امین خسروشاهی در روز جهانی سلامت روان، به مرکز نگهداری از بیماران اسکیزوفرنی در تهران رفته است و از این بیماران درباره ادراک آنها از جهان بیرونی پرسیده است. بر اساس پاسخ بیماران، خسروشاهی پرتره آنها را با تصویری که با جهان درون مغز آنها مطابقت میکند کنار هم قرار داده است.
اسکیزوفرنی نوعی اختلال روانی است که بیمار در تفکر، ادراک و حواس پنجگانه خود دچار اختلال میشود و این اختلال مرز واقعیت و خیال را به هم میریزد.
دهم اکتبر به انتخاب سازمان بهداشت جهانی، روز جهانی سلامت روان است. در این روز، درمانگران، بیماران و کنشگران حقوق بیماران روانی با هدف بالا بردن آگاهی در مورد سلامت روان در سراسر جهان تلاش میکنند.
-
مجید؛ ۴۵ ساله. اسکیزوفرنی اختلالی چالشبرانگیز در زندگی فرد است. تشخیص آنچه که واقعی و غیرواقعی است برای انسان مبتلا به اسکیزوفرنی امری واضح نیست. به همین دلیل مدیریت احساسات، تعامل با دیگران و عملکرد روزانه بهطور معمول مشکل میشود. اما این معنا نیست که اسکیزوفرنی را نمیتوان با موفقیت مدیریت کرد. بسیاری از بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی با مدیریت بیماری و همراهی اطرافیان در سطح جامعه زندگی میکنند و حتی شغل نیز دارند.
-
رجب ۳۳ سال سن دارد و مصرف مواد مخدر بیماری او را شدیدتر کرده است. سوء مصرف مواد مخدر یک نگرانی مشترک در میان خانواده و دوستان افراد مبتلا به اسکیزوفرنی است. در حالی که بسیاری از محققان بر این باور نیستند که سوء مصرف مواد مخدرد باعث اسکیزوفرنی است، خوددرمانی اسکیزوفرنی با الکل یا مواد مخدر مشکلات بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی را بیشتر میکند.
-
امرالله ۶۰ سال سن دارد، شغل و علت بیماری او مشخص نیست. بهیاران بهزیستی او را در خیابان در حالی که کارتنخواب بوده پیدا کردند. انگآمیز بودن اسکیزوفرنی موجب شده که بیماران، خانواده بیماران و دیگر افراد مرتبط با بیمار نمیخواهند در مورد بیماری صحبت کنند. در فرد مبتلا به اسکیزوفرنی، مهمترین روش بهبود روابط اجتماعی بیمار، بیان صریح مشکلات در میان گذاشتن چالشها با دیگران است. انگآمیز بودن اسکیزوفرنی همچنین موجب شده که بسیاری از بیماران بهجای مراجعه به پزشک، با داروهای بازار سیاه، استفاده از الکل و مواد مخدر، خوددرمانی میکنند.
-
علیرضا ۵۴ ساله است و پیش از بستری شدن در مرکز نگهداری بیماران اسکیزوفرنی، راننده ماشینهای سنگین بوده است. پزشکان علت بروز بیماری در او را به شوک شدن در سانحه رانندگی مرتبط میدانند. در برخی آغاز بیماری اسکیزوفرنی ناگهانی و بدون هشدار به نظر میرسد. اما نشانهها معمولاً بهصورت خفیف موجوداند و عوامل محیطی که آزاردهنده هستند میتوانند بیماری را شدت دهند. در بیشتر بیماران علائم هشداردهنده، بهصورت تدریجی و در مدتزمان طولانی نمود پیدا میکنند. تجربه حوادث ناگوار بهطور قابل ملاحظهای احتمال شدتیافتن بیماری اسکیزوفرنی را افزایش میدهد.
