محمد رسولاف، کارگردان تبعیدی لولای نقرهای جوایز فیلم آلمان را به دست آورد
فیلم «دانه انجیر معابد» ساخته محمد رسولاف در هفتاد و پنجمین دوره جوایز فیلم آلمان یک بار دیگر درخشید. این درام سیاسی شجاعانه که سرکوب در ایران را به تصویر میکشد، همراه با بازی میثاق زارع، مورد تحسین قرار گرفت، در همانحال «سپتامبر ۵» با ۹ جایزه، از جمله لولای طلایی، شب را در برلین به نام خود کرد.

محمد رسولاف در برلین هنگام دریافت جایزه لولا (عکس: اینستاگرام)
فیلم «سپتامبر ۵» به کارگردانی تیم فیلبام، برنده اصلی هفتاد و پنجمین دوره جوایز فیلم آلمان شد و مهمترین جوایز از جمله لولای طلایی بهترین فیلم را از آن خود کرد. « دانهی انجیر معابد» ساخته محمد رسولاف لولای نقرهای این جشنواره سینمایی را به دست آورد.
جایزه فیلم آلمان (Deutscher Filmpreis) با نام «لولا» نیز شناخته میشود جایزه ملی فیلم آلمان است. این جایزه در مراسم سالانهای برای تجلیل از دستاوردهای سینمایی در صنعت فیلم آلمان اهدا میشود. این جایزه علاوه بر اینکه مهمترین جایزه سینمایی در آلمان است، با جوایز نقدی در ۲۰ بخش کنونی خود که در مجموع نزدیک به سه میلیون یورو است، پرارزشترین جایزه فرهنگی آلمان نیز محسوب میشود. آخرین ساخته محمد رسولاف لو
از سال ۱۹۵۱ تا ۲۰۰۴، این جایزه توسط یک کمیسیون اعطا میشد، اما از سال ۲۰۰۵، آکادمی فیلم آلمان (Deutsche Filmakademie) مسئولیت سازماندهی آن را بر عهده گرفته است. از سال ۱۹۹۹، کمیسر فدرال امور فرهنگی و رسانهای مسئول مدیریت این جایزه بوده است. مراسم اهدای جوایز بهطور سنتی در برلین برگزار میشود.
فیلمی درباره عملکرد رسانهها در بحرانها
فیلم «سپتامبر ۵» به کارگردانی تیم فیلبام یک تریلر سیاسی که به حادثه تروریستی المپیک ۱۹۷۲ میپردازد، در مجموع ۹ جایزه دریافت کرد، از جمله جوایز بهترین کارگردانی، فیلمنامه، تدوین، فیلمبرداری و بهترین بازیگر زن نقش مکمل برای لئونی بنش. فیلم فیلبام که با ۱۰ نامزدی وارد رقابت شده بود، در رقابتی تنگاتنگ جایگاه خود را به عنوان گزینه اصلی تثبیت کرد. این اثر، ماجرای پنجم سپتامبر ۱۹۷۲ را از نگاه یک تیم تلویزیونی آمریکایی روایت میکند و به موضوعاتی چون اخلاق رسانهای، ناتوانی سیاسی و توجه جهانی در بحران میپردازد. «سپتامبر ۵» پیشتر نیز نامزد اسکار بهترین فیلمنامه شده بود و حالا با این پیروزی، موفقیت خود را تکمیل کرد. فیلبام در سخنانی گفت:
بررسی انتقادی نقش رسانهها برای ما مهم بود. اما در دورانی که با اصطلاحاتی مثل «رسانههای دروغگو» و «اخبار جعلی» روبهرو هستیم، رسانههای مستقل پایههای دموکراسی هستند. با وجود تمام انتقادها، حمایت از رسانهها ضروری است. ما میدانیم اگر رسانهها نتوانند آزادانه گزارش دهند، چه اتفاقی میافتد.
یک درخشش دیگر برای یک فیلم متفاوت در کارنامه رسولاف
لولای نقرهای به فیلم «دانه انجیر معابد» ساخته محمد رسولاف اهدا شد؛ فیلمی شجاعانه درباره سرکوب در ایران. بازیگر اصلی، میثاق زارع، نیز برای ایفای نقش یک قاضی درگیر با تعارضات درونی در جریان قیام ژینا برنده جایزه بهترین بازیگر نقش اول مرد شد.
