید

          نخیر جناب مجید ت. ر. خود شما قضاوت کنید: اقتصادی که ارز ملی اش بیش از ۷۰% سقوط کرده, میزان تورم در آن بین ۴۰ تا ۵۰ % است. اقتصادی که خط فقر به ۸ میلیون رسیده اما حقوق کارگران و بازنشستگان هنوز ۲ میلیون است. درصد بالای بیکاری برای جوانان و زنان, بسته شدن کارخانه ها و موج شدید رکود تولید صنعتی, و .... که می شود تا فردا صبح اشکالات ریز و درشت اقتصاد-سیاسی ج.ا. را برشمرد, خود شما به عنوان یک حامی ج.ا. (و دیپلمات؟) اسم این را چه میگذارید؟ شکوفایی اقتصادی. جریان فساد سیستماتیک در نظام ج.ا. که دیگر هیچ. حتما خاطرتان هست که خود آقای توکلی در مجلس بود که به نهادینه شدن فساد در نظام ج.ا. چندین و چند بار اشاره کرد. آیا توکلی هم "مخالف" رژیم هست؟ وقتی که حزب الله لبنان میرود در سوریه و اهالی شهرک "مضایا" را با گرسنگی می کشد, دیگر چه احتیاجی به اسرائیل و غرب در کشتن مسلمانان است؟ پرچم نحس ج.ا. هم عنکبوتی است, برای همه. از روز اول عنکبوتی بود و تا آخرین روز سرنگونی جمهوری جهنمی اسلامی عنکبوتی باقی خواهد ماند. باعث و بانی تروریزم مزاحمین خلق نیز خود آخوندها و جمهوری جهانی اسلامی هستند. اگر به دختران زندانی سیاسی مجاهد, شب قبل از اعدام تجاوز نمی شد, مسلما آنها نیز چنین کینه ای به دل نداشتند. برای آن یک درصد از جمعیت کشور که ۹۰ درصد مال و منال ایران در دستشان است "همین جمهوری اسلامی سر کار باشد بهتر است." اما برای اکثریت قریب به اتفاق مردم ایران قضیه از این قرار است که: "...دیگه تمومه ماجرا!"

        • majid r

          به جمهوری اسلامی انتقاد می کنید که دیکتاتور است و آزادی بیان را سرکوب کرده و سانسور می کند تفکر شما که هنوز قدرت را به دست نیاورده دیکتاتوری را پیشه کرده است همین جمهوری اسلامی سر کار باشد بهتر است. نظر بنده از نظر فوق مودبانه تر بود. پاک کردید رفت.

        • majid r

          از واژه پرچم انکبودتی ، سازمان تروریستی مجاهدین خلق استفاده می کنند. آقای محترم فعلا دارن از فرانسه بیرونتون میکنن فکر یه جای جدید باشید

        • majid r

          انستیتو مسکن سوختگی برای مخالفان جمهوری اسلامی : جمهوری اسلامی شکست خورده است اقتصاد نابود شده از نظر نظامی هیچ پخی نیست نیروهای نیابتیش هیچ عرضه ای ندارند در سوریه بشار اسد همون اول سقوط کرد انصارالله یمن طی یک هفته نابود شد حزب الله لبنان سال 2006 توسط ارتش اسرائیل نابود شد 300 الی 400 نفر نه ، تمام مردم عراق در حال شعار علیه ایران هستند اینا که دارن تو عراق ترور می کنن مردم عراقن اشتباه نکنید که اینا بعثی ها ، شیعیان پیرو صادق شیرازی قمه زن و شبکه دار در انگلیس نیستند.

        • حجت السلام "انستیتو مطالعات استراتژیک لندن" ؟

          پرچم عنکبوتی ج.ا. در عراق به آتش کشیده می شود, کنسولگری اش در کربلا به آتش کشیده می شود, هر روز به تعداد کشته شدگان توسط سپاه و حشد شعبی در خیابانهای عراق اضافه می شود, اما همه اینها فقط نشانهء عظمت و جلال و احترامی است که مردم عراق برای آخوندها قائل هستند. چنین احترامی در لنبان و سوریه نیز به چشم می خورد. کشتن مردم بی دفاع عراقی در خیابانهای بغداد و کربلا قطعا نشانهء برتری نظامی ج.ا. است. آیا چنین برتری نظامی آینده ای نیز می تواند داشته باشد پرسشی دیگر است. پس از آیت الله "بی بی سی" چشممان به حجت السلام "انستیتو مطالعات استراتژیک لندن" روشن. ۴۰ سال است که ج.ا. در ترور مردم عادی سابقه ای بسیار "درخشان" و برتری کامل دارد. اما به نظر می رسد که برادران انستیتو چندان به فکر عواقب و پیامدهای چنین سوابق درخشانی نیستند.