«گامهای کوچک» بلینکن در تلاش برای احیای روابط آمریکا و چین
دو کشوری که هر یک دیگری را به عنوان بزرگترین تهدید استراتژیکشان شناسایی میکنند، در تلاشند تا گامهایی برای آرام کردن تنشها بردارند. گامهایی کوچک که البته هنوز در مواجهه با اختلافات بنیادین محک نخورده است.

جنگ تجاری چین و آمریکا
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، پس از دیدار با چین گانگ، همتای چینیاش، با وانگ یی، دیپلمات ارشد چین و اداره کننده دفتر کمیسیون امور خارجه حزب کمونیست چین هم در پکن دیدار کرد. در نقطه اوج تنشهای تجاری و سیاسی، فعلاً دو کشور اقداماتی را برای ترمیم روابط تیره خود انجام میدهند.
هنوز مشخص نیست که آیا بلینکن تا پایان سفر دو روزه خود به این کشور و پرواز به لندن، با شی جین پینگ، رئیسجمهوری چین، ملاقات خواهد کرد یا خیر.
دیدار با وانگ یی به دنبال دیدار مشابهی بین بلینکن و وزیر امور خارجه چین در روز یکشنبه انجام شد که وزارت امور خارجه ایالات متحده آن را تلاشی «صادقانه، اساسی و سازنده» برای حفظ «کانالهای ارتباطی» توصیف کرد.
در مذاکراتی که بیش از هفت ساعت به طول انجامید، بلینکن همچنین از چین گانگ، وزیر خارجه چین برای سفر به ایالات متحده دعوت کرد تا ارتباط سطح بالا بین مقامات چینی و آمریکایی حفظ شود.
روایت چینیها از این نشست مانند روایت واشنگتن تا حد زیادی مثبت بود. آنها گفتند که هر دو طرف توافق کردند که پروازهای تجاری بین چین و ایالات متحده را افزایش دهند و همچنین ارتباطات مردمی بیشتری را از طریق گروههای دانشجویی، دانشگاهی و تجاری تشویق کنند.
طرف چینی همچنین به دیدار شی جین پینگ و جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا در بالی در سال گذشته میلادی اشاره کرد با یادآوری این نکته که هر دو رهبر قول دادند اقدامات دقیقتری برای بهبود ارتباطات انجام دهند.
متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه هم گفت: «بلینکن بر اهمیت دیپلماسی و حفظ کانالهای ارتباطی در طیف کاملی از موضوعات برای کاهش خطر درک نادرست و اشتباه محاسباتی تأکید کرد.»
رسانه دولتی چین گزارش داد که وزیر خارچه چین به بلینکن گفت که آنها متعهد به ایجاد یک رابطه «پایدار، قابل پیشبینی و سازنده» با ایالات متحده هستند.
او همچنین نگرانیهای چین را در مورد منافع اصلی این کشور - از جمله مسئله تایوان - به وضوح بیان کرد و آن را به عنوان «مهمترین خطر» در روابط چین و آمریکا توصیف کرد.
پیش از این مذاکرات، مقامات آمریکایی شانس کمی برای پیشرفت در فهرست طولانی اختلافات بین دو اقتصاد بزرگ جهان متصور بودهاند. اختلافاتی که دامنه آن از تجارت و تلاشهای ایالات متحده برای عقب نگه داشتن صنعت نیمه هادی چین، تا وضعیت تایوان و حقوق بشر را شامل میشود.
بانی گلاسر، مدیر عامل برنامه هند-پاسیفیک صندوق مارشال آلمان، گفت: «در حالی که سفر بلینکن تا کنون عمدتاً نمادین بوده است، به نظر میرسد با توجه به انتظارات نسبتاً پایین پیرامون آن، به خوبی پیش رفته است. با توجه به بیاعتمادی عمیقی که در رابطه وجود دارد، تا کنون این دیدار بهتر از آنچه انتظار داشتم پیش رفته است. احتمال موفقیت صفر بود. ما فقط میتوانیم امیدوار باشیم که گامهای کوچکی به سمت تغییر وضعیت مشاهده کنیم.»
بلینکن در ابتدا قرار بود در ماه فوریه از چین بازدید کند، اما سفر او به دلیل کشف یک بالون جاسوسی چینی که بر فراز ایالات متحده پرواز میکرد و اطلاعات مربوط به سایتهای نظامی داخلی را جمعآوری میکرد، به تعویق افتاد.
او عالیترین مقام آمریکایی است که از سال ۲۰۱۹ به چین سفر کرده است. البته این دوری نمادین تا حدی به لطف محدودیتهای سفر کووید-۱۹ برای هر دو طرف قابل توجیه بوده است. به دنبال چندین ماه افزایش تماس بین مقامات ارشد ایالات متحده و چین در خارج از کشور و از طریق ملاقات مجازی نهایتاً دیدار بلینکن از پکن رخ داد.
بایدن دو روز پیش گفت که امیدوار است در ماههای آینده دوباره با شی جین پینگ دیدار کند، رویدادی که احتمالاً در اجلاس سالانه گروه همکاری اقتصادی آسیا و اقیانوسیه (APEC) در کالیفرنیا در اواخر سال جاری رخ خواهد داد.
نظرها
نظری وجود ندارد.