ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

دست‌کم هفت نفر از جمله دو زندانی بلوچ در ایران اعدام شدند

سازمان‌های حقوق بشری گزارش داده‌اند که روز چهارشنبه، ۳۱ اردیبهشت‌ / ۲۰ مه، دست‌کم هفت زندانی در ایران اعدام شدند. دو تن از اعدام‌شدگان از اقلیت بلوچ بودند.

بر اساس گزارش شبکه‌های خبری مدافع حقوق بلوچ‌ها، یک زندانی بلوچ به نام جابر شه‌‌کرمزهی، ۳۸ ساله، اهل خاش، در زندان دستگرد اصفهان اعدام شد. او در سال ۱۳۹۷ در نایین به اتهام جرائم مرتبط با مواد مخدر بازداشت و توسط دادگاه انقلاب اصفهان به اعدام محکوم شده بود. خانواده او روز سه‌شنبه، ۳۰ اردیبهشت‌ماه، آخرین ملاقات خود را با او انجام دادند.

همچنین، گزارش شده است که علیم براهویی، ۶۷ ساله، بلوچ و اهل زاهدان، در زندان مرکزی قزلحصار اعدام شده است. او نیز به اتهامات مرتبط با مواد مخدر در سال ۱۳۹۸ بازداشت و توسط دادگاه انقلاب کرج به اعدام محکوم شده بود. علیم براهویی متأهل و دارای دو فرزند بود.

براساس گزارش «کمپین فعالین بلوچ»، در سال ۲۰۲۴ میلادی دست‌کم ۱۰۱ زندانی بلوچ و از شهروندان مناطق بلوچ‌نشین در زندان‌های ایران اعدام شدند. از این زندانیان ۷۳ زندانی تحت جرائم مرتبط با مواد مخدر و ۲۸ زندانی دیگر به اتهام قتل اعدام شدند. در بین این زندانیان یک زندانی زن و یک کودک مجرم نیز وجود دارد.

سازمان حقوق بشر ایران نیز چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت‌ از اعدام مازیار کریمی، حدوداً ۴۰ ساله، در زندان قزلحصار کرج خبر داده است. اتهام او نیز مرتبط با مواد مخدر بوده و اعدام وی تا زمان انتشار این خبر از سوی رسانه‌های رسمی ایران اعلام نشده بود.

افزون بر این، هرانا، ارگان مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران خبر داد که سه زندانی دیگر در زندان بیرجند به اتهامات مرتبط با جرائم مواد مخدر اعدام شدند. هویت این زندانیان ناصر دهار ۴۰ ساله، قنبر غفاری و نورالدین محمدزاده، هر سه اهل میاندوآب، اعلام شده است. این افراد حدود دو سال پیش بازداشت و در یک پرونده مشترک به اعدام محکوم شده بودند.

خبرگزاری میزان، متعلق به قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران نیز چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت از اجرای حکم قصاص (اعدام) فردی که ۷ بهمن ۱۴۰۱ به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران حمله کرده بود، خبر داد. پیش از این نام او «یاسین حسین‌زاده، اهل مرند و ساکن ارومیه» معرفی شده بود. در این حمله مسلحانه، یک شهروند آذربایجانی کشته و دو نفر مجروح شدند.

در حالی‌که ایران با بحران‌های عمیق اقتصادی، فساد سیستماتیک و ناکارآمدی ساختارهای حکمرانی روبه‌روست و شهروندان در تأمین ابتدایی‌ترین نیازهای زندگی همچون آب، برق و امنیت اجتماعی با دشواری مواجه‌اند، موج اعدام‌ها نه‌تنها متوقف نشده بلکه با شدت بیشتری ادامه دارد. این وضعیت، نشانه‌ای نگران‌کننده از اتکای روزافزون حاکمیت به ابزارهای خشونت قضائی برای اعمال کنترل اجتماعی است.

با وجود عدم شفافیت رسمی درباره آمار اعدام‌ها، گزارش‌های میدانی رسیده به کارزار «سه‌شنبه‌های نه به اعدام»  نشان می‌دهد که از ابتدای اردیبهشت‌ماه تاکنون، دست‌کم ۱۲۹ نفر از جمله چهار زن در ایران اعدام شده‌اند.

سازمان حقوق بشر ایران با اشاره به افزایش چشمگیر اعدام‌های مرتبط با مواد مخدر در سال‌های اخیر، اعلام کرده است که در سال ۲۰۲۴ دست‌کم ۵۰۳ نفر به همین اتهام اعدام شده‌اند که نسبت به ۴۷۱ اعدام در سال ۲۰۲۳، ۶.۶ درصد افزایش داشته و تقریباً ۲۰ برابر بیشتر از اعدام‌های مرتبط با مواد مخدر در سال ۲۰۲۰ است. این سازمان خواستار توقف فوری اعدام‌ها در ایران شده است.

بیشتر بخوانید:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

نظری وجود ندارد.