ارتش آمریکا روسیه را متهم کرد که بهمنظور پشتیبانی از نیروهای روسی مستقر در لیبی که به نیروهای ژنرال حفتر کمک میکنند به این کشور شمال آفریقا هواپیماهای جنگنده اعزام کرده است.

فرماندهی ارتش آمریکا در آفریقا سهشنبه ۶ خرداد / ۲۶ مه در بیانیهای اعلام کرد که این هواپیماهای جنگنده از یک پایگاه هوایی روسیه به پرواز درآمده و سپس در پایگاهی در سوریه برای پنهانکاری تغییر رنگ داده و در لیبی مستقر شدهاند.
شمار هواپیماهای جنگنده و تاریخ دقیق فرود آنها در لیبی مشخص نیست.
احتمال میرود که مأموریت هواپیماهای جنگنده روسیه پشتیبانی هوایی از نیروهای روسی موسوم به «گروه واگنر» و عملیات تهاجمی در حمایت از «ارتش ملی لیبی»، بهرهبری ژنرال خلیفه حفتر باشد که با دولت وفاق ملی مستقر در طرابلس میجنگند.
در لیبی دولت وفاق ملی بهرهبری فائز السراج، که از سوی جامعه جهانی بهرسمیت شناخته میشود با حمایت ترکیه و قطر مقابل «ارتش ملی لیبی» ژنرال خلیفه حفتر و با حمایت مجلس نمایندگان لیبی و پشتیبانی روسیه، فرانسه، مصر و امارات متحده عربی میجنگد.
«ارتش ملی لیبی» ژنرال حفتر بیش از یک سال است که تلاش میکند طرابلس را از دست ارتش دولت وفاق ملی خارج کند و اغلب به پایتخت حمله میکند. نیروهای ژنرال حفتر در هفتههای اخیر شکستهای سنگینی را متحمل شدهاند و یکی از پایگاههای هوایی اصلی خود را از دست دادهاند.
مقام های روسیه هنوز درباره خبر اعزام جنگندههای این کشور به لیبی اظهارنظری نکردهاند.
استفن تاونسند، ژنرال فرماندهی ارتش آمریکا در آفریقا به آسوشیتدپرس گفت: «مدتهای طولانی روسیه هرگونه دخالت خود در درگیریهای نظامی لیبی را انکار میکرد اما اکنون دیگر نمیتواند منکر آن شود.»
سازمان ملل متحد نقض تحریم تسلیحاتی و اعزام نظامیان خارجی به لیبی را محکوم کرده و این اقدامات را برخلاف قطعنامههای شورای امنیت در مورد لیبی میداند.
استفانی ویلیامز، نماینده ویژه سازمان ملل، هفته گذشته هشدار داد که جنگ در لیبی به دلیل افزایش مداخلات خارجی و هجوم ارسال تسلیحات و اعزام نیروهای نظامی به هر دو طرف «شدیدتر، گستردهتر و عمیقتر خواهد شد»
ژنرال حفتر شنبه گذشته اعلام کرد که نیروهایش به حملات خود علیه طرابلس ادامه میدهند و به حملات هوایی به پایتخت و اطراف آن شدت میبخشند.
مرکز فرماندهی ارتش آمریکا در آفریقا میگوید روسیه در لیبی از «گروه واگنر» که تحت حمایت دولتی است استفاده میکند تا نقش مستقیم خود در این کشور را پنهان کند و از پذیرش مسئولیت اقدامات ناگوار این گروه شانه خالی کند.
استفن تاونسند گفت: «جهان شنید که آقای حفتر اعلام کرد قصد دارد عملیات هوایی جدیدی را آغاز کند. این خلبانهای مزدور روسی هستند که هواپیماهای مجهز روسیه را برای بمباران لیبیاییها پرواز میدهند.»
لیبی از سال ۲۰۱۱ میلادی در پی اعتراضات مردمی و سپس حمله نظامی نیروهای پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و سرنگونی حکومت معمر قذافی، با تنشهای سیاسی و درگیریهای نظامی روبهرو بوده است.
