نتانیاهو: برنامه موشکی هم باید محدود شود؛ عراقچی: خیال خام است
به گفته عراقچی، ایران بررسیهایی را درباره امکان ازسرگیری مذاکرات با ایالات متحده آغاز کرده، اما هشدار داد که هیچ مذاکرهای درباره تواناییهای نظامی ایران، بهویژه برنامه موشکهای بالیستیک، در دستور کار نخواهد بود.

تصویر تزئینی خبرگزاری تسنیم از یک موشکانداز سپاه پاسداران
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران شامگاه یکشنبه ۲۲ خرداد با انتشار پستی در شبکه اجتماعی ایکس، بنیامین نتانیاهو را به تلاش برای تحمیل خواستههای خود به آمریکا متهم کرد و گفت که آرزوی نابودی دستاوردهای هستهای و مذاکره بر سر برنامه موشکی جمهوری اسلامی خیال خام است.
او نوشت:
نتانیاهو رویای محو بیش از ۴۰ سال دستاوردهای صلحآمیز برنامه هستهای ما را در سر دارد.
عراقچی همچنین تاکید کرد که اسرائیل در تحقق اهداف خود از جنگ ۱۲ روزه علیه ایران شکست خورده و اکنون سعی دارد روند مذاکرات احتمالی میان ایران و آمریکا را منحرف کند.
به گفته عراقچی، ایران بررسیهایی را درباره امکان ازسرگیری مذاکرات با ایالات متحده آغاز کرده، اما هشدار داد که هیچ مذاکرهای درباره تواناییهای نظامی ایران، بهویژه برنامه موشکهای بالیستیک، در دستور کار نخواهد بود. او گفت:
ایران تحت هر شرایطی از ظرفیتهای نظامی خود دفاع خواهد کرد و این موضوع در هیچ چارچوبی برای مذاکره قرار ندارد.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در مصاحبهای که هفته گذشته با شبکه فاکسنیوز ضبط و شامگاه شنبه منتشر شد، اعلام کرد که تنها در صورت تحقق سه شرط مشخص، از توافق با ایران حمایت خواهد کرد.
او گفت:
توافقی که شامل توقف کامل غنیسازی اورانیوم، ممنوعیت برنامه موشکهای بالستیک با برد بیش از ۳۰۰ مایل [حدود ۴۸۰ کیلومتر] و کنار گذاشتن کامل محور ترور باشد، مورد حمایت من قرار خواهد گرفت.
نتانیاهو تاکید کرد که این سه عنصر باید بهعنوان پیششرطهای غیرقابل مذاکره برای هرگونه توافق جدید با ایران در نظر گرفته شوند.
شرط دوم نتانیاهو، یعنی ممنوعیت موشکهای بالستیک با برد بیش از ۳۰۰ مایل، بهنظر میرسد به «رژیم کنترل فناوری موشکی» (MTCR) اشاره دارد؛ این رژیم یک تفاهمنامه سیاسی غیرالزامآور میان ۳۵ کشور است که با هدف جلوگیری از اشاعه موشکهایی با قابلیت حمل کلاهک هستهای و دیگر تسلیحات کشتارجمعی طراحی شده است. بر اساس این رژیم، انتقال یا توسعه موشکها و پهپادهایی که قادر به حمل بیش از ۵۰۰ کیلوگرم مواد منفجره تا مسافت بیش از ۳۰۰ مایل باشند، باید محدود شود. ایران عضو این تفاهمنامه غیرالزامآور نیست، اما مفاد آن بهطور غیررسمی در ارزیابیهای بینالمللی بهکار گرفته میشود.
ایران پیش از این هم مذاکره بر سر برنامه موشکی و پهپادی را رد کرده بود و دستکم به صورت علنی حتی مطرح شدن آن در هر مذاکره احتمالی را منتفی میداند.
در کنار بحث موشکی انچه مورد توجه بود برنامه ایران برای تداوم غنیسازی است. عراقچی در این بخش بر حق قطعی ایران برای غنیسازی اورانیوم تاکید کرد و تصریح کرد: «ما هیچ توافقی را که در آن حق غنیسازی نادیده گرفته شود، نخواهیم پذیرفت.» او هشدار داد که در صورت فعالسازی سازوکار «ماشه» و بازگرداندن تحریمهای بینالمللی، نقش اروپا در پرونده هستهای ایران پایان خواهد یافت.
این اظهارات در حالی مطرح میشود که در پی جنگ ۱۲ روزه میان اسرائیل و ایران که از ۲۳ خرداد آغاز شد، تاسیسات نظامی و هستهای مهمی در ایران، از جمله فوردو، اصفهان و نطنز، مورد حمله آمریکا و اسرائیل قرار گرفتند و چند تن از دانشمندان و فرماندهان نظامی جمهوری اسلامی نیز کشته شدند. ایران نیز در پاسخ با حملات موشکی به اهدافی در اسرائیل و سپس پایگاه العدید در قطر واکنش نشان داد. اما این حملات تلفات جانی نداشت و در نهایت، با دخالت آمریکا، آتشبس برقرار شد.
با این حال، مذاکرات میان تهران و واشنگتن که از آوریل آغاز شده بود، پس از شروع درگیریها متوقف شد. مهمترین اختلاف همچنان بر سر موضوع غنیسازی اورانیوم باقی مانده است: ایران آن را حق مسلم خود میداند، در حالی که دولت ترامپ آن را «خط قرمز» میخواند.
نظرها
نظری وجود ندارد.