«مادران خاوران» و یک فعال حقوق بشر بنگلادشی برنده جایزه حقوق بشری «گوانگجو» در کره جنوبی شدند.

طی ۲۵ سال گذشته «مادران خاوران» همواره خواهان روشن شدن حقیقت و برقراری عدالت در مورد افراد مسئول اعدام فرزندانشان بودهاند
بهگزارش تارنمای «عدالت برای ایران»، هیأت داوران جایزه حقوق بشری گوانگجو «مادران خاوران»، متشکل از مادران و خانوادههای زندانیان سیاسی اعدام شده دهه ۶۰ در ایران را همراه با عادل الرحمانخان، فعال بنگلادشی حقوق بشر بهشکل مشترک برنده جایزه سال ۲۰۱۴ اعلام کرده است.
مراسم اهدای این جایزه روز یکشنبه ۲۸ اردیبهشتماه (۱۸ ماه مه) در شهر گوانگجوی کره جنوبی با حضور تعدادی از «مادران خاوران» و خانوادههای زندانیان سیاسی اعدام شده در ایران برگزار خواهد شد.
مادران خاوران، مادرانی هستند که فرزندان و بستگان آنها در دهه ۶۰ و بهویژه در تابستان ۱۳۶۷ در زندانهای جمهوری اسلامی اعدام شدند و سپس در گورستانهای متروک از جمله گورستان خاوران در جنوب شرقی تهران بهطور مخفیانه خاک شدند.
طی ۲۵ سال گذشته این خانوادهها همواره خواهان روشن شدن حقیقت و برقراری عدالت در مورد افراد مسئول این اعدامها بودهاند.
بهگفته هیأت داوران جایزه گوانگجو جمهوری اسلامی ایران تاکنون در برابر دادخواهی «مادران خاوران» سکوت پیشه کرده است اما این مادران با پیگیریهای خود موجب اعلام نظرات مخالفان سیاسی در این زمینه، پیشرفت تحقیقات درباره نقش دولت در محاکمههای ناعادلانه و همچنین گسترش حمایت فعالان حقوق بشر در اینباره شدهاند.
عادل الرحمانخان، دیگر برنده جایزه گوانگجو بنیانگذار سازمان حقوق بشری با نام اودهیکار در بنگلادش است که بهرغم تهدیدهای دولتی در مبارزه علیه نقض حقوق بشر در جنوب آسیا، از جمله قتلهای فراقضائی، ناپدید شدنها، شکنجه و اهانتهای غیرانسانی از سوی دستگاههای مجری قانون تلاش میکند.
تلاشهای عادل الرحمانخان منجر به تشکیل یک شبکه مدافعان حقوق بشر ملی در بنگلادش و شبکه علیه شکنجه و معافیت از مجازات در جنوب آسیا شده است.
جایزه حقوق بشری گوانگجو هر سال توسط «بنیاد گرامیداشت ۱۸ مه» اهدا میشود. این بنیاد سازمانی غیرانتفاعی و غیردولتی است که در سال ۱۹۹۴ از سوی بازماندگان قتل عام مخالفان در ماه مه ۱۹۸۰ در شهر گوانگجو کره جنوبی، تأسیس شده است.
در ۱۸ ماه مه ۱۹۸۰ جنبشی در گوانگجو علیه نیروهای مسلح دولتی شکل گرفت که در جریان آن دستکم ۱۵۴ تن کشته٬ ۷۴ تن مفقود و چهار هزار و ۱۴۱ تن زخمی و بازداشت شدند.
از سال ۲۰۰۲ با برپایی یک گورستان ملی و تعیین روز ۱۸ ماه مه بهعنوان روز ملی بزرگداشت قربانیان این رخداد در راه جبران صدمههای وارده به بازماندگان این کشتار و خانوادههای قربانیان تلاش میشود.
Trackbacks