ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

دیپلمات ایرانی متهم به تلاش برای بمب‌گذاری از حضور در دادگاه بلژیکی خودداری کرد

وکیل مدافع اسدالله اسدی گفت که موکلش به خاطر مصونیت دیپلماتیک «دادگاه را دارای صلاحیت برای قضاوت درباره او» نمی‌داند. اسدی به برنامه‌ریزی برای اقدام تروریستی متهم است.


اسدالله اسدی، شخص سوم سفارت جمهوری اسلامی ایران در وین که به برنامه‌ریزی برای بمب‌گذاری در نشست سازمان مجاهدین خلق در ژوئن ۲۰۱۸ متهم است، از حضور در دادگاه بلژیکی خودداری کرد.

برابر دادگاه اسدی و دیگر متهمان به تلاش برای بمب‌گذاری در نشست مجاهدین خلق، ۱۷ نوامبر ــ عکس: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

جلسه نخست دادگاه اسدالله اسدی و هم‌دستانش که به تلاش برای بمب‌گذاری در گردهمایی سالانه سازمان مجاهدین خلق در پاریس در ژوئن ۲۰۱۸ متهم هستند، جمعه ۲۷ نوامبر/ ۷ آذر در شهر آنتورپ بلژیک برگزار شد.

آنتورپ محل اقامت زوج ایرانی- بلژیکی دو متهم پرونده است که قرار بود در گردهمایی سازمان مجاهدین بمب‌گذاری کنند. آن‌ها حین سفر به پاریس در حالی که بمب پرقدرتی به همراه داشتند دستگیر شدند. اسدالله اسدی هم در نزدیکی شهر فرانکفورت در آلمان بازداشت شد.

به گزارش خبرگزاری «آسوشیتدپرس»، اسدی با اتکا بر «مصونیت دیپلماتیک» از حضور در دادگاه روز جمعه سر باز زد. دادستانی فدرال بلژیک از دادگاه درخواست ۲۰ سال حبس برای اسد اسدللهی، ۱۸ سال زندان برای دو همدست او نسیمه نعامی و امیر سعدونی و ۱۵ سال حبس برای مهرداد عارفانی، یکی دیگر از همدستانش کرد.

به گزارش آسوشیتدپرس، دقایقی پیش از آغاز محاکمه، وکیلان سازمان مجاهدین خلق بدون ارائه مدرک ادعا کردند که محمدجواد ظریف وزیر خارجه جمهوری اسلامی به اسدی دستور انجام این عملیات را داده. جمهوری اسلامی مشارکت در این عملیات را تکذیب می‌کند.

دمیتری دِ بکو، وکیل مدافع اسدالله اسدی نیز در آستانه دادگاه گفت که موکلش به خاطر مصونیت دیپلماتیک «دادگاه را دارای صلاحیت برای قضاوت درباره او» نمی‌داند. دِ بکو همچنین اعلام کرد که در دومین جلسه دادگاه که برای هفته آینده برنامه‌ریزی شده است، به روند محاکمه اعتراض خواهد کرد.

پیش‌بینی می‌شود که دادگاه حکم خود را تا پایان ماه آینده یا ابتدای سال ۲۰۲۱ اعلام کند.

ماجرای تلاش برای بمب‌گذاری چه بود؟

متهمان اسدالله اسدی با نام مستعار دانیل ۴۸ ساله نفر سوم سفارت ایران در وین، امیر سعدونی و نسیمه نعامی زوج ایرانی-بلژیکی هستند. فرد دیگری به نام مهرداد عارفی نیز متهم به پشتیبانی اطلاعاتی در سالن گردهمایی است.

عکس بمب با اشعه ایکس که در کیف آرایش نسیمه نعامی جاسازی شده بود

دیپلمات ایرانی با اتکاء به مصونیت دیپلماتیک خود در برابر بازپرسان سکوت اختیار کرده است، اما دادستانی بلژیک بر مبنای اطلاعات سازمان‌های امنیتی، اظهارات متهمان از جمله نسیمه نعامی و اسناد کشف شده به این نتیجه رسیده که سه متهم اصلی به علاوه فرد چهارمی که او نیز یک ایرانی ساکن بلژیک است و نقش پشتیبانی اطلاعاتی برای بمب‌گذاران در درون محل گردهمایی را بر عهده داشته، قصد بمب‌گذاری علیه یک سازمان اپوزیسیون دولت ایران را داشتنه‌اند و این عملیات از تهران هدایت شده است.