-
ابوالفضل ۴۳ ساله است و به علت حمله و آسیب زدن به رهگذران از طرف بهزیستی بستری شده است. کمتر از یک درصد از هر جامعه ممکن است که به اسکیزوفرنی مبتلا شوند و در این میان هشت درصد از افراد مبتلا به اسکیزوفرنی ممکن است در مراحل مختلف بیماری در معرض ابتلا به خشونت علیه دیگران قرار گیرند. این رقم در مورد افرادی که با مواد مخدر خوددرمانی میکنند بیشتر است. افراد مبتلا به اسکیزوفرنی بیشتر از دیگران به خود خشونت میکنند. حدود ۴۰ درصد از افراد مبتلا به این بیماری اقدام به خودکشی میکنند و در این میان ۱۰ درصد از این اقدامها به مرگ بیمار منتهی میشود.
-
محمد پیش از بستری شدن کارگر بوده است. او ۴۵ سال سن دارد و شغل کارگری ساختمانی را فعلاً از دست داده است. ترس اجتماع از افراد مبتلا به اسکیزوفرنی موجب انزوای اجتماعی بیمار میشود. بیماران اغلب کار خود را از دست میدهند، کار جدید پیدا نمیکنند، پیدا کردن محل زندگی نیز مشکل میشود. درصد بالایی از بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی، کارتنخوابی را در زندگی خود تجربه کردهاند. اغلب خانوادهها تمایل ندارند در در مورد بیماری عزیزانشان صحبت کنند یا شرایط آنها را به دیگران توضیح دهند. خانوادهها به دلیل وراثتی بودن بیماری اغلب احساس گناه میکنند یا خجالت زدهاند. در نتیجه تلاش میکنند مسأله بیماری عزیزانشان مطرح نشود. این موجب میشود که بیماران و خانوادههایشان در سکوت از این بیماری رنج ببرند.
-
حسین ۵۵ سال سن دارد و از ۴۵ سالگی در مرکز نگهداری بیماران اسکیزوفرنی زندگی میکند. او پیش از بستری شدن در بازار کتاب کار میکرده است. برخی از بیماران اسکیزوفرنی فکر میکنند که دیگران قصد دارند به آنها صدمه بزنند. اما این حس همیشه غیرواقعی نیست. «عجیبوغریب» بودن بیماران اسکیزوفرنی یکی از عوامل خشونت به آنها در سطح جامعه است. خانوادهها و نزدیکان بیماران اسکیزوفرنی میتوانند با تابو بیماری روانی مبارزه کنند. بااحساس شرم و ننگ نکردن و کمک کردن به دیگران که در مورد این بیماری آگاهی بیشتری پیدا کنند و به کلیشهها و تابوها باور نداشته باشند. انگ میتواند به تبعیض منجر شود و فرصتهای شغلی و تعامل اجتماعی را برای افراد مبتلا به اسکیزوفرنی محدود کند.
-
آیا درک «واقعی» واقعیت بیرونی چیزی ضروری برای ادامه زندگی است؟ آیا بیماران اسکیزوفرنی قابلیت ادامه زندگی را دارند؟ مجید ۲۸ سال سن دارد؛ او دانشجوست و بیماری اسکیزوفرنی به دلیل فشارها و استرسهای ناشی از تحصیل در او شدت یافته است. بیشتر از هر چیز اما تابوی بیماری روانی و ترس دیگران از بیماران اسکیزوفرنی، آنها را به حاشیه میراند. بیماران دچار اسکیزوفرنی ممکن است چیزهایی را ببینند، بشنود یا حس کنند که وجود ندارند. این برای افراد نزدیک به آنها عجیبوغریب، گیجکننده و ترسناک است.