بیشتر بخوانید:
سازمان ملل که در برابر دخالت آشکار رژیم تورکیه در لیبی ساکت مانده، غلط می کند که از این به بعد ورود روسیه را به لیبی محکوم کند. هر حرکتی که از این جا به بعد توسط روسیه صورت بگیرد، پاسخی است به توحش اردوغان و زیاده خواهی نئوعثمانی ها و سلفی های مورد حمایت ایشان. وقتی فاز اول دخالت خارجی توسط تورکیه آغاز شد سازمان ملل و آمریکا خفه شده بودند، اکنون به ورود روسیه اعتراض دارند!!! گام بعدی هم لابد ورود آمریکا به لیبی است و تبدیل لیبی به سوریه ای دیگر. رادیو زمانه هم که انگار نه انگار رژیم فاشیست تورکیه در این جهان وجود دارد، همه چیز برایش از همان لحطۀ ورود روسیه آغاز می شود!!!
کارو / 26 May 2020
کارو جان برادر کرد من شما با حکومت ترکیه مشکل دارید چرا از حفتر دفاع می کنی لیبی کشور ثروتمندی هست مردم لیبی بعد از دیکتاتوری خواستند به حکومت دمکراسی برسند متاسفانه بقیه حکومتهای مستبد می خواهن امید مردم دنیا را برای ادامه راه آزادی نابود کنن باتشکر
قاسم / 27 May 2020
جناب قاسم، من از حفتر دفاع نکردم، من از رادیو زمانه و کسانی انتقاد کردم که هرجا روسیه ورود می کند، از لج حکومت ایران وظیفۀ خود را حمله به روسیه می دانند. البته که مردم لیبی به دنبال دموکراسی هستند، اما تقابلی که ایجاد کرده اید، میان رژیم قذافی و رژیم شورای ملی انتقال، کاملاً در خط پسا-جنگ سردی و برگرفته از اسلوب تحلیلی نیروهای پروغرب است. صد البته که فذافی رژیمی دیکتاتوری بود، اما شورای انقال هم چیزی به جز یک دیتاتوری دیگر نیست. شما هم باید بدانید که هیچ تقابلی بین دموکراسی و دیکتاتوری نیست، بلکه جدال بین دو شکل از دیکتاتوری است. صد البته که وقتی رژیم تورکیه ورود کرد (در سکوت زمانه و رسانه های پروغرب دیگر)، روسیه هم به دنبالش روانه خواهد شد (در بوق و کرنای زمانه و رسانه های مشابه!) و این یعنی یک بام و دو هوا: یکی را سانسور کرده و دیگری را بزرگ می کنید. این تحلیل ها چیزی از واقعیت لیبی به ما نمی گوید، بلکه صرفاً تخیلات اپوزیسیون برانداز غربگرای رژیم ایران را نمایان می کند.
کارو / 27 May 2020
ببین جناب کارو (نویسنده اولین کامنت) اگه الان تو تورکیه جای تورک ها و کوردها برعکس بود و اکثریت جمعیت رو کوردها تشکیل میدادن و اسم تورکیه کوردستان بود، مطمئن باشید کوردها هم همین حکومت شبه آپارتایدی که الان در تورکیه و سوریه و ایران و… هستش رو برقرار میکردن پس زیاد تند نرو خواهشاً، مردم خاورمیانه کلاً به لحاظ سیاسی عقب مونده هستن و تعصبات نژادی و مذهبی زیادی دارن و حالا حالا ها مونده تا این خراب شده درست بشه، من طرفدار اردوغان هم نیستم، اردوغان یک اسلام گرا هستش و به اسلام سیاسی اعتقاد داره و این به نفع مردم تورکیه و منطقه نیست، آتاتورک فقید هم جمهوری تورکیه رو بنیان گذاشت چون میدونست دیگه دوره عثمانی گری و اسلام گرایی به پایان رسیده و اسلام گرایی و وجود امپراتوری عثمانی چیزی جز ضرر برای مردم تورکیه نداره… بگذریم خود من هم جزوی از یک اقلیت قومی و مذهبی در ایران هستم و معنی تبعیض و بی عدالتی رو خوب می فهمم، امیدوارم یک روزی بی عدالتی ها و تبعیض ها علیه اقلیت های قومی و مذهبی به طور کامل از بین بره، هم تو ایران هم تورکیه و در همه کشورهای دیگه منطقه و کل دنیا.