شبکه رادیو و تلویزیون دولتی فلاندر در بلژیک (VRT) در گزارشی تحقیقی و با بررسی اسناد محرمانه اداره امنیت ملی بلژیک روند برنامه‌ریزی برای بمب‌گذاری را بازسازی کرده است که از جمله حاوی جزئیات زیر است:

شواهد و مدارک

سازمان اطلاعات و امنیت بلژیک مدتی پیش از برگزاری گردهمایی زوج متهم را زیر نظر داشت. این سازمان ۲۵ ژوئن ۲۰۱۸ در پیامی به بخش مبارزه با تروریسم پلیس قضایی بروکسل خبر داد که از طریق سازمان امنیت یک کشور ثالث با خبر شده یک زوج بلژیکی- ایرانی که در آنتورپ زندگی می‌کنند در حال سازماندهی یک بمب‌گذاری در پاریس است.

گفته می‌شود منشاء خبر سرویس‌های مخفی آمریکا و یا اسرائیل هستند که طبق معمول اطلاعات را از طریق سازمان امنیتی و اطلاعاتی یک کشور ثالث به اشتراک گذاشته می‌گذارند.

نامه سازمان امنیت بلژیک به پلیس فدرال بروکسل که به قصد عملیات حرابکارانه دو ایرانی مقیم شهر آنتورپن در پاریس اشاره دارد

هدف بمب‌گذاری گردهمایی سازمان مجاهدین بود که در آن علاوه بر مریم رجوی، رئیس‌جمهور این سازمان، افراد مشهور حامی مجاهدین همچون رودی جولیانی، وکیل دونالد ترامپ، اینگرید بتانکورت، نامزد سابق ریاست جمهوری کلمبیا و اعضایی از پارلمان کشورهای اروپایی از جمله بلژیک در آن حضور داشتند.

برنامه‌ریزی

بر اساس یافته‌های پلیس و دستگاه‌های امنیتی، اسدالله اسدی با نام مستعار دانیل دست‌کم از یک سال قبل در حال تحقیق و برنامه‌ریزی عملیات بوده است. او سال ۲۰۱۷ و پیش از برگزاری مراسم سالانه سازمان مجاهدین، اتومبیلی در فرانسه کرایه کرده است.

اسدالله اسدی، دیپلمات ایرانی سفارت جمهوری اسلامی در وین اتریش مظنون به بمب‌گذاری در گردهمایی مجاهدین خلق

ایمیل‌های این سه نفر در «یاهو» که از طریق آن با هم ارتباط داشته‌اند نیز توسط پلیس خوانده شده است. از جمله این ایمیل که اسدی خطاب نسیمه نوشته است: «من سی سال است در شکار این حرام‌زاده‌ها هستم».

همچنین پیام‌های متنی نشان می‌دهد که این سه نفر اغلب از طریق کدگذاری با هم تبادل اطلاعات می‌کرده‌اند.
از تاریخچه سفر آنها و اظهارات یکی از متهمان به نظر می‌رسد که این سه نفر در مکان‌های مختلفی در اروپا از جمله وین، سالزبورگ، مونیخ، میلان، ونیز و در تهران با یک‌دیگر ملاقات کرده‌اند.

چیزی که این سه نفر بی‌اطلاع هستند، این است که آنها از مدت‌ها قبل در تحت نظارت نیروهای امنیتی اروپا هستند که آن‌ها را هر لحظه کنترل می‌کنند و از فعالیت‌هایشان عکس می‌گیرند. از جمله «دانیل» (اسدالله اسدی) که در پوشش یک جهانگرد در سوپرمارکتی در لوکزامبورگ.

