ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

اعتراضات و مسائل عمده کارگری در ایران در یک سال گذشته

به مناسبت اول ماه مه، روز جهانی کارگر: انتشار دومین گزارش سالانه کارگری زمانه

"زمانه" هر دو ماه یک بار یک خبرنامه کارگری به زبان‌های فارسی و انگلیسی منتشر می کند. تمرکز خبرنامه کارگری بر روی این نکات عمده است: امنیت و سلامت در محل کار، تبعیض در محل، قانون کار، زنان، کودکان کار، مسائل مربوط به قراردادها، بیکاری، تعویق و یا نپرداختن دستمزدها، و نیز موضوع تشکل های کارگری.

سال گذشته تصمیم گرفتیم برای اینکه به نمایی از وضعیت کارگران ایران در یک بازه زمانی طولانی‌تر برسیم، فشرده‌ای از رخدادها را در قالب یک سالنامه ارائه دهیم. امسال هم این برنامه را پی‌ می‌گیریم. به این ترتیب این این دومین گزارش سالانه زمانه است که به مناسبت اول ماه مه، روز جهانی کارگر، به فارسی و انگلیسی منتشر می‌شود. این گزارش حدوداً خبرهای میان اردیبشهت ۱۳۹۸ / مه ۲۰۱۹ تا اوایل اردیبهشت ۱۳۹۹ / مه ۲۰۲۰ را دربرمی‌گیرد.

فهرست مطالب خبرنامه کارگری سالیانه:

  • سالی که گذشت، سال بدی بود
  • اعتراضات کارگری: یک آبان بی‌سابقه
  • سرکوب فعالیت‌های سندیکایی
  • زنان و حقوق کار: بیکاری، تبعیض، زندان
  • کارگر افغانستانی: تبعیض و استثمار مضاعف
  • کولبران در گردنه‌های مرگ
  • کودکان کار: زباله‌، کرونا و گلوله
  • حوادث کار همچنان قربانی می‌گیرد

مقدمه گزارش سالانه کارگری زمانه را در زیر می‌خوانید.

متن کامل آن را از اینجا دانلود کنید:

سالی که گذشت، سال بدی بود

سال ۹۸ برای ایرانیان با سیل آغاز شد و با شیوع ویروس جدید کرونا به پایان رسید. و همچنین سال‌های اخیر، بحران اقتصادی، توقف تولید، بیکاری و  افزایش هزینه‌های زندگی ترجیح بند خبرهای روز بود.

فاجعه طبیعی یا بحران اقتصادی-سیاسی یا تنش ژئوپلتیک، فرقی نمی‌کند، حاکمان ایران هزینه‌ها را از جیب کارگران و فرودستان پرداخت می‌کنند. فشار تحریم‌های اقتصادی به کارگران و دیگر گروه‌های اجتماعی محروم منتقل می‌شود. فقر و بیکاری رو به گسترش است و در این شرایط، کوچکترین اعتراض کارگران سرکوب می‌شود.

بسیاری از کارگران ایران در شرایطی به استقبال سال ۹۸ رفتند که دستمزدهای معوق و مزایای پایان سال خود را دریافت نکرده بودند. همین ماجرا در شب آغاز سال ۹۹ تکرار شد.

ورود سامانه بارشی و جاری شدن سیل در در هفتهٔ اول فروردین ۱۳۹۸، در ۲۵ استان ایران خسارت‌های جانی و مالی ایجاد به‌وجود آورد و دست‌کم ۳۰ هزار کارگر را بیکار کرد. شهرک صنعتی آق‌قلا در استان گلستان زیر آب رفت؛ و کشاورزان در لرستان و خوزستان شغل خود را از دست دادند.

در سالی که رهبر ایران آن را سال «رونق تولید» نام نهاده بود، اولین خبر‌های کارگری پس از تعطیل سال نو به اخراج جمعی و عدم‌‌تمدید قرارداد  کارگران پروژه‌های نفت، پتروشیمی و گاز اختصاص داشت. سال در شرایطی به پایان رسید که با نزول فروش نفت ایران به پایان‌ترین میزان خود در چهارده گذشته، بسیاری از  از پروژه‌های نفت و گاز تعطیل شده یا در آستانه تعطیلی قرار داشتند. صنعت قطعه‌سازی نیز به دلیل تحریم‌های آمریکا به کما رفته بود.

عدم‌پرداخت دستمزد، اخراج و بیکاری تکراری‌ترین خبر کارگری سال ۹۸ بود.

