سفر هیئتی از جمهوری آذربایجان به دمشق
جمهوری آذربایجان نقشی واسط میان اسرائیل و ترکیه ایفا میکند. میانجیگری میان رهبران جدید سوریه و دولت اسرائیل هم محتملا به نقشی که باکو برای خود در منطقه قایل شده، اضافه شده است.

DAMASCUS, SYRIA - MAY 04: Syrian President Ahmed Sharaa (R) meets Deputy Prime Minister of the Republic of Azerbaijan Samir Sharifov at the People’s Palace in Damascus, Syria on May 04, 2025. Izettin Kasim / Anadolu (Photo by Izettin Kasim / ANADOLU / Anadolu via AFP)
باکو در حال ایفای نقش فعالتری در منطقه است و بر آن است که جایگاه مؤثری برای خود در خاورمیانهی «جدید» بیابد، خاورمیانهی پس از سقوط بشار اسد در سوریه، پس از سست شدن قدرت حزب الله در لبنان و وضعیتی که مسئلهی فلسطین پس از حملههای بیوقفهی اسرائیل به غزه ویرانشده یافته، و نگاهی که آمریکا در دوره ترامپ به این منطقه دارد.
باکو جایگاه خود را با رابطهی گرمی که هم با اسرائیل دارد هم با ترکیه، تعریف میکند.
میانجیگری میان ترکیه و اسرائیل
به گزارش تایمز اسرائیل، در تاریخ ۹ آوریل هیئتهایی نظامی از ترکیه و اسرائیل در آذربایجان با یکدیگر ملاقات کردند، تا یک ساز و کار کاهش تنش میان خود تعیین کنند تا در سوریه کار به درگیری قوای آنها نکشد.
خواست نمایندگان آنکارا آن بوده که اسرائیل از حملههای تحریکآمیز به سوریه دست بردارد. این حملهها اما همچنان ادامه دارد، و در روزهای اخیر به بهانهی دفاع از مردم دروز شدت گرفته است.
خواست اسرائیل هم آن بوده که ترکیه از ایجاد پایگاههای نظامی در سوریه خودداری کند.
آذربایجان با هر دو کشور ترکیه و اسرائیل روابط گرمی دارد. از ۱۹۹۲ یعنی از همان دورهی آغاز استقلال آذربایجان، روابط دیپلماتیک این کشور با اسرائیل آغاز شد. دیدارهای مداوم و روابط تجاری رشد یابنده رابطهی دو کشور را مستحکم کرده است. اسرائیل به آذربایجان اسلحه نیز صادر میکند. یک عامل تنش میان تهران و باکو، همین رابطه است.
رابطهی باکو و آنکارا استحکامی استراتژیک دارد. آذربایجان از طریق رابطه با ترکیه نقش منطقهای خود را ارتقا میدهد و ترکیهی اردوغان از طریق رابطه با آذربایجان، افزودن بر بهرهگیری اقتصادی، خط اتحاد ملل ترک را پیش میبرد.
میانجیگری میان سوریه و اسرائیل
هیئتی از آذربایجان به سرپرستی سمیر شریفاُف، معاون نخست وزیر، در تاریخ ۴ مه به دمشق سفر کرد. به گزارش News.Az بهصورت رسمی هدف از این سفر حمایت از بازسازی و توسعه سوریه و در عین حال بررسی راههای همکاری با دولت انتقالی این کشور در زمینههای اقتصاد، انرژی، فرهنگ و آموزش اعلام شده است.
منابعی همچون شبکه روژاوا، میگویند که هیئت آذربایجانی حاوی پیامی از سوی اسرائیل با رهبران تازهی دمشق نیز هست. در این مورد اظهار نظر رسمیای صورت نگرفته است. اما با نقش میانجیگرانهای که باکو در رابطهی میان آنکارا و تلآویو ایفا کرده، انجام چنین نقشی در رابطه با سوریه محتمل به نظر میرسد.
قرار بود نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل در تاریخ ۷ ماه مه به باکو سفر کند. این سفر به تعویق افتاده است. دلیل آن مشغولیت نتانیاهو به درگیریهای نظامی بالا گرفته عنوان شده است. اما به نوشتهی تایمز اسرائیل علت واقعی آن بوده که ترکیه اجازه نداده هواپیمای نخستوزیر اسرائیل از فراز این کشور عبور کند. بنابر اطلاع رسمی سفر نتانیاهو به باکو صورت خواهد گرفت و نخستوزیر اسرائیل امید دارد که در باکو گفتوگو با ترکیه هم پیش رود، بهویژه در رابطه با آنچه در سوریه میگذرد.
نظرها
نظری وجود ندارد.