ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

رویترز: گروه‌های «مقاومت اسلامی عراق» برای خلع سلاح اعلام آمادگی‌ کرده‌اند

شش فرمانده نظامی از گروه‌هایی چون کتائب حزب‌الله، النجباء، کتائب سیدالشهدا و انصارالله الاوفیاء، که در بغداد و استان‌های جنوبی عراق مستقر هستند، تأیید کرده‌اند که خطر رویارویی با ترامپ را جدی گرفته‌اند

خبرگزاری رویترز در خبری اختصاصی روز دوشنبه ۱۸ فروردین / ۷ آوریل نوشت که چندین گروه قدرتمند شبه‌نظامی شیعه در عراق که تحت حمایت جمهوری اسلامی هستند، برای نخستین بار اعلام آمادگی کرده‌اند که برای جلوگیری از تشدید تنش‌ها با ایالات متحده، سلاح‌های خود را زمین بگذارند.

به گفته ده فرمانده بلندپایه این گروه‌ها و مقام‌های عراقی که با خبرگزاری رویترز گفتگو کرده‌اند، این تصمیم پس از هشدارهای مکرر دولت ترامپ به بغداد اتخاذ شده است. از زمان آغاز دوره جدید ریاست‌جمهوری ترامپ در ژانویه، واشنگتن به طور خصوصی از دولت عراق خواسته تا این گروه‌های مسلح را منحل کند، در غیر این صورت ممکن است مورد حمله هوایی آمریکا قرار گیرند.

عزت الشابندر، سیاستمدار برجسته شیعه که به دولت عراق نزدیک است، گفت مذاکرات میان محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق  و رهبران چند گروه شبه‌نظامی در مرحله‌ای بسیار جدی و رو به پیشرفت قرار دارد. او تأکید کرد که برخلاف گذشته این بار این گروه‌ها موضعی انعطاف‌پذیر دارند و از تهدید آمریکا کاملاً آگاهند.

الشابندر اضافه کرده که هنوز سازوکار دقیقی برای فرآیند خلع سلاح نهایی تعیین نشده، اما گزینه‌هایی چون تبدیل این گروه‌ها به احزاب سیاسی یا ادغام آن‌ها در ارتش عراق روی میز قرار دارد. او گفت که اگرچه نتیجه نهایی مشخص نیست، اما این اولین باری‌ست که شبه‌نظامیان حاضر شده‌اند به فشارهای غرب برای خلع سلاح پاسخ مثبت بدهند.

شش فرمانده نظامی از گروه‌هایی چون کتائب حزب‌الله، النجباء، کتائب سیدالشهدا و انصارالله الاوفیاء، که در بغداد و استان‌های جنوبی عراق مستقر هستند، تأیید کرده‌اند که خطر رویارویی با ترامپ را جدی گرفته‌اند. یکی از فرماندهان کتائب حزب‌الله به رویترز گفت:

ترامپ آماده است که جنگ را به مرحله‌ای بسیار خطرناک ببرد. ما این را می‌دانیم و نمی‌خواهیم وارد چنین سناریویی شویم.

این گروه‌ها که در قالب ائتلاف «مقاومت اسلامی عراق» فعالیت می‌کنند، نزدیک به ۵۰ هزار نیروی مسلح در اختیار دارند و سلاح‌هایی همچون موشک‌های دوربرد و پدافند هوایی در زرادخانه‌شان موجود است. آنها از آغاز جنگ غزه تاکنون، ده‌ها حمله موشکی و پهپادی علیه اسرائیل و نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه انجام داده‌اند.

فرهاد علاءالدین، مشاور امور خارجه نخست‌وزیر عراق در همین رابطه اعلام کرد که السودانی متعهد است که کنترل سلاح‌ در عراق در اختیار دولت باشد و این کار را از طریق گفت‌وگوهای سازنده با بازیگران شبه‌نظامی دنبال می‌کند.

دو مقام امنیتی عراقی گفتند که السودانی خواستار خلع سلاح کامل همه گروه‌های عضو «مقاومت اسلامی عراق» شده است؛ گروه‌هایی که به جای دولت بغداد، به سپاه پاسداران یا نیروی قدس جمهوری اسلامی اعلام وفاداری کرده‌اند.

به گفته این مقام‌ها، برخی از این گروه‌ها از ژانویه به این‌سو، پایگاه‌های خود را در شهرهایی مانند موصل و الانبار تخلیه کرده و حضورشان در شهرهای بزرگ را کاهش داده‌اند. همچنین بسیاری از فرماندهان محل اقامت، خودرو و تلفن همراه خود را به طور مرتب تغییر می‌دهند تا از حملات هوایی احتمالی در امان بمانند.

وزارت خارجه آمریکا تأکید کرده که همچنان از دولت عراق می‌خواهد کنترل این نیروها را به دست گیرد و اعلام کرده: «این نیروها باید از فرمانده کل نیروهای مسلح عراق دستور بگیرند، نه از ایران.»

با این حال، یک مقام آمریکایی هشدار داده که در گذشته نیز این گروه‌ها برای مدت کوتاهی فعالیت‌های خود را متوقف کرده بودند، و نمی‌توان به وعده همراهی آن‌ها با سیاست خلع سلاح اطمینان داشت.

این تغییر موضع، در زمانی حساس برای محور مقاومت جمهوری اسلامی رخ می‌دهد؛ محوری که طی دهه‌ها با هزینه‌های سنگین برای مقابله با نفوذ آمریکا و اسرائیل شکل گرفته اما اکنون با تضعیف جدی مواجه شده است.

از زمان حمله حماس به اسرائیل در ۷ اکتبر ۲۰۲۳، منطقه دچار تنش شدید شده و بسیاری از گروه‌های متحد ایران تحت فشار قرار گرفته‌اند: حماس در غزه و حزب‌الله در لبنان توسط اسرائیل هدف قرار گرفته‌اند و حوثی‌های یمن نیز از ماه گذشته هدف حملات هوایی آمریکا هستند. سقوط بشار اسد در سوریه نیز موقعیت منطقه‌ای ایران را بیش از پیش تضعیف کرده است.

عراق نیز در این میان تلاش می‌کند میان آمریکا و ایران توازن برقرار کند. شبه‌نظامیان مورد بحث در پی حمایت مالی و نظامی ایران پس از سقوط صدام حسین در سال ۲۰۰۳ شکل گرفتند و امروز به نیروهایی بدل شده‌اند که حتی می‌توانند با ارتش عراق از لحاظ قدرت نظامی رقابت کنند.

به گفته منابع دولتی و امنیتی، در مکالمه تلفنی میان پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا و نخست‌وزیر عراق در ۲۶ اسفند/  ۱۶ مارس، واشنگتن از بغداد خواسته مانع از حملات تلافی‌جویانه شبه‌نظامیان علیه اسرائیل و پایگاه‌های آمریکا شود. این در حالی است که همین گروه‌ها طی ماه‌های گذشته ده‌ها حمله پهپادی و موشکی علیه اسرائیل انجام داده‌اند و در سال گذشته در حمله‌ای در مرز سوریه و اردن، سه سرباز آمریکایی را کشته‌اند.

ابراهیم السُمعِدعی، مشاور پیشین نخست‌وزیر عراق، در گفت‌وگویی با تلویزیون دولتی عراق هشدار داده که اگر شبه‌نظامیان عراقی داوطلبانه به خلع سلاح تن ندهند، ممکن است این امر به‌زور و از خارج به آن‌ها تحمیل شود.

در همین زمینه:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

نظری وجود ندارد.