ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

بیستمین سالگردمان را با ما جشن بگیرید و به رسانه خودتان هدیه تولد دهید!
بیستمین سالگردمان را با ما جشن بگیرید و به رسانه خودتان هدیه تولد دهید!
USD EUR / All

دمشق آتش‌بس اعلام کرد و دستور خروج نیروهای کُرد از محله‌های حلب را داد

با اعلام آتش‌بس در محله‌های کُردنشین حلب، همزمان با خروج نیروهای امنیت داخلی کُرد، نگرانی‌ها درباره تغییر بافت جمعیتی، تداوم درگیری‌ها و سرنوشت هزاران غیرنظامی افزایش یافته است.

به‌گزارش خبرگزاری کُردی رووداو، با اعلام رسمی دولت سوریه، از بامداد جمعه ۱۹ دی / ۹ ژانویه آتش‌بس در چند محله شمالی شهر حلب به اجرا درآمد؛ اقدامی که پس از چند روز درگیری شدید میان نیروهای دولتی وابسته به دمشق و نیروهای امنیت داخلی کُرد (آسایش) صورت گرفت. استانداری حلب اعلام کرد که اتوبوس‌هایی برای انتقال نیروهای «آسایش» به‌همراه سلاح‌های سبک شخصی آن‌ها به مناطق شرق رود فرات آماده شده و این نیروها باید محله‌های اشرفیه و شیخ مقصود را ترک کنند.

بر اساس بیانیه استانداری، نهادهای دولتی در حال آماده‌سازی برای ازسرگیری ارائه خدمات عمومی در این دو محله هستند. همچنین «کمیته واکنش حلب» مأموریت یافته است تا پس از پایان عملیات‌ امنیتی، پاکسازی مین‌ها و بازگشایی مسیرها، بازگشت غیرنظامیان را هماهنگ کند. مقام‌های محلی از ساکنان خواسته‌اند تا زمان پاک‌سازی کامل و ایمن شدن مناطق، از بازگشت به محله‌ها خودداری کنند و صرفاً از دستورالعمل‌های رسمی پیروی کنند.

این آتش‌بس پس از چهار روز درگیری‌‌های نیروهای دمشق و کُردها اعلام شد؛ درگیری‌هایی که اگرچه با اجرای آتش‌بس به‌طور موقت متوقف شد، اما همچنان فضای بی‌اعتمادی و نگرانی بر محله‌های کُردنشین حلب حاکم است.

وزارت دفاع سوریه اعلام کرد که آتش‌بس از ساعت ۳ بامداد جمعه در اطراف محله‌های شیخ مقصود، اشرفیه و بنی‌زید برقرار شده و به گروه‌های مسلح شش ساعت فرصت داده شده تا این مناطق را ترک کنند.

در همین حال، مقام‌های کُرد نسبت به اهداف دمشق هشدار داده‌اند. سینام محمد، نماینده شورای دموکراتیک سوریه در واشنگتن، در گفت‌وگویی اعلام کرد که دولت سوریه در پی «خالی کردن محله‌های کُردنشین و تغییر بافت جمعیتی آن‌ها» است؛ اقدامی که به‌گفته او «بسیار خطرناک» است. او افزود بخش‌هایی از محله اشرفیه که جمعیت عرب بیشتری دارد، به کنترل نیروهای وابسته به دمشق درآمده، اما مناطق عمدتاً کُردنشین همچنان در اختیار نیروهای «آسایش» باقی مانده است.

به‌گفته این مقام کُرد، شدت حملات موجب شده بخشی از ساکنان کُرد به سمت عفرین آواره شوند. او تأکید کرد که دولت سوریه برای به‌دست گرفتن کنترل این مناطق، به ابزارهای نظامی و ایجاد رعب در میان غیرنظامیان متوسل شده است. برآوردها نشان می‌دهد حدود نیم میلیون نفر در دو محله عمدتاً کُردنشین اشرفیه و شیخ مقصود زندگی می‌کنند.

خبرگزاری رویترز گزارش داده است که درگیری‌ها از سه‌شنبه آغاز شد و تبادل آتش سنگین تا ساعات پایانی شب ادامه داشت؛ به‌گونه‌ای که ستون‌های دود بر فراز شهر دیده می‌شد و صدای توپخانه در سراسر حلب شنیده می‌شد. بر اساس اعلام مقام‌های سوری، این درگیری‌ها بیش از ۱۴۰ هزار نفر را مجبور به ترک خانه‌هایشان کرده و دست‌کم هفت غیرنظامی جان خود را از دست داده‌اند. منابع محلی کُرد اما از کشته شدن حداقل ۲۰ نفر و زخمی شدن ۷۵ تن در چهار روز گذشته خبر داده‌اند.

در سطح بین‌المللی نیز واکنش‌ها ادامه دارد. وزارت خارجه بلژیک وضعیت حلب را «نگران‌کننده» توصیف کرده و خواستار کاهش فوری تنش‌ها، حفاظت از جان غیرنظامیان و بازگشت به گفت‌وگو شده است. این کشور همچنین بر ضرورت اجرای توافق دهم مارس ۲۰۲۵ و دستیابی به ثباتی پایدار و فراگیر در سوریه تأکید کرده است. بلژیک هشدار داده که تداوم چنین تنش‌هایی نه‌تنها ثبات داخلی سوریه، بلکه ثبات منطقه‌ای را نیز تهدید می‌کند.

ایالات متحده آمریکا نیز خواستار پایان فوری درگیری‌ها شده و اعلام کرده آماده کمک به تلاش‌ها برای کاهش تنش میان نیروهای دولتی سوریه و نیروهای کُرد، از جمله «نیروهای دموکراتیک سوریه» (SDF) است. در مقابل، ترکیه که «نیروهای دموکراتیک سوریه» را سازمانی تروریستی می‌داند، این گروه را مانع اصلی تحقق صلح و ثبات در سوریه معرفی کرده و نسبت به عدم پایبندی آن‌ها به توافق ادغام هشدار داده است.

در همین چارچوب، مسرور بارزانی، نخست‌وزیر اقلیم کردستان عراق، با ابراز نگرانی عمیق از حملات به محله‌های کُردنشین حلب، تلاش برای تغییر بافت جمعیتی و هدف قرار دادن غیرنظامیان را مصداق «پاکسازی قومی» دانست. نیروهای کُرد نیز هشدار داده‌اند که دستورهای تخلیه پیش از گلوله‌باران می‌تواند به جابه‌جایی اجباری و حتی جنایت جنگی طبق حقوق بین‌الملل منجر شود.

اگرچه دمشق تأکید دارد که ثبات تنها با انحصار سلاح در دست دولت مرکزی امکان‌پذیر است، اما مذاکرات درباره خروج نیروهای کُرد و ادغام کامل آن‌ها که قرار بود تا پایان سال ۲۰۲۵ انجام شود، همچنان با بن‌بست و اتهام‌زنی متقابل همراه است؛ وضعیتی که آینده حلب و محله‌های کُردنشین آن را در هاله‌ای از ابهام فرو برده است.

بیشتر بخوانید:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

نظری وجود ندارد.