تداوم فشار بر احزاب کردستانی: ترک اردوگاه و منع فعالیت در اقلیم کردستان
اقلیم کردستان بر مبنای توافق سه جانبه با تهران و بغداد ده روز به سه حزب کردستانی مهلت داده مقرهایشان را ترک کنند. این مهلت ۲۰ اردیبهشت به پایان میرسد.

حزب کومەلەکردستان ایران
سه حزب کومله زحمتکشان کردستان، کومله شورشگران کردستان ایران و سازمان کردستان حزب کمونیست ایران نامهای به امضاء فرمانده امنیتی سلیمانه دریافت کردهاند که بر اساس باید در مهلت تعیین شده، مقرهای خود را ترک کنند. همزمان قاسم الاعرجی، مشاور امنیت ملی عراق در نامهای خواستار ممنوعیت هرگونه فعالیت احزاب کردستانی مخالف حکومت ایران شده است.
رسانههای حکومتی ایران با تاخیر چند روزه از دستور مقامهای اقلیم کردستان و عراق به احزاب کردستانی برای ترک مقرهایشان خبر دادند. پیش از این رسانههای کردستان گزارش کرده بودند ۳۰ آوریل ۲۰۲۵/ ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ فرمانده آسایش سلیمانیه در نامهای به سه حزب کردستانی از آنها خواست در سریعترین زمان ممکن مقرهای خود را در «زرگویز»، «بانهگهور» و «کولهرش» ترک کنند.
به گفته منابع کردستانی، آسایش سلیمانه به سه حزب کردستانی برای ترک این مناطق دو روز مهلت داده بود که پس از مذاکره سران این حزبها مهلت آنها به ده روز افزایش یافت.
سخنگوی آسایش سلیمانه تعیین مهلت برای سه حزب کومله زحمتکشان، کومله شورشگر و سازمان کردستان حزب کمونیست را تایید کرد و گفت: «این اقدامات در چارچوب اجرای توافقنامه امنیتی امضا شده بین بغداد و تهران با حضور نمایندگان اقلیم کردستان و حزب کومله انجام می شود»
ایران، عراق و اقلیم کردستان عراق در اسفند ۱۴۰۱ توافقنامه سه جانبهای را امضاء کردند که بر مبنای آن کنترل مرزهای مشترک ایران و اقلیم کردستان به دولت مرکزی عراق واگذار میشد و احزاب کردستانی مخالف جمهوری اسلامی از مناطق نزدیک به مرز ایران جابجا میشوند.
ایران ادعا میکند «خلع سلاح» احزاب کردستانی هم از مفاد این توافقنامه سه جانبه است که به دنبال خیزش ژن، ژیان، ئازادی میان تهران، بغداد و اربیل امضاء شد.
حکومت اقلیم کردستان عراق پیش از این در شهریور ۱۴۰۲ مرحله نخست این توافقنامه را اجرا و احزاب را به ترک مقرهایشان در نزدیکی مرز ایران موظف کرده بود. در آن زمان کمیته عالی مشترک ایران و عراق در بیانیهای رسمی انتقال احزاب کردستانی را اعلام کرد و مدعی شد آنها خلع سلاح شدهاند.
سلام عبدالخالق، سخنگوی آسایش سلیمانیه هم در واکنش به تعیین مهلت ده روزه برای سه حزب کردستانی، گفت: «مهلت آنها چند بار تمدید شده و آخرین بار تا یک مه ۲۰۲۵/ ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ مهلت داشتند»
به گفته او اعضای این سه حزب به «سوراش» از توابع دوکان در استان سلیمانیه منتقل خواهند شد.
فشار بر احزاب کردستانی تنها به جابجایی اجباری محدود نشده است. ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ تصویر نامهای به امضاء قاسم الاعرجی، مشاور امنیت ملی عراق منتشر شد که «هرگونه فعالیت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی» احزاب کردستانی مستقر در اقلیم کردستان را ممنوع دانسته است.
رسانه رسمی دولت جمهوری اسلامی ایران «ممنوعیت هرگونه فعالیت» احزاب کردستانی در اقلیم کردستان عراق را از مفاد توافق سه جانبه تهران، بغداد و اربیل عنوان کرد.
پیش از این ایران مدعی شده بود که احزاب کردستانی بهتدریج از اقلیم کردستان اخراج خواهند شد. دولت اقلیم کردستان و حزبهای مخالف جمهوری اسلامی ایران که در اقلیم کردستان مستقرند اما این موضوع را تایید نکردهاند.
جمهوری اسلامی ایران قبلا تهدید کرده بود اگر اقلیم کردستان مانع فعالیت احزاب کردستانی مخالف حکومت ایران نشود، به اقلیم حمله نظامی خواهد کرد.
احزاب کردستانی پس از سرکوب نیروهای سیاسی مخالف در نخستین سالهای استقرار جمهوری اسلامی در کردستان عراق مستقر شدند. شبکه «رووداو» به نقل از یک عضو حزب کومله زحمتکشان کردستان نوشت: ««ما پیش از تشکیل حکومت اقلیم کردستان نیز در این منطقه بودهایم، و پس از تشکیل حکومت هم تمام تلاشمان را برای حفظ چارچوب و مرزهای این حکومت به کار گرفتهایم. بنابراین، هیچگاه از این منطقه علیه هیچ کشوری استفاده نکردهایم، چرا که برای اقلیم احترام قائلیم.»
نظرها
نظری وجود ندارد.