وزیر دفاع آمریکا در مورد حمایت از حوثیها به ایران هشدار داد
در حالیکه آمریکا مذاکرات با ایران درباره برنامه هستهای تهران را از سر گرفته است، پیت هگست به ایران هشدار داد که در قبال حمایت از گروه حوثیها با عواقبی روبهرو خواهد شد. آمریکا تحریمهای جدیدی علیه ایران وضع کرد.

پیت هگست، وزیر دفاع ایالات متحده آمریکا، در کنفرانس امنیت آمریکای مرکزی (CENTSEC25) ـ ۹ آوریل ۲۰۲۵ ـ عکس از خبرگزاری فرانسه
تاکنون سه دور مذاکره غیرمستقیم بین آمریکا و ایران با میانجیگری عمان برگزار شده است. هدف این مذاکرات رسیدن به توافقی است که هم مانع دستیابی ایران به سلاح هستهای شود و هم تحریمهای فلجکننده اقتصادی واشنگتن را لغو کند.
طرفین روز شنبه در رم دور جدید مذاکرات را برگزار خواهند کرد.
در آستانه چهارمین دور این مذاکرات، پیت هگست، وزیر دفاع ایالات متحده آمریکا در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت:
پیام به ایران: ما از حمایت مرگبار شما از حوثیها آگاهیم. دقیقاً میدانیم چه میکنید. شما بهخوبی میدانید ارتش آمریکا چه تواناییهایی دارد — و به شما هشدار داده شد. در زمان و مکان مورد نظر ما، بهای آن را خواهید پرداخت.
او همچنین در حساب شخصیاش، پیامی از دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا را بازنشر کرد که در آن گفته بود ایران را بهدلیل هرگونه حمله انجامشده توسط حوثیها مسئول خواهد دانست.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران پیشتر اعلام کرده بود که حوثیهای یمن مستقل عمل میکنند. این گروه که کنترل شمال یمن را در دست دارد، به کشتیها در دریای سرخ حمله کرده و ادعا میکند این اقدامات در حمایت از فلسطینیها انجام میشود.
آمریکا از زمان تشدید حملات به حوثیها در ماه مارس، بیش از یکهزار هدف را مورد حمله قرار داده است. در هفتههای اخیر نیز نیروهای نظامی آمریکا در خاورمیانه تقویت شدهاند؛ از جمله شش بمبافکن بی۲ به پایگاه دیگو گارسیا در اقیانوس هند اعزام شدهاند که بهگفته کارشناسان موقعیت مناسبی برای عملیات در خاورمیانه دارد.
همچنین، آمریکا دو ناو هواپیمابر در منطقه مستقر و سامانههای دفاع هوایی را از آسیا به خاورمیانه منتقل کرده است.
هرچند تهران و واشنگتن اعلام کردهاند که بهدنبال راه حل دیپلماتیک هستند، اما در مورد اختلافی که بیش از دو دهه ادامه داشته، فاصله زیادی بین مواضع دو طرف وجود دارد.
اوایل ماه جاری میلادی دونالد ترامپ در مصاحبهای با مجله تایم گفت: «فکر میکنم با ایران به توافق خواهیم رسید»، اما در همین حال تهدید به اقدام نظامی در صورت شکست دیپلماسی را تکرار کرد.
تحریمهای تازه آمریکا پیش از دور جدید مذاکرات با ایران
از سوی دیگر، ایالات متحده آمریکا چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت / ۳۰ آوریل تحریمهایی را علیه نهادهایی اعمال کرد که بهگفته واشنگتن در تجارت غیرقانونی نفت و فرآوردههای پتروشیمی ایران دست داشتهاند.
وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای اعلام کرد که هفت شرکت مستقر در امارات متحده عربی، ترکیه و ایران را بهدلیل تجارت نفت و محصولات پتروشیمی ایران تحریم کرده است. از این شرکتها پنج شرکت در امارات، یک شرکت در ترکیه و یک شرکت به نام «بازرسی فنی کمی و کیفی بینالمللی کیهان سنجش آزما» در ایران مستقر هستند.همچنین دو کشتی با نامهای ELOISE و OLIA نیز هدف این تحریمها قرار گرفتند.
مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، در بیانیهای جداگانه گفت این اقدام علیه چهار فروشنده و یک خریدار محصولات پتروشیمی ایران به ارزش صدها میلیون دلار انجام شده است.
این تحریمها جدیدترین اقدام علیه تهران از زمانی است که ترامپ «فشار حداکثری» علیه ایران را از سر گرفت، کارزاری که شامل تلاش برای کاهش صادرات نفت ایران به صفر و جلوگیری از دستیابی تهران به سلاح هستهای است.
روبیو تأکید کرد:
رئیسجمهور مصمم است تا صادرات غیرقانونی نفت و محصولات پتروشیمی ایران - از جمله صادرات به چین - را تحت کارزار فشار حداکثری به صفر برساند.
وزارت خزانهداری آمریکا سهشنبه ۹ اردیبهشت / ۲۹ آوریل نیز شش شرکت و شش فرد مستقر در ایران و چین را تحریم کرده بود.
چین از دیپلماسی هستهای ایران حمایت کرد
وانگ یی، وزیر امور خارجه چین نیز روز چهارشنبه در دیدار با علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، از تلاشهای دیپلماتیک تهران در مورد برنامه هستهای قدردانی کرد.
به گزارش وزارت خارجه چین که پنجشنبه پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت / یکم ماه مه منتشر شد، وانگ یی در این دیدار که در برزیل برگزار شد، گفت «چین به تعهد ایران مبنی بر عدم توسعه سلاحهای هستهای اهمیت میدهد» و «از تلاشهای دیپلماتیک ایران قدردانی میکند». او افزود:
[چین] خوشحال است که گفتوگو بین ایران و سایر طرفها ادامه دارد و از همکاریهای ضروری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی حمایت میکند.
دیپلمات ارشد چین در توافق غیرمنتظره سال ۲۰۲۳ که منجر به ازسرگیری روابط عربستان سعودی و ایران شد، با شمخانی همکاری داشت. تحلیلگران این توافق را نشانهای از تمایل پکن برای ایفای نقشی مهم در دیپلماسی خاورمیانه میدانند.
اما بحران اسرائیل و غزه و همچنین حملات شورشیان حوثی به کشتیهای تجاری در دریای سرخ، توانایی پکن را برای ادامه نقش سازنده در مدیریت «مسائل حساس جهانی» مورد چالش قرار داده است.
تشدید تنشها در خاورمیانه آزمونی جدی برای دیپلماسی چین محسوب میشود. موفقیت یا عدم موفقیت پکن در کمک به کاهش این بحرانها میتواند تأثیر بهسزایی بر جایگاه بینالمللی آن داشته باشد.
نظرها
نظری وجود ندارد.