محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران خبر داده که کار نگارش متن توافق هستهای بین ایران و کشورهای عضو گروه ۵+۱ از فردا چهارشنبه ۹ اردیبهشت آغاز میشود.
ظریف روز سهشنبه ۸ اردیبهشت به خبرگزاری صدا و سیما گفت در دیداری که با جان کری، همتای آمریکاییاش در نیویورک داشته تصمیم گرفتهاند که نگارش متن توافق را آغاز کنند و این کار را هفته آینده هم ادامه دهند تا متن نهایی شود.
جان کری نیز روز سهشنبه گفت که جهان هماکنون بیش از هر زمان دیگری برای دستیابی به توافق با ایران «نزدیکتر» است.
کری در عین حال گفته که کارهای زیادی باقی مانده، موضوعی که همتای ایرانیاش نیز آن را تأیید کرده: «روند نگارش متن بسیار وقتگیر است.»
بهگفته ظریف، آمریکا به ایران اطمینان داده که اگر توافقی به دست آید، دولت آمریکا متعهد به اجرای توافق خواهد بود.
این سخن ظریف در واکنش به تصمیم کمیته روابط خارجی سنای آمریکا است که از رئیسجمهوری این کشور خواسته تا در مدت پنج روز پس از رسیدن به توافق با ایران، متن این توافق را برای بررسی به کنگره ارائه کند. در این سوی ماجرا نیز نمایندگان مجلس ایران طرحی دوفوریتی را تصویب کردند که بر اساس آن توافق هستهای میان ایران و ۱+۵ بدون تصویب مجلس فاقد اعتبار خواهد بود.
بیشتر بخوانید: طرح نمایندگان برای لزوم تصویب توافق هستهای در مجلس ایران
وزیر خارجه ایران پیش از سفر به نیویورک گفته بود دولت آمریکا مسئول اجرای توافقنامه هستهای است.
بیشتر بخوانید: ظریف : دولت آمریکا مسئول اجرای توافقنامه هستهای است
ایران و کشورهای گروه ۱+۵ شامل آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین به همراه آلمان بر پایه مهلت از پیش تعیینشده تا ۱۰ تیر ۱۳۹۴ فرصت دارند که به این توافق دست پیدا کنند.
در همین حال جان بینر، رئیس کنگره آمریکا گفته که جمهوریخواهان اگر به توافق هستهای با ایران رأی مخالف بدهند و باراک اوباما، رئیسجمهور آن را وتو کند، رأی لازم را برای بیاثر کردن وتوی باراک اوباما ندارند.
بر اساس طرح سنای آمریکا، کنگره این اختیار را خواهد داشت تا توافق احتمالی هستهای با ایران را مورد بررسی قرار دهد و در مورد لغو یا باقی ماندن تحریمها علیه ایران نظر بدهد.
افزون بر این بر اساس این طرح، اوباما نیز کمتر از دو هفته زمان دارد تا تصمیم کنگره را وتو کند. این طرح فرصت ۱۰ روزهای دوباره را برای بررسی توافق هستهای به کنگره داده تا وتو را بیاثر کند. برای بیاثر کردن وتوی اوباما بیش از ۶۷ رأی در کنگره نیاز است.
لغو تحریمها یکی از عمدهترین اختلافات ایران و قدرتهای جهانی است. ایران پس از پایان مذاکرات هستهای لوزان و دستیابی به چارچوبهای توافق بر این باور است که همه تحریمهای اقتصادی و مالی باید از روز آغاز اجرای توافق لغو شود اما آمریکا میگوید که تحریمها به صورت مرحلهای حذف خواهد شد.