 کوره‌پزخانه‌های یافت‌آباد، کارخانه فولاد نورد شهرستان ایوان و کارخانه کمباین سازی سهند تبریز تعطیل و بسیاری از واحدهای تولیدی دیگر در یک سال گذشته تعطیل شدند و کارگران شرکت ماهی کارون، کارمندان قراردادی دانشگاه بناب ، کارگران کارخانه قند شوش و بسیاری دیگر از کارگران در بنگاه‌های بزرگ و کوچک اقتصادی شغل خود را از دست دادند. بحران مالی باعث بیکاری حدود شش هزار نفر از کارگران  در بخش پخش دارو شد.

حالا تأخیر در پرداخت دستمزدها در بسیاری از شرکت‌ها و نهادها از ۱۰ ماه تجاوز کرده است.

با شیوع ویروس کرونا از نیمه بهمن ۹۸،‌ موج تعطیلی‌ها و اخراج‌ها شدت یافت. دستفروشی ممنوع اعلام شد، مرزها بسته شد، کولبرها کار خود را از دست دادند. و  نظام بهداشت و درمان تضعیف‌شده در سایه خصوصی‌سازی به مرز فروپاشی رسید.

هزاران کارگر ساختمانی، کارگر بازار گل وگیاه، کارگر شرکت‌های خدمات مسافرتی و توریستی، کارگران رستوران‌ و هتل‌ و ... به مرخصی اجباری فرستاده شدند. همزمان، گزارش‌های متعددی منتشر شد از تداوم کار کارگران در بخش‌های غیرضرروی و در محیط‌های متراکم، بدون رعایت نکات ایمنی و بهشتی.

درست در این وضعیت که به دلیل شیوع کرونا، سلامت نیروی کار و بازتولید اجتماعی آن در مخاطره و درنتیجه در اولویت ویژه  قرار داشت، رهبر سال ۹۹ را سال «جهش تولید» نام‌گذاری کرد.

در مقابل و نظر به شرایط به وجود آمده در پی شیوع کرونا، بیش از ۱۵۰ روشنفکر و فعال اجتماعی و سیاسی در بیانه‌ای با تاکید بر مطالباتی همچون درآمد پایه عمومی، بیمه همگانی رایگان  و مانند آن خواستار ایجاد تغییرات ساختاری به نفع رفاه و تامین اجتماعی عمومی شدند.  بیش از ۹۰۰ نفر دیگر این بیانه را امضا کرده‌اند.

بنابه آمارهای رسمی، شمار مبتلایان به ویروس کرونا در ایران، به مرز صدهزار نفر رسیده و تا کنون نزدیک به ۶۰۰۰ نفر در اثر ابتلا به این ویروس، جان خود را ازدست داده‌اند.

کرونا جان کارگران و مزدبگیران را مستقیم و غیرمستقیم نشانه رفته است. بنابه نظرسنجی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا)، در پی شیوع کرونا درآمد  بیش از ۵۰ درصد افراد کاهش یافته ، کرونا موجب تعطیلی حدود ۴٢ درصد کسب‌وکارها و بیکاری ۱۳.۵ درصد مزدبیگران شده است. (این نظرسنجی به صورت تلفنی،‌ در سطح ملی و با حجم نمونه ۱۵۶۳ نفری در میان افراد بالای ۱۸ سال در تاریخ ۲۴ تا ۲۷ فروردین ۱۳۹۹ انجام شده است.)

در این شرایط، شورای عالی کار حداقل دستمزد سال ۹۹ را بدون جلب رضایت نمایندگان کارگری (که از از تشکل‌های کارگری اسلامی و همسو با دولت هستند) و  بدون در نظر گرفتن نرخ رسمی تورم و سبد معیشت خانوار (که دو معیار تعیین حداقل دستمزد مطابق ماده ۴۱ قانون کار هستند) یک میلیون و ۸۳۵ هزار تومان تعیین کرد. تشکل‌های مستقل کارگری پیش‌تر در بیانیه‌ای مشترک خواستار افزایش حداقل دستمزد به ۹ میلیون تومان شده بود.

حداقل دستمزد کارگران در سال ۹۹ در حالی تنها ۲۱ درصد نسبت به سال ۹۸ افزایش یافته، که در این مدت دستمزد واقعی و قدرت خرید کارگران به نسبت بسیار بیشتری کاهش یافته است. حداقل دستمزد کارگران در سال  ۹۸ نسبت به سال ۹۷،  ۳۶,۵ درصد افزایش یافته بود.

