ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

پایان دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا؛ دو طرف خود را راضی نشان می‌دهند اما اختلاف‌ها باقی است

عراقچی گفت مواضع دو طرف مقداری به هم نزدیک‌تر شده است. یک مقام آمریکایی هم گفت «از نتیجه امروز دلگرم شدیم». با این حال دست‌کم موضوع غنی‌سازی اورانیوم همچنان محل اختلاف است.

دور چهارم مذاکرات ایران و ایالات متحده آمریکا بعد از ظهر یکشنبه ۲۱ اردیبهشت / ۱۱ مه در مسقط، پایتخت عمان پایان یافت.

در این دور از مذاکرات عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران و استیو ویتکاف، فرستاده دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا در خاورمیانه ریاست هیئت‌های دو طرف را برعهده داشتند.

به‌گزارش رویترز، اگرچه تهران و واشنگتن هر دو اعلام کرده‌اند که ترجیح می‌دهند این اختلاف چند دهه‌ای را از طریق دیپلماسی حل کنند، اما دو طرف در مورد چندین خط قرمز اختلاف نظر عمیقی دارند که مذاکره‌کنندگان باید برای رسیدن به یک توافق هسته‌ای جدید و جلوگیری از اقدام نظامی در آینده، راهی برای دور زدن آن‌ها پیدا کنند.

با این حال واشنگتن در اظهارات عمومی موضعی سخت‌گیرانه اتخاذ کرده که مقامات ایرانی گفته‌اند کمکی به پیشرفت مذاکرات نمی‌کند.

عراقچی گفت این دور از مذاکرات «جدی‌تر و صریح‌تر از سه دور قبلی» بوده است.

او با بیان این‌که «مواضع دو طرف مقداری به هم نزدیک‌تر شده است»، افزود:

اکنون درک بهتری از یکدیگر داریم و امیدواریم در آینده پیشرفت بیشتری حاصل شود.

با این حال عراقچی تأکید کرد که «از نظر ما، غنی‌سازی یک موضوعی است که حتماً باید ادامه پیدا کند (...)، هرچند ممکن است دامنه و سطح آن تغییر کند».

اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نیز در شبکه ایکس نوشت:

مذاکراتی دشوار اما مفید برای درک بهتر از مواضع یکدیگر و یافتن راه‌هایی معقول و واقع‌بینانه برای حل مسائل مورد اختلاف انجام شد. زمان و مکان دور بعدی گفت‌وگوها توسط هماهنگ‌کننده عمانی اعلام خواهد شد.

یک مقام ارشد دولت دونالد ترامپ به رویترز گفت مذاکرات «مستقیم و غیرمستقیم» روز یکشنبه بیش از سه ساعت به‌طول انجامید.

این مقام افزود:

ما از نتیجه امروز دلگرم شدیم و منتظر نشست بعدی هستیم که در آینده نزدیک برگزار خواهد شد.

روز پنج‌شنبه، ویتکاف در گفت‌وگو با بریتبارت نیوز خط قرمز واشنگتن را این‌گونه عنوان کرد: «هیچ غنی‌سازی‌ای وجود نخواهد داشت. این به معنای برچیدن و عدم تسلیحاتی شدن است»، که مستلزم تخریب کامل تأسیسات هسته‌ای ایران در نطنز، فردو و اصفهان می‌شود.

بدر البوسعیدی، وزیر خارجه عمان، در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که مذاکرات ایران و آمریکا شامل ایده‌های «مفید و اصیل» بوده که نشان‌دهنده تمایل مشترک برای رسیدن به یک توافق «افتخارآمیز» است.

او افزود که دور بعدی مذاکرات پس از مشورت دو طرف با رهبری‌های خود برگزار خواهد شد.

سفر ترامپ به خاورمیانه

چهارمین دور مذاکرات در آستانه سفر دونالد ترامپ به خاورمیانه برگزار شد. ترامپ که در صورت شکست دیپلماسی، ایران را به اقدام نظامی تهدید کرده، از زمان بازگشت به کاخ سفید در ژانویه، سیاست «فشار حداکثری» علیه تهران را از سر گرفته است.

عراقچی در واکنش به اظهارات ویتکاف، روز یکشنبه تأکید کرد که ایران در مورد حقوق هسته‌ای خود، از جمله غنی‌سازی اورانیوم، کوتاه نخواهد آمد.

به‌گفته مقامات ایرانی، تهران حاضر است در ازای لغو تحریم‌ها، در مورد برخی محدودیت‌ها در برنامه هسته‌ای خود مذاکره کند اما پایان دادن به برنامه غنی‌سازی یا واگذاری ذخایر اورانیوم غنی‌شده، از جمله «خطوط قرمز ایران است که در مذاکرات قابل سازش نیست».

یک مقام ارشد ایرانی نزدیک به تیم مذاکره‌کننده گفت که درخواست آمریکا برای «غنی‌سازی صفر و برچیدن تأسیسات هسته‌ای ایران» کمکی به پیشرفت مذاکرات نخواهد کرد.

این مقام که به صورت ناشناس سخن می‌گفت، افزود: «آن‌چه آمریکا به‌صورت عمومی می‌گوید با آن‌چه در مذاکرات مطرح می‌شود، متفاوت است.»

افزون بر این، جمهوری اسلامی ایران مذاکره درباره برنامه موشک‌های بالستیک خود را به‌طور قطعی رد کرده و خواستار تضمین‌های محکمی است که ترامپ بار دیگر از توافق هسته‌ای خارج نشود.

ترامپ در سال ۲۰۱۸ و در دوران ریاست‌جمهوری اول خود، از توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ تهران با شش قدرت جهانی خارج شد و تحریم‌های شدیدی را اعمال کرد که اقتصاد ایران را ویران کرده است.

ایران که همواره برنامه هسته‌ای خود را صلح‌آمیز خوانده، از سال ۲۰۱۹ محدودیت‌های توافق هسته‌ای را نقض کرده است، از جمله «افزایش چشمگیر» غنی‌سازی اورانیوم تا خلوص ۶۰ درصد که نزدیک به سطح ۹۰ درصد (مورد استفاده در تسلیحات) است. این اطلاعات را آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تأیید کرده است.

بیشتر بخوانید:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

نظری وجود ندارد.