بهزاد / 27 May 2020
بافروپاشی شوروی روس ها هم کشورهای بلوک شرق اروپا وهم عراق وهم لیبی وهم یمن را ازدست دادند حالا باردیگردرصدد بازپس گیری این کشورها برآمده اند…درحقیقت این مشکل امریکا واروپا برحسب منافعشان می باشد و ربطی به ترکیه ندارد واگراردوغان چنین وچنان وبرخلاف مصلحت امپریالیست ها عمل کند فقط تصور وسعت گرائی خودش را ابراز می کند وارزش گفتگو بحث هم ندارد ..ترکیه بدفعات به روسیه درسوریه هشدارداد ولی جدی گرفته نشد…
حقیقتگو / 27 May 2020
گام بعدی هم لابد ورود آمریکا به لیبی است و تبدیل لیبی به سوریه ای دیگر
تبدیل لیبی به سوریه ای دیگر ؟؟!!!! توسط آمریکا؟؟ جناب کارو تاریخ سوریه را از کجا خوانده اید ؟ از نقاط و مقاطع مورد علاقه خودتان؟ روسیه و نایبانش تا بحال ۴۰۰ هزار کشته ومفقود روی دست ملت سوریه گذاشته اند وسه میلیون نفر از مردمانش از ترس روسیه و اسد ودوستانش آواره گی و گرسنگی و مرگ را به ذلت وتن دادن به حکومت روسی اسد ترجیح داده و در ادلب با فجیعترین شرایط انسانی در به در شده اندو روزگار طاقت فرسایی را طی میکنند، نگوئید کهاین سه میلیون سوری اصیل تروریست هستند ، اخیراً تروریست برچسبی شده تا هر ذی حقی را جنایتکار بخوانند و هر ایستاده ای را با اتهام و بی رحمی دارزش کنند،امروزه تروریست معنی اش یعنی مردم ناراضی که علیه حکومتهای مستبد خود میایستند،چین وروسیه وایران وعراق وسوریه و ونزوئلا … هم ندارد هر حکومت غیر مشروعی در برابر خواست مردمش وامانده شود و توانش رابرای پاسخ از دست دهد از اتهام تروریست به گروه مقابلش استفاده میکند،اگر هم بگوئید تروریست هستند باید گفت که غم انگیزتر اینکه این محنت زدگان آواره از ترس مار قاشیه (روسیه و متحدینش) به اژدها(تروریست)پناه آورده اند!!
طاهر / 28 May 2020
جناب «بهزاد» (کامنت ۴)، احتراماً به عرض شما می رسانم که ماترالیسم یعنی تحلیل آنچه که هست، نه تحلیل آنچه که امکان داشت باشد. شما آنچه که هست را رها کرده و آنچه را که تنها در ذهن شما وجود دارد را نقد می کنید! حقا که ایدئالیست هم نیستید، بلکه کار شما تنها خیالپردازی نام دارد. هیچ دلیلی وجود ندارد که نژادپرستی آشکار و عیان رژیم فاشیست تورکیه را رها کنیم و به جای محکوم کردن جنایات واقعی آن، و کشتار انسان های واقعی که به جرم تعلق داشتن به واقعیتی به نام هویت کوردی توسط گلوله های واقعی و مادی رژیم نژادپرست واقعی تورکیه بالواقع کشته می شوند، یک فرض ذهنی را محکوم کنیم، فقط و تنها فقط بدین دلیل که روی کاغذ شما به این نتیجه رسیده اید!!! خیالبتان رات باشد، آنچه که میگویید فقط در ذهن شما وجود دارد و در حال حاضر نیازی به محکوم کردن آن نیست، می توانید با خیال راحت ترس را کنار گذاشته و با واقعیت نژادپرستی فاشیسم تورک در کشور واقعی تورکیه مواجه شوید.