پژوهشگران با توجه به تشدید تحریم‌های اقتصادی،‌ افزایش رکود و تعمیق رکود تورمی، شدت نارضایتی‌های اجتماعی و البته پیامدهای اقتصادی و اجتماعی ویروس کرونا، دستکم تورم ۴۰ درصدی را برای سال ۹۹ پیش‌بینی می‌کنند.

به گفته عبدالناصر همتی، رئیس بانک مرکزی ایران (در ۱۰ فروردین ماه ۱۳۹۹) نرخ تورم در سال ۹۸ به ۴۱,۲ درصد رسید، درحالی که در سال ۹۷، رقمی معادل ۳۱,۲ درصد بود.

بنا به مرکز آمار ایران در فروردین ۱۳۹۹ ، شاخص فلاکت (ترکیبی از نرخ بیکاری و تورم)  در ایران از پاییز ۱۳۹۶ تا پاییز ۱۳۹۸ سیر صعودی طی کرد. بالاترین رقم شاخص فلاکت معادل ۵۳,۱  درصد در تابستان ۱۳۹۸ به ثبت رسید. پس از آن شاخص فلاکت اندکی کاهش پیدا کرد و در پاییز ۱۳۹۸ به ۵۰,۶ درصد رسید. این شاخص در بهار ۹۶ تا ۹۷ در رده ۲۰ درصدی بود.

همچنین، بنا به آمارهای رسمی مرکز آمار ایران، ‌حجم نقدینگی کل کشور در پایان آذر۱۳۹۸، ٢٢٦٢٣.١ هزار میلیارد ریال بود که نسبت به پایان سال ١٣٩٧ رشد ٢٠,٢ درصدی داشت. اقتصاددان های مستقل نرخ رشد نقدینگی را بین ۲۲ تا ۲۸ درصد برآورد می‌کنند. گزارش های بانک مرکزی در اسفند ۱۳۹۸ در مورد نقدینگی نیز این سیری صعودی را نشان می دهند. افزایش نقدینگی، همراه با بحران کرونا، کم شدن درآمدهای نفتی دولت و کاهش ذخایر ارزی ایران که صرف مدیریت بحران کرونا شده به کسری بودجه بیشتر خواهد انجامید.

سال ۹۸، در عین حال، سال حرکت‌های اعترضای فرودستان، سرکوب این اعتراضات و احکام سنگین علیه فعالان کارگری نیز بود.

خشم و بغض انبوه بیکارن، کارگران و حاشیه‌نشینان شهری به‌ویژه در آبان‌ماه و پس از افزایش ناگهانی و یک‌شبه قیمت بنزین فوران کرد و ایران درنوردید، خشمی که البته در خون غوطه‌ور شد....

دانلود متن کامل گزارش کارگری سالانه زمانه:

بیشتر بخوانید:

مجموعه خبرنامه‌های کارگری زمانه در اینجا:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • وضعیت فاجعه بار اشتعال زنان در ایران

    وضعیت فاجعه بار اشتعال زنان در ایران ▪️۴۰.۲میلیون زن در ایران داریم. ۳۳ میلیون از زنان در ایران در سن کار‌‌اند. از میان این ۳۳ میلیون نفر، فقط ۴.۳ میلیون زن، کار دارند‌. از بین این ۴.۳ میلیون زن‌ِ شاغل، صرفا و حدود ۱.۳ میلیون نفر شغل تمام وقت دارند. ▪️منبع: آمار نیروی کار زنان در سال ۱۳۹۷| معاونت اقتصادی اتاق بازرگانی @ordoyekar

  • تجمع اهالی شهرک بسیجیان خرم آباد مقابل شهرداری منطقه یک

    تجمع اهالی شهرک بسیجیان خرم آباد مقابل شهرداری منطقه یک ▪️صبح امروز سه شنبه مورخ ۹۹/۲/۱۶ جمعی از ساکنین شهرک بسیجیان (مسکن مهر-کوی فرهنگیان) با تجمع مقابل شهرداری منطقه یک شهرستان خرم آباد خواستار رسیدگی فوری جهت رفع مشکلات محله خود، پس از سال ها وعده و وعید شدند @ordoyekar

