ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

پیامک‌های هشدار حجاب در اصفهان و تهران: آزمایش قانون اجبار به حجاب که مجلس آن را برای اجرا، ابلاغ نکرد

رامتین شهرزاد - به اجبار حجاب تن دهید، یا آنکه در جنگ همیشگی با شما هستیم. حکومت مانند چهار دهه اخیر، همه‌چیز خود را به قمار اجبار به حجاب گره زده است تا آن اعتبار کوچکی که در بخش محدودی از جامعه دارد را هم فدای این بازی با زندگی عموم جامعه کند.

ماه‌ها پس از آنکه قانون «لایحه حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب» برای اجبار به حجاب توسط مجلس شورای اسلامی تصویب و توسط شورای نگهبان هم تایید شد اما درنهایت برای اجرا ابلاغ نشد، دولت در تلاش است تا بفهمد کدام نهاد، بخش‌هایی از این قانون را هفته‌هاست که ابتدا در نقاطی از اصفهان و تهران، همچنین برخی دیگر شهرهای ایران اجرا می‌کند. آنچه سوال‌برانگیز شده، «پیامک‌ حجاب» است که به‌شیوه‌هایی مشکوک و با استفاده از فن‌آوری‌های گوناگون از جمله سرقت داده‌های کارت‌های بانکی، دوربین‌های امنیتی و هوش مصنوعی، افراد مختلف را شناسایی و سپس برای آنها پیامک تهدید می‌فرستد تا به قانون ابلاغ نشده حکومت، تمکین کنند. بعضا این پیامک‌ها برای مردان ارسال می‌شود تا آنها زنان نزدیک به خود را تحت فشار قرار دهند تا اجبار به حجاب را قبول کنند.

قانونی که چون ابلاغ نشده است، تنها متن‌های غیررسمی و اولیه از آن وجود دارد و متن پیشنهادی دولت با آنچه مجلس ظاهرا تصویب کرده و شورای نگهبان نیز آن را تایید کرده، در تضاد با همدیگر است؛ این به ما اجازه نمی‌دهد تا شیوه‌های سرقت داده‌های مردم را با متن قانون تطبیق بدهیم و در مورد آن نظری داشته باشیم. در موضوع متن این قانون بیشتر در مقاله در جست‌وجوی متن رسمی قانون حکومت برای اجبار به حجاب: «ترویج فرهنگ عفاف و حجاب» یا «حمایت از سلامت اجتماعی»؟ بخوانید.

با وجود این، قانون مجلس برای اجبار به حجاب، به‌شکلی مشخص اقتصاد زنان را هدف قرار داده و نشانه‌هایش را از دو سال پیش هم می‌توان در مثال پیامک حجاب پیدا کرد. وقتی ارسال این پیامک‌ها در سراسر ایران گسترش یافت و رسانه اعتماد به‌نقل از فرمانده انتظامی گلستان نوشت که «در صورت سه بار تکرار کشف حجاب و ارسال پیامک، خودرو توقیف خواهد شد». در آن زمان اعلام شد که پیام حجاب فقط با «سرشماره پلیس» ارسال خواهد شد.

برای دیدن محتوای نقل شده از سایت دیگر، کوکی‌های آن سایت را بپذیرید

کوکی‌های سایت‌ دیگر برای دیدن محتوای آن سایت‌ حذف شود

فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت در اردیبهشت امسال ابتدا در پاسخ به سوالی در موضوع پیامک‌های حجاب اجباری گفت که «از این موضوع بی‌اطلاع هستم اما آن را پیگری خواهیم کرد» و در فاصله حدود یک هفته در پاسخ به سوال یک خبرنگار دیگر گفت:

بله، گزارش‌های متعددی در مورد ارسال برخی پیام‌ها به برخی شهروندان داریم و دولت در جریان این موضوع قرار گرفته و دغدغه‌های مردم را به‌درستی درک می‌کنیم اما نگرانی‌هایی هم به دولت منتقل شده در مورد هنجارشکنی‌هایی که اتفاق می‌افتد، این را بگویم که به مردم اطمینان می‌دهیم که سیاست دولت در مورد وفاق با سایر قوا مورد توجه قرار گرفته و همه روی این موضوع تاکید می‌کنیم که رعایت کرامت مردم، حفظ حرمت زنان و خانواده و حفظ آرامش عمومی و جلوگیری از تکرار تجربه‌های تلخ گذشته، که ناکارآمد هم بودند، در دستور کار هستند و به همین جهت حفظ آرامش عمومی و این تکرار‌ها مورد وفاق همه عزیزان قرار گرفته.

برای دیدن محتوای نقل شده از سایت دیگر، کوکی‌های آن سایت را بپذیرید

کوکی‌های سایت‌ دیگر برای دیدن محتوای آن سایت‌ حذف شود

در همین فاصله، گزارش رسانه اعتماد با تیتر «پلیس و ستاد امر به معروف در ارسال پیامک‌های هشدار حجاب هماهنگ هستند؟» گفت:

به نظر می‌رسد پیامک‌های هشدار حجاب توسط پلیس امنیت اخلاقی ارسال می‌شود، اما سیاستگذاری و هماهنگی آن به ‌طور مشخص در حوزه فعالیت ستاد امر به معروف و نهی از منکر قرار دارد. در گزارش‌های مربوط به اصفهان و تهران نیز مقامات ستاد امر به معروف به ‌صراحت اعلام کرده‌اند که این پیامک‌ها در هماهنگی با پلیس و سایر نهادهای اجرایی ارسال می‌شوند.

دو سال قبل در ۲۹ فروردین ۱۴۰۲، اعتماد از «هزینه دو میلیارد تومانی پیامک کشف حجاب برای یک روز» خبر داده بود. این فقط هزینه ارسال پیامک‌هاست، بدون آنکه هزینه‌های پنهان نظارت عمومی مردم برای اجبار به حجاب را بررسی کرده باشد.

فیلتربان: «میدان جنگی به نام شهر اصفهان»

پروژه فیلتربان وابسته به گروه میان که «با هدف درک بهتر از سیاست‌های اینترنتی ایران و حقوق دیجیتال راه‌اندازی» شده، در گزارش تحقیقی اخیر خود با عنوان «میدان جنگی به نام شهر اصفهان: استفاده هدفمند از IMSI-Catcher و دوربین‌های نظارتی برای اعمال قانون عفاف و حجاب» از مجموعه‌ای از فن‌آوری‌ها صحبت می‌کند که بر مردم اصفهان آزموده شده‌اند تا نفوذ حکومت به حریم خصوصی زندگی مردم، بخصوص زنان را گسترده‌تر از پیش کنند. در ابتدای این گزارش نوشته شده:

در این میان، شهر اصفهان به نمونه‌ای بارز از به‌کارگیری فناوری‌های نظارتی پیشرفته برای شناسایی و ارعاب زنانی تبدیل شده است که پوشش اختیاری را انتخاب می‌کنند. این گزارش جزئیات سیستمی چند لایه را شرح می‌دهد که با هدف سرکوب آزادی پوشش زنان از طریق فناوری عمل می‌کند. این گزارش همچنین چگونگی استفاده از تکنولوژی و دستگاه‌های International Mobile Subscriber Identity-Catcher یا IMSI-Catcherها (گیرنده‌های شناسه بین‌المللی مشترک تلفن همراه)، کارت‌خوان‌های بدون تماس و دوربین‌های نظارتی در اصفهان برای نقض سیستماتیک حقوق زنان، به‌ویژه حق حریم خصوصی، آزادی بیان و عدم تبعیض می‌پردازد.