روز ۲۸ ژوئن ۲۰۱۸، اسدی (دانیل) که همسر و دو پسر بزرگسال خود را به همراه دارد، هنگامی که در یک رستوران کنار بزرگراه فرانکفورت توقف کرده، توسط ماموران امنیت آلمان متوقف می‌شود.

در ماه‌های قبل از حمله، اسدی بیشتر و بیشتر به ایران سفر کرده بود و هر چه زمان عملیات نزدیک‌تر می‌شد، فاصله سفرها هم کوتاه‌تر بود. سال ۲۰۱۸ او شش بار و آخرین بار یک هفته قبل از زمان عملیات سفر کوتاهی به ایران داشت. یکی از متهمان در توضیح این مساله گفته است بمب «باید ابتدا در ایران آزمایش می‌شد».

در اتومبیل فورد قرمز رنگ S-MAX اجاره‌ای، پلیس به مدارک زیادی دسترسی پیدا می‌کند. یکی از ماموران گفته است: «انگار وارد غار علی بابا شدیم.»

اطلاعات ذخیره شده در سیستم ناویگیتور اتومبیل نشان می‌دهد او در همان سال (احتمالا برای شناسایی) به سالن محل برگزاری مراسم و همچنین هتلی که مهمانان مهم سازمان مجاهدین در آن اقامت می‌کردند، رفته است. بنابراین، عملیات شناسایی یک سال پیش از اقدام به بمب‌گذاری انجام شده است.

در اتومبیل یادداشتی دست نویس نیز حاوی آدرس این محل‌ها پیدا شد.

از جمله دیگر یافته‌های داخل خودروی اسدالله اسدی، یک دفترچه با دستورالعمل‌های فارسی در مورد نحوه استفاده از بمب با رمز "Playstation ۴" است.

عملیات با رمز Playstation4

روز ۲۵ ژوئن ۲۰۱۸ امیر و نسیمه در تراس پیتزا‌هات لوکزامبورگ یک بسته حاوی بمب، یک تلفن همراه با سیم‌کارت اتریش و پاکت حاوی ۲۲ هزار یورو از اسدالله اسدی که او را به نام دانیل می‌شناسند، دریافت می‌کنند.
رمز عملیات «Playstation۴» است و پیام‌های رمز هم حول همین بازی می‌گردند.

دستخط اسدالله اسدی (دانیل) درباره عملیات را پلیس در اتومبیل اجاره ای او پیدا کرد

در روزهای بعد، پیام‌های متنی گسترده‌ای بین این سه نفر رد و بدل شد: «ما بازی کردیم»، «اگر اجازه بدی، ما می‌رویم». زوج بلژیکی- ایرانی با ارسال این پیام‌ها می‌گوید اکنون می‌دانند که بمب چگونه کار می‌کند.

روز ۳۰ ژوئن زوج بلژیکی- ایرانی با یک مرسدس بنز نو آبی رنگ به سوی پاریس می‌روند. امیر رانندگی می‌کند و نسیمه از طریق اس‌ام اس با دانیل در تماس است: «همه چیز ردیف است، تیم تو برنده میشه، ما جایزه را می‌بریم، انشالله، با مهر خداحافظ».

نسیمه نعامی

آن‌ها برای کمک به برگزاری گردهمایی ثبت نام کرده‌اند، بنابراین کارت کارکنان را دارند تا مجبور به عبور از چک امنیتی نباشند.

زوج ایرانی- بلژیکی پس از خروج از بروکسل توسط نیروهای امنیتی متوقف و بازداشت می‌شوند. ربات خنثی‌کننده بمب یک بمب انفجاری ۵۰۰ گرمی TATP را در چمدان کشف می‌کند که در کیف وسایل آرایش نسیمه پنهان شده است.

یک پاکت با ۲۲ هزار یورو پول نقد نیز در ماشین یافت می‌شود.

گزارش سرویس خنثی‌سازی مواد منفجره در پلیس نشان می‌دهد که بمب حرفه‌ای مونتاژ شده است، یک قطعه منحصر به فرد آن با چاپ سه‌بعدی ایجاد شده و حاوی مکانیسم اشتعال بی‌سیم است که می‌تواند از فاصله‌ی چند صد متری فعال شود.