-
امین ۲۵ ساله است و پزشکان معالج او بر این باورند که عوامل وراثتی دلیل نمود اسکیزوفرنی است. اینکه دقیقاً چرا فردی مبتلا به اسکیزوفرنی میشود مشخص نیست، عوامل وراثتی و محیطی میتوانند تأثیر مشترک داشته باشند. اسکیزوفرنی یک اختلال مغزی است که فرآیند اندیشیدن و ادراک را تحت تأثیر قرار میدهد. برای فرد مبتلا به اسکیزوفرنی واقعیت آن چیزی است که در مغزش شکل میگیرد و لزوماً ادراک شخصی با واقعیت بیرونی نسبتی ندارد.
-
سعید ۴۴ ساله است و پس از اعتیاد به شیشه علایم و نشانههای بیماری در او بروز پیدا کرده است. شیشه، کریستال یا همان مت آمفتامین ماده محرک شیمیایی است که به صورت مواد مخدر در بازار سیاه به فروش میرسد. پژوهشها نشان میدهند که بین عنوان مواد مخدر، مصرف شیشه، خطر ابتلا به شیزوفرنی را افزایش میدهد.
مرده شور این سایت احمقانه تان را ببرند بیست بار سعی کردم متن زیر عکس ها را بخوانم هر ۳ ثانیه یکبار عوض میشوند.
سعید 00447507414661 / 10 October 2014
شوک شدن غلطه. باید بگین شوکه شدن
..... / 11 October 2014
اینقدر این عکس ها عوض شد منم اسکیزوفرنی گرفتم
احمد / 11 October 2014
خواهش می کنم نحوه ی نمایش عکس ها را عوض کنید. مدت زمانی که عکس و توضیح می ماند بسیار کم است. متشکرم از مطلب جالبی که در سایت قرار داده اید.
سوسولی / 11 October 2014
نه به اون شدتی که سعید گفت، ولی همونی که سعید گفت!
آخه هیچ راهی هم نذاشتید واسه پاوز دادن یا حرکتی؛ اما این مطلب و این حرکت روی هم رفته جالب-انگیز بود!
عادل / 11 October 2014
به کسانی که می خواهند این عکس ها و توضیحات را با دقت ببینند پیشنهاد می کنم هر تصور که آمد، پرینت اسکرین بزنند و در جایی پیستش کنند و ببینند.
سوسولی / 11 October 2014
مطالب امروزی در این وبسایت عقبموند ه وول میخورن
داوطلبانه کسی پیدا میشه سایتو بهتر کنه
کمک بخواین گناه دارین
farid / 11 October 2014
خیلی نمک نشناسیم ما .
اگر سرعت عوض شدن عکسها کند تر بود ، مطمئن باشید عده دیگری هم با همین ادبیات بی ادبانه و دور از انصاف لب به اعتراض میگشودند و به اصطلاح اعتراض خود را نشان میدادند .
مثل اینکه هنوز هم یاد نگرفته ایم چگونه اعتراض کنیم .
پشت پرده و زحماتی که مسئولان و دست اندر کاران محترم سایت میکشند را نمی بینیم و فقط میخواهیم همه چیز را به نحو احسنت و رایگان تماشا کنیم .
تاسف بیشتر از این است که بعضی از کاربران با سابقه نیز به همین نحو و با همین ادبیات انتقاد کرده اند که جای تعجب دارد .
اگر همین رسانه های فارسی زبان آزاد هم در این جو استبداد و خفقان وجود نداشت چگونه میتوانستیم به جهان آزاد اطلاعات راه پیدا کرده و از اخبار و مقالات صریح و شفاف و عاری از نیرنگ و ریا مانند اخبار خبرگزاریهای حکومت ایران دست یابیم ؟
اطمینان داشته باشیم که همین اعتراض و انتقاد نیز به گوش شنوای آنها رسیده و در جهت رفع آن کوشش میشود .
پس بیائیم قدر چنین سایتهای با ارزش را دانسته و مانند همیشه از مطالب مفید آنها کمال استفاده را ببریم .
با تشکر فراوان از کلیه مسئولین و دست اندر کاران سایت وزین رادیو زمانه .
بهنام / 11 October 2014