فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران اعمال فشار بر روزنامهنگاران ایرانی را محکوم کرد
مقامات امنیتی جمهوری اسلامی با احضار و یورش به خانههای روزنامهنگارانی مانند ژیلا بنییعقوب و پژمان موسوی، فشار جدیدی بر روزنامهنگاران وارد کردند. تجهیزات آنها ضبط شد و اتهاماتشان نامشخص باقی ماند. فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران این اقدامات را محکوم و خواستار توقف سرکوب و احترام به آزادی بیان شده است.

ژیلا بنی یعقوب و بهمن احمدی امویی
از تاریخ ۲۳ ژانویه ۲۰۲۵، نهادهای امنیتی ایران، روزنامهنگاران و فعالان رسانهای، شامل ژیلا بنییعقوب، پژمان موسوی، امید فرقات، مریم شکرانی و عالیه مطلبزاده را به دادسرای اوین احضار کردند. فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران (IFJ) این اقدامات سرکوبگرانه مقامات ایرانی علیه آزادی مطبوعات را محکوم کرده و خواستار توقف فوری آزار و اذیت، ارعاب و پیگرد قانونی روزنامهنگاران شده است.
بر اساس بیانیه فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران در تاریخ ۲۲ ژانویه ۲۰۲۵، مقامات ایرانی به خانههای ژیلا بنییعقوب، روزنامهنگار کانون زنان ایران، و پژمان موسوی، سردبیر مجلههای تجربه و مروارید، یورش بردند. ژیلا بنییعقوب در گفتوگو با فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران شرح داد که چگونه مأموران امنیتی به خانهاش هجوم آوردند. او گفت: «بیش از ۱۰ تا ۱۲ مأمور امنیتی وارد خانهمان شدند» و ابتدا با ادعای داشتن «نامهای از اداره پست» همسرش را فریب دادند. او افزود: «ناگهان از خواب بیدار شدم و روی تخت نشسته بودم که دیدم مردان یکی پس از دیگری وارد شدند. یک مأمور زن هم کنارم ایستاد تا لباس بپوشم.»
این روزنامهنگار از رفتار مأموران انتقاد کرد و اشاره کرد که در سندی که مأموران ارائه کردند، هیچ اتهامی ذکر نشده بود. او گفت: «آنها خانه را بازرسی کردند و لپتاپ و تلفنهایمان را بردند.» هنگامی که همسرش، بهمن آموزی، روزنامهنگار شناختهشده، اعتراض کرد و گفت که نام او در حکم قضایی ذکر نشده و آنها حق ندارند لپتاپ و تلفن او را ضبط کنند، مأموران به اعتراضهای او توجهی نکردند.
ژیلا بنییعقوب در پایان گفت: «باید به شعبه بازپرسی اوین مراجعه کنم. شاید بعداً به من بگویند اتهاماتم چیست.» او پیشتر به یک سال حبس و ۳۰ سال محرومیت از فعالیتهای روزنامهنگاری محکوم شده بود.
در همان روز، گزارشهایی نیز از یورش مأموران قضایی به خانه پژمان موسوی در تهران و ضبط تلفن همراه او منتشر شد. همچنین، امید فرقات، روزنامهنگار سیاسی آزاد، طی پنج روز به شعبه ۴ دادسرای اوین احضار شد.
دلیل این یورشها و احضار روزنامهنگاران هنوز مشخص نشده است.
آنتونی بلانژه، دبیرکل فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران، اعلام کرد: «ما با تمام روزنامهنگاران احضار شده ابراز همبستگی میکنیم و از ایران میخواهیم به آزادی مطبوعات و تعهدات بینالمللی حقوق بشر، از جمله حق آزادی بیان و حمایت از بازداشتهای خودسرانه، احترام بگذارد. همچنین شفافیت در مورد اتهامات احتمالی علیه روزنامهنگاران احضار شده را خواستاریم و از مقامات میخواهیم تجهیزات ضبطشده در جریان بازرسیهای خانهها را بازگردانند. ما سرکوب فزاینده روزنامهنگاری مستقل و آزادی بیان در ایران را محکوم میکنیم.»
در روزهای اخیر، مریم شکرانی، روزنامهنگار اقتصادی روزنامه شرق، نیز برای توضیح احضار و مورد بازجویی قرار گرفته است. در ۲ فوریه، عالیه مطلبزاده، روزنامهنگار آزاد و عکاس، در شبکه ایکس نوشت که او نیز احضار شده و با وکیلش به شعبه ۴ دادسرای اوین مراجعه کرده، اما مأموران امنیتی به دلیل عدم رعایت حجاب و پوشش مورد نظرشان، با او برخورد تندی کرده و از ورود او جلوگیری کردند.
فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران مینویسد این اقدامات نشاندهنده موج جدیدی از فشارهای مقامات ایرانی بر روزنامهنگاران است که در راستای الگوی گستردهتری از سرکوب روزنامهنگاری مستقل و فعالان مدنی در ایران قرار میگیرد. دولت ایران در دو هفته اخیر، فشار بر روزنامهنگاران را تشدید کرده و حدود هفت نفر را احضار و بازجویی کرده است. مقامات اتهامات چندین روزنامهنگار را فاش نکردهاند که نگرانیهایی درباره بازداشتهای خودسرانه و ارعاب آنها ایجاد کرده است.
نظرها
نظری وجود ندارد.