بمب در حین خنثی‌کردن منفجر می‌شود. شدت انفجار به حدی است که یک افسر حدود صد متر دورتر ایستاده، به طور سطحی آسیب می‌بیند.

متهمان: دانیل، دبیر سوم دپارتمان سیاسی سفارت ایران در وین

اسدالله اسدی با نام مستعار دانیل ۴۸ ساله دبیر سوم دپارتمان سیاسی سفارت ایران در وین است و به اعتقاد سرویس امنیتی بلژیک او یک مامور امنیتی است که در پوشش دیپلمات به سفارت ایران در وین اعزام شده است. انتصاب او به عنوان دیپلمات در وین، با تائید سفارت ایران در بغداد انجام شده است.

متهمان: نسیمه نعامی و امیرسعدونی

زوجی که قرار بود بمب‌گذاری کنند، نسیمه نعامی متولد ۱۳۶۳ اهواز و امیر سعدونی متولد ۱۳۵۹ در آبادان هستند.

سعدونی در تظاهرات سازمان مجاهدین در آنتورپن

امیر از سال ۲۰۰۳ در بلژیک زندگی می‌کند و سابق بر این کارگر بندر و انباردار بوده است.

نسیمه در سال ۲۰۱۰ در بلژیک به عنوان پناهنده ایرانی پذیرفته شده است. او با این که پناهنده است از ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۸، ۱۳ بار و اغلب با ویزای تجاری ایران، به ایران سفر کرده است؛ ویزایی که ردی در پاسپورت به جا نمی‌گذارد.

آن‌ها در شهر آنتورپ بلژیک سکونت دارند و سال‌هاست که به عنوان هوادار سازمان مجاهدین خلق فعالیت می‌کنند.
هر یک از این دو در سال‌های اخیر بیش از ۱۰۰ هزار یورو پول نقد به حساب بانکی‌شان واریز کرده‌اند که درباره منشا پول توضیح قانع‌کننده‌ای نداده‌اند.

در خانه آن‌ها هم ۳۵ هزار یورو پول نقد یافت شده است. نسیمه در بازپرسی گفته است فکر می‌کرده بسته حاوی مواد آتش‌زا و برای ترساندن حاضران است.

پشتیبان اطلاعاتی بمب‌گذاران در سالن

در پرونده یک فرد دیگر ایرانی- بلژیکی به عنوان پشتیبان متهمان وجود دارد که با حروف اول نام M.A. خود (احتمالا مهرداد عارفانی) معرفی شده او نیز در بلژیک به عنوان هوادار سازمان مجاهدین فعال بوده و برای شرکت در گردهمایی به پاریس رفته بود.

شاهدان عینی به پلیس گفته‌اند او در سالن حضور داشت، اما علی‌رغم این که به عنوان کمک به برگزاری مراسم آمده بود، تمام وقت مقابل در خروجی کناری بود: «رفتار او عجیب بود، با این که در گذرگاه مختص افراد مهم سالن جایی برایش در نظر گرفته شده بود، حتی یک بار هم به آن جا نرفت».

زمانی که او در پاریس دستگیر شد در تلفن همراهش تنها یک شماره بود: شماره دانیل یا همان دیپلمات سفارت ایران در وین. پلیس جعبه‌ی بسته‌بندی موبایل او را همراه یک سیم‌کارت آلمان در اتومبیل فورد قرمز اجاره‌ای دانیل پیدا کرده است.

پلیس بر مبنای یادداشت‌ها نتیجه گرفته که اسدی (دانیل) در این عملیات حداقل یک فرد دیگر را نیز مدیریت می‌کرده است.

در همین زمینه:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • کیوان

    ایشان دارند قضیه را کش می دهند تا زمان بخرند برای مبادله!! بر اساس شنیده ها ۳ تبعهء اروپایی در دو روز اخیر به بهانه های واهی دستگیر شده اند. یعنی یارگیری می کنند برای باجگیری ! مورد تاسف بار خانم گیلبرت و تسلیم شدن استرالیا در برابر باج خواهی آشکار ، دلیل روشنی است بر این مدعا .