زمانی که رسولاف بههمراه دستاندرکاران فیلم برای دریافت جایزه بهروی صحنه رفت همه شرکتکنندگان حاضر در سالن بهپا خاستند و برای او و همکارانش کف زدند.
رسولاف، کارگردان این فیلم که خود در تبعید به سر میبرد، در سخنرانی تشکر خود با تأثر به مبارزه برای آزادی در وطنش اشاره کرد. رسولاف گفت فیلمش بازتابدهنده مبارزات زنان ایران علیه حجاب اجباری است و او این جایزه را به زنان ایران و بهویژه به سهیلا گلستانی، یکی از بازیگران فیلم که خود از جمله این زنان است، اهدا میکند. سهیلا گلستانی در ایران بهسر میبرد و در مراسم حضور نداشت.
محمد رسولاف همچنین به افزایش شمار اعدامها در ایران پرداخت و با اشاره تلویحی به حکم اعدام پیمان فرحآور، شاعر گیلانی، گفت «حکومت ایران اکنون شاعران را اعدام میکند». او از همه مخاطبان خود خواست تا مردم ایران را در مبارزاتشان تنها نگذارند.
میثاق زارع نیز که از طریق ویدئویی در مراسم اهدای جایزه بهترین بازیگر نقش اول مرد شرکت کرده بود ضمن تشکر از محمد رسولاف بهخاطر ساختن این فیلم، از اهمیت هنر در جهان کنونی سخن گفت و افزود بسیار خوشحال است که در عرصه هنر فعالیت میکند.
فیلم «دانه انجیر معابد» در رشتههای دیگر نیز نامزد دریافت جایزه لولا بود، از جمله بهترین فیلمنامه و بهترین کارگردانی (محمد رسولاف) و بهترین بازیگر زن نقش مکمل (نیوشا اخشی) اما این جایزهها را دریافت نکرد.
دانهی انجیر معابد (به انگلیسی: The Seed of the Sacred Fig) فیلم درام دلهرهآور سیاسی به نویسندگی و کارگردانی محمد رسولاف محصول سال ۲۰۲۴ است. داستان فیلم درباره ایمان، یک قاضی تحقیق در دادگاه انقلاب تهران است که با تشدید اعتراضات سیاسی سراسری و ناپدید شدن اسلحه اش به طرز مرموزی با بیاعتمادی و پارانویا دست و پنجه نرم میکند. سهیلا گلستانی، میثاق زارع، مهسا رستمی و ستاره ملکی بازیگران آن هستند. روایت تخیلی با تصاویر واقعی از اعتراضاتی که توسط مقامات ایرانی با خشونت سرکوب شد، ترکیب شده است.
این فیلم نخستین بار در ۲۴ مه ۲۰۲۴ در هفتاد و هفتمین جشنواره فیلم کن به نمایش درآمد و برنده جایزهٔ ویژهٔ هیئت داوران جشنواره کن شد. رسولاف پیش از اکران فیلمش توسط مقامات ایرانی به هشت سال زندان محکوم شده بود. او با موفقیت به آلمان گریخت و در فرش قرمز کن شرکت کرد. این فیلم به نمایندگی از آلمان بهعنوان بهترین فیلم بینالمللی برای رقابت در نود و هفتمین دوره جوایز اسکار انتخاب شده بود. همچنین این فیلم توانست نامزد جایزه «بهترین فیلم غیرانگلیسی زبان» از هفتاد و هشتمین دوره جوایز بفتا شود که در ۱۶ فوریه ۲۰۲۵ برگزار شد.
لولای برنزی به فیلم «با عشق، هیلده شما» ساخته آندریاس درسن رسید؛ پرترهای تکاندهنده از هیلده کوپی که در جریان جنگ جهانی دوم علیه نازیها مبارزه میکرد. از لیو لیزا فریس برای بازی در این نقش بهعنوان بهترین بازیگر زن تجلیل شد.
نظرها
نظری وجود ندارد.