دور بعدی گفتوگوهای ایران و آمریکا در انتظار پیام عمانیها
به گفته بقایی، تعویق گفتوگوها به پیشنهاد عمان و با تفاهم دو طرف انجام شد. ایران بهدلیل نداشتن رابطه مستقیم با آمریکا، برای هماهنگیهای مربوط به مذاکرات، به میانجیگری عمان تکیه دارد.

اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران ـ عکس از آرشیو
در حالی که دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا به تعویق افتاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران اعلام کرد که تهران همچنان به مسیر دیپلماسی پایبند است، اما آغاز دور بعدی مذاکرات در انتظار اعلام نظر و هماهنگی از سوی عمان خواهد بود. اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری روز دوشنبه ۱۵ اردیبهشت / ۵ مه تأکید کرد:
ما با آمادگی در چند دور مذاکرات شرکت کردیم و نشان دادهایم که برای ادامه مسیر دیپلماسی جدی هستیم.
به گفته بقایی، تعویق گفتوگوها به پیشنهاد عمان و با تفاهم دو طرف انجام شد. ایران بهدلیل نداشتن رابطه مستقیم با آمریکا، برای هماهنگیهای مربوط به مذاکرات، به میانجیگری عمان تکیه دارد.
او افزود که محور اصلی این گفتوگوها، پرونده هستهای ایران و لغو تحریمهای آمریکا است:
اگر خواسته آمریکا این است که ایران به بمب هستهای دست پیدا نکند، بسیاری از مسائل قابل حل خواهد بود، زیرا ایران بارها اعلام کرده که به دنبال سلاح هستهای نیست.
این مقام ایرانی همچنین از سه کشور اروپایی فرانسه، بریتانیا و آلمان (موسوم به تروئیکای اروپا) خواست تا در مسیر مذاکرات نقش «سازنده» ایفا کنند. او گفت که گفتوگوهای برنامهریزیشده میان تیم ایران و سه کشور اروپایی، که قرار بود پیش از دور چهارم مذاکرات در رم برگزار شود، به دلیل لغو آن دور از مذاکرات، برگزار نشد و هیأت ایرانی نیز به رم سفر نکرد.
بقایی در پاسخ به اظهارات مقامات آمریکایی، از جمله سخنان اخیر دونالد ترامپ درباره برچیدهشدن برنامه هستهای به عنوان شرط توافق با ایران، گفت:
صدور پیامهای متناقض از سوی مقامات آمریکایی کمکی به روند مذاکرات نمیکند، اما تأثیری هم بر عزم ما برای پیگیری مواضع اصولیمان ندارد.
او تأکید کرد که برنامه هستهای ایران، مطابق ماده ۴ معاهده عدم اشاعه، حق مسلم ایران است و تحت نظارت مستمر بازرسان آژانس قرار دارد.
رئیسجمهوری آمریکا در مصاحبهای که روز یکشنبه منتشر شد، تأکید کرد که خواهان «برچیدهشدن کامل برنامه هستهای ایران» است و نه توافقی موقت یا محدود. البته ترامپ راه را برای مصالحه در این بخش باز گذاشته و گفته است که ایدههایی در مورد وجود یک برنامه هستهای صلحآمیز در ایران هم روی میز است.
در بخشی دیگر از این نشست، سخنگوی وزارت خارجه در مورد نقش ایران در عملیاتهای انصارالله یمن و حمله روز یکشنبه به فرودگاه بنگوریون تلآویو گفت:
این ادعاها بخشی از مفهومی انحرافی است که طرفهای غربی در سالهای اخیر ساختهاند. جمهوری اسلامی ایران نه نایب دارد و نه نیازی به نایب در منطقه دارد. یمنیها در دفاع از خود و در همبستگی با مردم فلسطین اقداماتی انجام دادهاند که تصمیمی مستقل و در چارچوب منافع خودشان بوده است.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل شامگاه یکشنبه در شبکه اجتماعی اکس ایران را عامل اصلی حمله موشکی حوثیها خواند و تهدید کرد که کشورش «در زمان و مکان مناسب» به این حملات پاسخ خواهد داد. او در پیامش نوشت:
دونالد ترامپ کاملاً درست میگوید؛ منبع حملات حوثیها ایران است.
در واکنش به این تهدیدها، بقایی هشدار داد:
هرگونه تعرض به جمهوری اسلامی ایران با شدیدترین پاسخ ممکن مواجه خواهد شد. اگر از خاک کشوری علیه ایران اقدامی صورت گیرد، آن نقطه بهعنوان هدف مشروع تلقی خواهد شد.
او با اشاره به موضع وزارت دفاع جمهوری اسلامی، گفت:
پایگاههای نظامی آمریکا در منطقه، در صورت مشارکت در حمله به ایران، در زمره اهداف مشروع دفاعی جمهوری اسلامی قرار میگیرند.
عزيز نصيرزاده، وزیر دفاع ایران روز یکشنبه گفته بود که در صورت هدف قرار گرفتن ایران، در حمله به پایگاههای آمریکا حتی آنهایی که در کشورهای همسایه قرار دارند، تردید نخواهند کرد.
نظرها
نظری وجود ندارد.