برای دیدن محتوای نقل شده از سایت دیگر، کوکی‌های آن سایت را بپذیرید

کوکی‌های سایت‌ دیگر برای دیدن محتوای آن سایت‌ حذف شود

گزارش فیلتربان با بیست نفر که پیامک را دریافت کرده‌اند و همچنین «کسانی که به دلیل اشتغال در نهادها و شرکت‌های مجری این طرح، دسترسی به شواهد کافی در رابطه با نحوه اجرای آن داشتند» گفت‌وگو کرده و نتیجه گرفته که «استفاده ترکیبی از IMSI-Catcherها، کارت‌خوان‌های بدون تماس و دوربین‌های نظارتی، همراه با دسترسی به پایگاه‌های داده دولتی و همکاری اپراتورهای مخابراتی، ابزاری قدرتمند و چند لایه را برای نقض سیستماتیک حقوق زنان به وسیله شناسایی، ردیابی و ارعاب زنانی ایجاد کرده است که از پوشش اختیاری استفاده می‌کنند».

برابر این گزارش، مساحتی بین ۳۰ تا ۳۵ کیلومتر مربع در مرکز شهر اصفهان، متمرکز مناطق توریستی، با «گیرنده‌های شناسه بین‌المللی مشترک تلفن همراه» به‌نوعی هک شده‌اند. دستگاه‌هایی که نهادهای حکومتی استفاده می‌کنند، «با جعل هویت دکل‌های مخابراتی قانونی»، می‌توانند در لحظه اتصال یک دستگاه دارای سیم کارت به این دکل‌ها، «شناسه بین‌المللی مشترک تلفن همراه» را درخواست و سپس داده‌های آن را ضبط کنند.

برای دریافت اطلاعات بیشتر از یک دستگاه، «دستگاه‌های پیشرفته‌تر ممکن است تلفن‌ها را مجبور به کاهش سطح شبکه از 3G/4G/5G به 2G کنند تا حمله را تسهیل نمایند. این موضوع باعث تجربه اختلال موقت در تماس تلفنی و یا استفاده از اینترنت توسط قربانی این سیستم می‌شود».

برای دیدن محتوای نقل شده از سایت دیگر، کوکی‌های آن سایت را بپذیرید

کوکی‌های سایت‌ دیگر برای دیدن محتوای آن سایت‌ حذف شود

فیلتربان می‌گوید این دستگاه‌ها می‌تواند توسط یک نفر یا درون یک ماشین قرار گرفته باشد یا در مکانی دائمی، نصب شده باشد.

سرقت داده‌های مردم، در دیگر شیوه‌های رهگیری حریم خصوصی مردم دیده می‌شود. فیلتربان می‌گوید «کارت‌خوان‌های بدون تماس» تراشه‌های کارت‌های ملی یا کارت مترو را هدف قرار می‌دهند و هدف آنها، کسب شماره ملی یا کد ملی افراد است ولی «این دستگاه‌ها برد کوتاهی دارند (کمتر از یک متر) و ماموران باید به صورت فیزیکی به زنان هدف بسیار نزدیک شوند تا بتوانند اطلاعات کارت را بخوانند.»

فیلتربان می‌گوید ۵۰ کیلومتر مربع از شهر اصفهان زیرپوشش حضور ماموران حامل این دستگاه‌هاست.

برای دیدن محتوای نقل شده از سایت دیگر، کوکی‌های آن سایت را بپذیرید

کوکی‌های سایت‌ دیگر برای دیدن محتوای آن سایت‌ حذف شود

درنهایت، دوربین‌های نظارت شهری هم «توسط اپراتورهایی از رسته‌های پیشگیری و فتا نیروی انتظامی کنترل می‌شوند» و در صورت مشاهده فردی بدون اجبار به حجاب، «موقعیت او به ماموران میدانی مجهز به IMSI-Catcher یا کارت‌خوان پیامک می‌شود تا برای شناسایی به محل اعزام شوند». فیلتربان می‌گوید:

این نشان‌دهنده یکپارچگی سیستم‌های نظارتی موجود با تیم‌های رهگیری سیار است. این ادعا در تضاد با اظهارات محسن مظاهری، رییس ستاد امر به معروف اصفهان است که استفاده از دوربین‌های نظارت شهری در این فرآیند را انکار کرده است. با این حال، روند کلی افزایش استفاده از نظارت الکترونیکی (شامل پهپاد و تشخیص چهره) برای اجرای حجاب در ایران توسط گزارش‌های سازمان ملل تایید شده است.