کارو / 31 May 2020
جناب طاهر، شما هم مشخص است که از منابع خاصی جنگ را دنبال کرده اید که به این نتیجه رسیده اید که ریشۀ همۀ معضلات در سوریه، ورود روسیه در سال ۲۰۱۵ (۴ سال پس از آغاز جنگ) بوده است! دوست عزیز، در آغاز جنگی در کار نبود و گروه های مختلفی در حال اعتراض به دیکتاتوری بشار اسد بودند، اما با گذشت زمان و به ویژه از زمان تشکیل ارتش ضد بشری موسوم به آزاد با حمایت رژیم فاشیست تورکیه تحولات به نقطه ای رسید که دیگر نمی توان نام انقلاب بر آن گذاشت. همان ارتش آزاد که توسط رژیم تورکیه و از ژنرال های فراری ارتش اسد تشکیل شد بود که انقلابی های واقعی و مخالفان سکولار و چپ اسد را سرکوب کرد، حالا شما مدعی شده اید که محنت زدگان آواره از ترس روسیه به اژدهای ساختۀ دست تورکیه پناه برده اند؟؟؟ کار به ارتش آزاد هم ختم نمی شود و ای کاش طرف حساب فقط ارتش مزبور بود، در مدت کوتاهی نیروهای متعدد دیگری سر بیرون آوردند که همگی با ایدئولوژی بنیادگرای اسلامی و با حمایت رژیم تورکیه و بعضا عربستان مشغول جنگیدن با اسد بودند. اگر با خودتان صادق باشید باید اذعان کنید که به قول زنده یاد شاملو «برنامۀ طلوع آفتاب لغو شده است»!!! ضد انقلاب همه جا را گرفته بود و همۀ این گروه ها هم با حمایت مستقیم آمریکا و نیز وابسته و متحد منطقه ای ناتو در خاورمیانه یعنی رژیم تورکیه مشغول سنگربندی و قتل عام بودند. بنده به هیچ عنوان دخالت روسیه را موجه ندانسته و نمی دانم، اما اصرار دارم که مسئله از ابتدا و به درستی خوانده شود، چه کسی و به چه حقی به رژیم تورکیه این حق را داده بود که وارد کارزار اعتراضات علیه دیکتاتوری اسد شده و انبارهای گروه های سلفی و اسلامگرا را مملو از سلاح های آخرین مدل بکند؟؟ وقتی داعش نصف خاک سوریه را گرفته بود و تروریست های النصره که شما از تروریست نامیدن آنها خونین جگر شده اید، می توانستید همین تحلیل های دم دست یتان را ارائه بدهید؟؟ البته که نمی توانستید، اما اکنون حتی از لج اسد در مقام حمایت از تروریست ها هم برآمده اید! واقعاً عجیب است، دیکتاتوری اسد به جای خود و جنایات جنگی روسیه هم به جای خود، چگونه می توانید النصره و داعش و فیلق الشام و فتح الشام و هزاران گروه اسلامگرای دیگر را تروریست ننامید و یا آنها را بیچاره هایی بنامید که از شر روسیه به دامن سلفیسم و جنایت اسلامی گرویده اند؟؟؟ فکر میکنم تا یک داعش دیگر در سوریه تأُیس نشود امثال شما قانع نخواهید شد.
کارو / 31 May 2020
سلام ،بهتر است جناب کارو یک بار دیگر نظر من را بخوانید و در پاسخ شتابزده نباشید.