  • مرگ و مصدومیت دو کارگر در اصفهان

    مرگ و مصدومیت دو کارگر در اصفهان دو کارگر در اصفهان بر اثر انفجار در یک کارگاه چاپ پارچه دچار حادثه شدند. طی این حادثه یک کارگر جان باخته و یک کارگر دیگر مصدوم شد. کارگران در حال تمیز کردن و تعمیر دستگاه گرم کن روغن کارگاه بوده‌اند که ناگهان دستگاه منفجر می‌شود و در اثر این حادثه یک کارگر فوت و کارگر دیگر نیز از ناحیه سر مصدوم و به بیمارستان منتقل می‌شود. / انتخاب #ایمنی_محیط_کار #مرگ_کارگران #معیشت_کارگران @sarkhatism

  • تجمع و اعتراض رانندگان تاکسی در میدان اقبال سنندج

    تجمع و اعتراض رانندگان تاکسی در میدان اقبال سنندج ▪️در پی بسته شدن خیابان فردوسی و اجرای طرح پیاده رو سازی این خیابان، رانندگان تاکسی با توقف تاکسی های خود علیه اجرای این طرح دست به اعتراض زدند.

  • تجمع اعتراضی کارگران شهرداری کوت عبدالله

    صبح دوشنبه ۱۵ اردیبهشت‌ماه، تجمع اعتراضی کارگران شهرداری کوت عبدالله برپا شد. عدم واریز حقوق اسفند ۹۸، سنوات سال ۹۸ و فروردین‌ماه سال جاری، وضعیت معیشتی ۲۵۰ تن از کارگران را در کنار افزایش هزینه‌های ناشی از شیوع کرونا با مشکلات فراوانی روبه‌رو کرده است. کارگران کوت‌‌عبدالله طی یک سال گذشته، در اعتراض به تعویق در پرداخت حقوق خود، بارها مقابل نهادهای دولتی دست به اعتصاب زدند. @ordoyekar

  • شکایت اداره اطلاعات سقز از محمود صالحی و عثمان اسماعیلی

    شکایت اداره اطلاعات سقز از محمود صالحی و عثمان اسماعیلی ▪️با شکایت اداره اطلاعات سقز از محمود صالحی و عثمان اسماعیلی، احتمال تشکیل پرونده‌ایی قضایی جدیدی برای این دو فعال کارگری وجود دارد. ▪️عثمان اسماعیلی با اعلام این خبر در صفحه فیس بوک خود نوشت: «دیروز ۱۴ اردیبهشت‌ ماه طی یک پیامک از طرف دادگستری سقز اعلام شد جهت ارجاع پرونده من به شعبه ۵ دادیاری سقز مراجعه نمایم. من هم پس از دریافت پیام امروز به این شعبه مراجعه کردم. قاضی بعد از مطالعه پرونده گفت اداره اطلاعات از شما و محمود صالحی شکایت داره بعد از تحقیقات به شما خبر می‌دهیم.» ▪️احضار این دو فعال کارگری به دادگاه سقز در حالی صورت گرفته است که روز چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت‌ ماه در آستانه روز جهانی کارگر اداره اماکن شهر سقز به صورت تلفنی اقدام به احضار آنها کرده بود. ولی این دو فعال کارگری به دلیل نبود احضار کتبی و رسمی از مراجعه به این نهاد خودداری کرده بودند./ شبکه حقوق بشر کردستان @ordoyekar

  • اعتصاب کارگران معادن زغال سنگ مقابل اردوی ذوب آهن کرمان در اعتراض بە واگذاری این معادن بە بخش خصوصی ادامه دارد

    اعتصاب کارگران معادن زغال سنگ مقابل اردوی ذوب آهن کرمان در اعتراض بە واگذاری این معادن بە بخش خصوصی ادامه دارد ▪️اردوی کار: در ادامه اعتراض سه هزار و پانصد کارگر شرکت زغال‌سنگ کرمان نسبت به وعده‌های مدیران استان در رسیدگی به خواسته‌های صنفی‌شان، و مطالبه لغو واگذاری معادن به بخش خصوصی، نیروی انتظامی امروز با بستن جادە ها مانع پیوستن کارگران دیگر معادن به کارگران اعتصابی مقابل ساختمان شرکت زغال سنگ شد. ▪️در جریان اعتصاب یک هفته ای سال گذشته کارگران معادن کرمان از سوی مسئولان وعده اجرای طرح طبقه بندی به کارگران داده شد اما به جای آن با استفاده از بحران ناشی از ویروس کرونا معادن را به بخش خصوصی واگذار کردند . @ordoyekar