«خطر نفوذ هکرها و نشر اطلاعات زنان»

رسانه اینترنتی فراز در گزارش ۱۴ اردیبهشت خود با عنوان «ارسال پیامک کشف حجاب، خطر نفوذ هکرها و نشر اطلاعات زنان» یادآور ضعف‌های حکومت در موضوع حفاظت از اطلاعات در فضای مجازی شد. فراز به‌نقل از حمید برادران، مدیرعامل شرکت کنترل ترافیک شهرداری تهران نوشت که «تا پایان امسال، ۱۵ هزار دوربین نظارتی در سطح شهر تهران اضافه خواهد شد» و سپس سوال‌هایش در موضوع احتمال هک داده‌های مردم را پیش کشید و نوشت:

هک سامانه‌های مختلف در ایران تازگی ندارد و بارها اتفاق افتاده است، از هک سامانه و سرور بانک‌ها تا هک سایت دانشگاه‌ها و شهرداری‌ها و سایر نهادها و سازمان‌های دولتی. هک بانک سپه و برداشت اطلاعات هویتی و اقتصادی بیش از ۴۲ میلیون ایرانی آخرین موردی بود که فروردین امسال خبرساز شد... اما هک دوربین‌‌های نظارتی و مداربسته و برداشت تصاویر آن‌ها در سال‌های گذشته، یکی از هشدارهای جدی به کسانی بود که از دوربین‌های نظارتی برای ثبت و ضبط اطلاعات معابر، خودروها و شهروندان استفاده می‌کنند.

برای دیدن محتوای نقل شده از سایت دیگر، کوکی‌های آن سایت را بپذیرید

کوکی‌های سایت‌ دیگر برای دیدن محتوای آن سایت‌ حذف شود

فراز درنهایت پرسید «چه کسی مسئول حفاظت از تصاویر و اطلاعات زنان است»؟ و پرسید:

وقتی درمورد مرجع اطلاعات، فرایند انتقال داده‌ها به ستاد و سامانه‌های ارسال پیامک پرسیده می‌شود، هیچ نهاد و سازمانی مسئولیت آن‌ها را به عهده نمی‌گیرد و پاسخگو نیست. بنابراین اگر روزی یکی از سامانه‌های مرتبط و دوربین‌ها هک شوند و اطلاعات هویتی و شناسنامه‌ای و تصاویر میلیون‌ها نفر از زنان ایرانی برداشت و منتشر شود، چه کسی پاسخگو خواهد بود؟ مهم‌تر این‌که وقتی هیچ سازمان، نهاد و بخشی مسئولیت را به عهده نمی‌گیرد، حفاظت از این داده‌ها و تصاویر به عهده چه کسی است و بودجه، زیرساخت و نیازهای آن از چه طریق تخصیص پیدا می‌کند و تامین می‌شود؟

سامانه شاهکار در خدمت همکاری حکومتی برای سرکوب زنان

ماهنامه اطلاع‌رسانی، پژوهشی، تحلیلی و فرهنگی پیوست در گزارش ۱۴ اردیبهشت خود با تیتر «چه کسی اجازه تبادل اطلاعات را برای ارسال پیامک حجاب داد؟» از «سامانه شاهکار» نام برد که رابط بین نیروی انتظامی و سازمان ثبت اسناد در شناسایی زنان است:

برای اینکه یک پیامک حجاب برای شهروندان ارسال شود حداقل باید دو تبادل اطلاعات میان سازمان‌ها و دستگاه‌های مختلف صورت گیرد. در ابتدا تصویر گرفته شده از طریق دوربین‌های شهری باید با پایگاه داده‌ای اشخاص حقیقی که متولی آن ثبت احوال است تطبیق داده شود تا مشخص شود این تصویر متعلق به چه کسی است و پس از آن کد ملی شخص با شماره تلفن همراه وی از طریق سامانه «شاهکار» تطبیق داده شود و در نهایت در اختیار سازمان ارسال کننده پیامک قرار گیرد و پیامک از طریق اپراتور ارسال شود. در صورت اجرایی شدن این روش، تبادل اطلاعات باید میان پلیس و سازمان ثبت احوال و سامانه شاهکار صورت گیرد.

