گفتوگو
پیامدهای مبادله حمید نوری برای جنبش دادخواهی چیست؟
در گفتوگو با عفت ماهباز
عفت ماهباز، نویسنده و از جانبهدربردگان کشتار ۶۷ است که در آن تابستان در اوین زندانی بود. او میگوید با وجود معامله بازگرداندن نوری به ایران «دادخواهان همچنان بر داد خواهند کوبید.»

عفت ماهباز، زندانی سیاسی از ۱۳۶۳ تا ۱۳۶۹
حمید نوری ـ معروف به حمید عباسی ـ عصر شنبه ۲۶ خرداد ۱۴۰۳/ ۱۵ ژوئن ۲۰۲۴ در جریان مبادله با دو زندانی/گروگان در زندانهای جمهوری اسلامی، به ایران بازگشت. نوری به عنوان دادیار زندان گوهردشت یکی از دستاندرکاران شکنجه و اعدام زندانیان سیاسی در دهه ۶۰ و به ویژه ۱۳۶۷ است.
نوری آبان ۱۳۹۸/ نوامبر ۲۰۱۹ هنگام ورود به سوئد بازداشت شد. محاکمه او با حضور بازماندگان، خانواده زندانیان اعدامشده و زندانیانی که او را در زندان دیده بودند، ۹۲ جلسه طول کشید. او نخستین فرد از دستاندرکاران شکنجه و کشتار زندانیان سیاسی در دهه ۶۰ است که محاکمه و محکوم میشود. در جریان رسیدگی به اتهام او چندین مرتبه نام ابراهیم رئیسی، از اعضای هیئت مرگ و رئیسجمهوری پیشین ایران به میان آمد که چندی پیش در سانحه سقوط بالگرد کشته شد. دادگاه بدوی و تجدیدنظر هر دو نوری را به حبس ابد محکوم کردند.
مبادله او با سعید عزیزی و یوهان فلودرس چه دلالتهایی دارد؟ آیا انتظارش میرفت؟ و بالاخره، آیا آزادی او شکستی برای جنبش دادخواهی ایران بود؟ «زمانه» این پرسشها را با عفت ماهباز، نویسنده و از جانبهدربردگان اعدامهای تابستان ۶۷ در میان گذاشت.
به باور ماهباز، دادگاه نوری باعث شد جنایت ۶۷ در تاریخ ثبت شود و این یک پیروزی برای جنبش دادخواهی بود. در مورد معامله بین ایران و سوئد نیز او میگوید برایش شکآور نبود که این مبادله صورت گرفته است. او میگوید با این وجود «دادخواهان همچنان بر داد خواهند کوبید.»
نظرها
نظری وجود ندارد.