ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

تحولات ادبی در سایه پیدایش خمینیسم در ایران

در یک تحلیل کلی می‌توان گفت ادبیات ایران از سال ۱۳۴۲ تا انقلاب بهمن ۵۷، تحت تأثیر نگرش‌های انتقادی روشنفکران و جست‌و‌جوی آن‌ها برای پیدا کردن راه‌حل‌های بومی و مقابله با مظاهر وابستگی به غرب و اکتشاف مایه‌های ملی است.

اندیشه اصلاحات ارضی و تقسیم زمین بین دهقان‌ها نخستین بار در مشروطه مطرح شد، اما جنبش مشروطه که خاستگاه روستایی نداشت نتوانست مسأله ارضی را در ایران حل کند. در زمان رضا شاه مالکان بزرگ قدرت گرفتند و نویسندگانی مثل نیما یوشیج در داستان «مرقد آقام» و احمد علی خدا دادگر تیموری در رمان «روزگار سیاه» و همینطور به‌آذین در رمان «دختر رعیت» سیاه‌روزی دهقانان را وصف کردند. تحولات اجتماعی – فرهنگی در سال‌های دهه ۱۳۴۰ و از جمله سخنرانی آیت‌الله خمینی در دوازدهم محرم در مدرسه فیضیه در سال ۱۳۴۲ در اعتراض به اصلاحات ارضی و قانون کاپیتولاسیون، همزمان بود با گرایش‌های نوجویانه در ادبیات ایران و اعتراض به اختناقی که در زمان شاه وجود داشت.

در یک تحلیل کلی می‌توان گفت ادبیات ایران از سال ۱۳۴۲ تا انقلاب بهمن ۵۷، تحت تأثیر نگرش‌های انتقادی روشنفکران و جست‌و‌جوی آن‌ها برای پیدا کردن راه‌حل‌های بومی و مقابله با مظاهر وابستگی به غرب و اکتشاف مایه‌های ملی است. امروز می‌دانیم که این تلاش‌ها همیشه مترقی نبوده و از سویه‌های واپسگرایانه هم برخوردار بوده است.
از شما دعوت می‌کنیم برای آشنایی با تحولات ادبی در سایه پیدایش خمینیسم مجله ادبی زمانه را بشنوید:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

نظری وجود ندارد.