برای دیدن محتوای نقل شده از سایت دیگر، کوکی‌های آن سایت را بپذیرید

کوکی‌های سایت‌ دیگر برای دیدن محتوای آن سایت‌ حذف شود

این گزارش هم لبریز سوال‌های بی‌جواب است؛ از جمله:

  • آیا پلیس به صورت مستقیم به داده‌های ثبت احوال و شاهکار دسترسی دارد و مرکز داده‌های پلیس به صورت مستقیم به مرکز داده‌های ثبت احوال و شاهکار متصل است و داده‌ها میان این دو بخش رد و بدل می‌شود؟
  • در اصل اجازه استعلام داده‌ای و دسترسی به داده‌های افراد باید از طریق کارگروه تعامل‌پذیری صادر شده باشد. حال سوال اینجاست که آیا این اجازه از سوی کارگروه تعامل‌پذیری صادر شده است؟ طبق کدام مصوبه کارگروه؟
  • آیا ثبت احوال یا سامانه شاهکار به صورت مستقیم به فراجا اجازه دسترسی به پایگاه داده‌ای افراد را داده‌اند؟ در این صورت ثبت احوال به عنوان متولی اصلی پایگاه داده‌ای اشخاص و وزارت ارتباطات به عنوان متولی اصلی شاهکار مسئول هستند. اگر کارگروه تعامل پذیری نیز اجازه این دسترسی را داده باید مشخص شود طبق کدام مصوبه؟
  • از سویی در قانون مدیریت داده‌ها اجازه داده شده است تا مراکز تبادل اطلاعات موضوعی یا منطقه‌ای به منظور مدیریت بهینه تبادل داده‌ها و اطلاعات ایجاد شود البته این مراکز تبادل اطلاعات نیز باید تحت­ نظارت مرکز ملی تبادل اطلاعات و با تصویب کارگروه تعامل­‌پذیری دولت الکترونیکی باشد. آیا چنین مرکز تبادل اطلاعاتی شکل گرفته است؟ و آیا اجازه تشکیل ایجاد این مرکز تبادل اطلاعات از کارگروه تعامل‌پذیری داده شده است؟

«بانوان منصوب به شما بدون رعایت پوشش قانونی در سطح شهر حضور داشته‌اند»

تصور کنید در حال قدم‌زدن در خیابان هستید و ناگهان پیامکی روی گوشی‌تان ظاهر می‌شود که شما را بابت نداشتن «پوشش قانونی» تهدید می‌کند. این اتفاق در روزهای اخیر برای زنان ایرانی بارها تکرار شده است. ارسال این پیامک‌ها از اصفهان شروع شد و بعد به تهران رسید و حالا هم زنان در شیراز و رشت از دریافت این پیامک‌ها خبر می‌دهند و احتمالا این چرخه به دیگر استان‌ها نیز خواهد رسید. این پیامک‌ها فقط برای زنانی که ادعا می‌شود «پوشش قانونی» ندارند، ارسال نمی‌شود و در برخی نمونه‌ها مردان یک خانواده نیز پیامک هشداری دریافت می‌کنند که «بانوان منصوب به شما بدون رعایت پوشش قانونی در سطح شهر حضور داشته‌اند». پشت پرده این پیام‌ها چیست و چگونه افراد را شناسایی و اطلاعات خصوصی آنها را در اختیار نهادهای مختلف می‌گذارد؟

