افزایش ۲۷ درصدی قیمت شیر: لبنیات گرانتر و از دسترس فقرا دورتر میشود
وزارت جهادکشاورزی افزایش پنج هزار تومانی هر کیلوگرم شیرخام را ابلاغ کرد تا قیمت فرآوردههای لبنی هم افزایش یابد.

چند زن و یک کودک با سبد خرید خالی در کنار قفسه گوشت و لبنیات به قیمتها نگاه میکنند - عکاس نامعلوم
با ابلاغ مصوبه شورای عالی قیمتگذاری از سوی وزیر جهادکشاورزی نرخ شیر خام نزدیک به ۲۸ درصد افزایش یافت. انتظار میرود گران شدن شیر محصولات لبنی را هم گران و بیش از پیش از دسترس فقیران دور کند.
وزیر جهادکشاورزی شنبه ۲۷ اردیبهشت مصوبه شورای عالی قیمتگذاری را ابلاغ کرد تا افزایش قیمت شیر و فرآوردههای لبنی «رسمی» و «قانونی» شود. بر اساس این مصوبه نرخ هر یک کیلوگرم شیر خام ۳٬۲ درصد چربی در دامداری ۲۳ هزار تومان و نسبت به نرخ قبلی ۲۷٬۷ درصد بیشتر است. پیش از ابلاغ این مصوبه نرخ رسمی هر یک کیلوگرم شیر ۱۸ هزار تومان بود که با تصمیم شورای قیمتگذاری و موافقت وزارت جهادکشاورزی پنج هزار تومان افزایش یافته است.
در ابلاغیه وزیر جهادکشاورزی «افزایش هزینههای نگهداری و… » که موجب «فشار زیادی بر دوش دامداران» شده بود، دلیل افزایش نزدیک به ۲۸ درصدی نرخ شیر عنوان شده است.
به دنبال اعلام رسمی نرخ شیر خام پیشبینی میشود قیمت فرآوردههای لبنی هم به سرعت افزایش یابد. خبرگزاری «مهر» به نقل از «صنعت لبنیات» نوشت «میزان اثر بخشی قیمت شیر خام در رشد قیمت محصولات در سال ۱۴۰۴ معادل ۱۸ درصد و ۲۴ درصد نیز از بابت هزینههای دستمزد، سربار تولید، حمل و نقل و بسته بندی، تغییرات نرخ ارز و انرژی خواهد بود.»
به گفته انجمن «صنایع فرآوردههای لبنی» میزان افزایش و زمان اجرای مصوبه نرخ جدید فرآوردههای لبنی «با هماهنگی سازمان حمایت از حقوق مصرفکننده و تولید کننده» اعلام خواهد شد.
برخی از محصولات لبنی پیش از اعلام رسمی افزایش نرخ شیر خام به مقدار پنج هزار تومان در هر کیلوگرم، در بازار مصرف گران شده بود.
رسانههای داخلی ایران بدون بیان جزئیات گزارش کردند نرخ جدید چهار محصول لبنی در شورای قیمتگذاری تعیین شده است.
افزایش مستمر نرخ شیر و فرآوردههای لبنی در سالهای اخیر مصرف لبنیات در ایران را کاهش داده است. علی احسان ظفری مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای لبنی ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ گفت: با افزایش نرخ شیر «کارخانههای لبنی راهی جزء تغییر قیمت محصولات لبنی ندارند که این امر منجر به کاهش مصرف خانوار، توقف و کاهش تولید محصولات لبنی و در نهایت تبدیل شیرخام تولیدی به شیرخشک و صادرات می شود.»
به گفته او سرانه مصرف لبنیات در ایران ۴۰ کیلوگرم است که فاصله زیادی با سرانه استاندارد جهانی که ۱۵۰ کیلوگرم است، دارد. ظفری گفت با افزایش قیمت، سرانه مصرف از رقم فعلی هم کمتر خواهد شد.
احمد اسماعیلزاده، مدیر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت و درمان هم فروردین امسال گفته بود سرانه مصرف لبنیات در ایران کمتر از یک واحد است، در حالیکه بررسیها نشان میدهد روزانه باید دو تا سه واحد لبنیات مصرف شود.
او ادعا کرده بود وزارت بهداشت و درمان «برنامه ریزی دقیقی در خصوص افزایش مصرف لبنیات در سراسر کشور دارد و با دستگاههای ذیربط در زمینه نرخ لبنیات مکاتباتی داشته است.»
به فاصله کمتر از دو ماه از سخنان مدیر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، وزارت جهاد کشاورزی قیمت هر یک کیلوگرم از شیر را پنج هزار تومان افزایش داد تا مشخص شود برنامهریزی و نامهنگاریهای وزارت بهداشت بی حاصل بوده است.
نظرها
نظری وجود ندارد.