در ابتدا بنده نگفتم که ریشه همه معضلات در سوریه از سال ۲۰۱۵ و ورود روسیه آغاز شده،این را شما میگویید،ریشه مشکلات در همان سال ۲۰۱۱ بود که اسد باید صدای مردمش را میشنید و تن به خواست مردمش میداد ومثل ملک عبدالله در اردن سیاست بخرج میداد تا هم عزت برای خودش بماند وهم مردمش،ولی اوسیاستمدار،کلان نگر، وروشن بین نیست،او به بیگانگان تکیه داشت و از مردمش میترسید (بعبارتی با زور مستقر بود زیرا روش حکومت خاندانش این بوده،او پسر حافظ اسد بود وحکومتش را همان مردان اداره میکردند ،پس راه دیگری را نمیدانست)
دیگر سخنم در مورد مردم بیدفاع وغیر نظامی سوری بود که از ترس اسد و دار ودسته اش به ادلب گریخته اند وحاضر نیستند زیر لوای این حیوان خونریز و دولتی که روسیه وایران وامثالهم میخواهند برای آنها جا بیاندازند گردن بگذارند وزندگی کنند
-میخواهنداسد رادر برابر تروریستهای اسلامگرای سلفی قرار دهند و درمقایسه تروریستهائی که هنوز معلوم نیست به کجا وابسته اند، نتیجه بگیرند که اسد باید باشد تا کشور یکپارچه تشکیل شود
– من را برای توجیه نقطه نظرات خودتان به طرفداری از تروریست ها یا سلفیها متهم نکنید،ما نه آنها را دیده ایم و نه میدانیم چه میخواهند ،دنیا هم نمیداند آنها که هستند،فقط میدانیم که سه میلیون سوری در کنار آنها زندگی میکنند ولی به زیر چتر اسد نمیروند،(سه میلیون شهروند اصل سوری،که بیش از من وشما از اوضاع کشورشان باخبرند و اسد وسلفیها را هم بخوبی میشناسند)
– و اما تروریست کیست و چیست؟ آیا سرکوب ،دستگیری ،ربایش وکشتار مردم سوریه،بمباران با هواپیمای جنگی و وتسلیحات ملی که متعلق به دفاع از کشور و حاکمیت نظم وقانون در مقابل تجاوز خارجی است اعمالی به دور ازماهیت تروریست است ؟به فرض تروریست اگر مستقر شود در نهایت چه خواهد کرد؟(البته که اسد تروریسم است منتها در پوشش دولت حافظ مردم، اینجا هست که من گفتم صد رحمت به تروریستهای سلفی،آنها لا اقل ظاهر وباطنشان یکی است و هر کاری هم بکنند خود را همان طور نشان میدهند، نه اینکه به عنوان دولت مستقر به بیمارستان ونانوائی ومدرسه و …. بزنند ،کمک از جنگجویان مزدور وبیگانه و دولتهای خارجی برای سرکوب معترضین داخلی وخاموش کردن آنها در نظر جنابعالی مبارزه با تروریست است؟
– یادم میاید که زمانی که مردم بپا خواسته بودند دائم اسد،ایران و روسیه هشدار میدادند که اگر این اعتراضات متوقف نشود آسیب و فتنه ای بزرگ منطقه را فرا خواهد گرفت و چندی بعد دولت اسلامی عراق وشام متولد شد و فتنه منطقه را فرا گرفت،این سه دولت متحد چطور پیشگویی کرده بودند؟ آنها هم مثل پادشاهان آشور همه چیز را در خواب دیده بودند؟یا خودشان برنامه ای داشتند تا بقولی این قضیه را جمعش کنند؟
میگویید داعش دست نشانده غرب است و جبهه اسد و رفقا داعش را نابود کرده است،پس چرا تمامی اسرا و افراد داعش در دست آمریکا ودر زندانهای متحدین آمریکا(کردهای سوریه) اسیرند؟ جبهه ضد داعش (روسیه ومتحدین)اسرایش در کجاست؟ اگر هست آمارشان کجاست؟
در مورد ترکیه هم باید گفت که در این قضیه بیشتر از اینکه یار آمریکا باشد عامل روسیه بوده،ترکیه را زیاد جدی بحساب نیاورید،او بیشتر دنبال منافعش در این قیل وقال است و برحسب منافعش هر روز تغییر جهت میدهد،شاید روزی حامی ارتش آزاد باشدو روزی دیگر معبر عبور اسلامگراها،
به امید آزادی مردم سوریه که شجاعانه ایستاده اند تا به امید خدا الگوئی و آغازی برای ما باشند. .
طاهر / 02 June 2020