برای دیدن محتوای نقل شده از سایت دیگر، کوکی‌های آن سایت را بپذیرید

کوکی‌های سایت‌ دیگر برای دیدن محتوای آن سایت‌ حذف شود

این گزارش هم بخشی از استفاده ترکیبی از فن‌آوری‌های مختلف توسط نهادهای حکومتی همکار با هم در یافتن زنان بدون اجبار به حجاب و تهدید آنها با پیامک است:

برعکس برخی گزارش‌ها و خبرهایی که ادعا می‌کند‌ حکومت در حال استفاده از فناوری‌های پیچیده و کمک‌گرفتن از دوربین‌های فوق باکیفیت و هوش مصنوعی است، کارشناسان فناوری اطلاعات و امنیت در گفت‌وگو با «فن‌زی» می‌گویند همه‌چیز آن‌طور که نشان داده می‌شود، علمی و تخیلی نیست. به گفته آنها با کمک چند ابزار ساده مانند استفاده از تصاویر دوربین‌های مداربسته، ردیابی سینگال‌های سیم‌کارت یا شناسایی IMEI گوشی و نقض قانون مدیریت داده و اطلاعات ملی، به دیتای خصوصی کاربران دسترسی پیدا می‌کنند و پازل ارسال پیامک حجاب به زنان تکمیل می‌شود.

این گزارش همچنین می‌گوید هر مرتبه، پیامک تهدید به حجاب اجباری را یک نهاد متفاوت به زنان و یا نزدیکان آنها ارسال می‌کند:

تجربه زنان مختلف نشان می‌دهد که پیامک‌های حجاب طی مراحل مشخص برای زنان در شهرهای مختلف ایران ارسال می‌شود. برای اخطار اول پیامک را «ستاد امر به معروف و نهی از منکر» ارسال می‌کند و در قدم بعد در صورت تکرار، اخطار دوم از سوی «معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان» ارسال می‌شود. باز هم در صورت تکرار، «فرماندهی انتظامی استان» وارد ماجرا شده و با پیامک تندتری اعلام می‌کند: «با توجه به تذکرات قبلی درخصوص پوشش قانونی، عمل ارتکابی مصداق جریحه‌دارکردن عفت عمومی است و مستندات جرم ارتکابی به‌منظور اجرای قانون به مراجع قضائی ارسال می‌شود». با توجه به ارسال این پیامک‌ها از سمت اپراتورهای ایرانسل و همراه اول، برخی افراد در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق)‌ این سؤال را از وزارت ارتباطات پرسیدند که آیا اپراتورها شماره افراد را در اختیار این نهادها گذاشته‌اند یا این اطلاعات از طریق سامانه فنی وزارت ارتباطات در اختیار نهادهای نظارتی قرار گرفته است؟

آنچه تمامی این گزارش‌ها یکسان ازش صحبت می‌کند، بی‌اعتنایی حکومت به حریم خصوصی مردم و تلاش برای کسب اطلاعات آنها به هر قیمتی، حتی دزدی از داده‌های آنهاست. در حالی که قانون اجبار به حجاب هنوز برای ابلاغ ارسال نشده است و در نتیجه متن رسمی آن در اختیار عموم جامعه، همچنین نهادهای ناظر بر حقوق بشر نیست، این قانون دارد گام به گام در مناطق مختلف ایران مانند بخش‌هایی از اصفهان و تهران آزموده می‌شود. اقتصاد زنان هدف اصلی تمامی این تلاش‌هاست تا با حذف زنان از جامعه، جلوی زندگی آنها گرفته شود. یا خواه به اجبار حجاب تن دهید، یا آنکه در جنگ همیشگی با شما هستیم. حکومت مانند چهار دهه اخیر، همه‌چیز خود را به قمار اجبار به حجاب گره زده است تا آن اعتبار کوچکی که در بخش محدودی از جامعه دارد را هم فدای این بازی با زندگی عموم جامعه کند.

بیشتر بخوانید:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • ابتدای خلقت خودم !

    پس قانون هم هست !!!