بحران قطع برق در خوزستان؛ از اعتراضهای مردمی تا خسارتهای کلان اقتصادی
مردم خوزستان احساس تبعیض میکنند حتی در توزیع انرژی. در حالیکه خوزستان سهم عمدهای از تولید برق ایران را دارد مردم این استان در گرمای بالای ۴۰ درجه و آلودگی شدید هوا با قطع روزانه برق روبهرو هستند.

گرمای شدید در اهواز ـ عکس از مهدی پدرامخو ـ وبسایت خوزستاننیوز
استان خوزستان، بهعنوان یکی از مهمترین قطبهای تولید انرژی کشور، این روزها با بحران کمسابقهای در تأمین برق مواجه است. با افزایش دمای هوا به ۵۰ـ۴۰ درجه سانتیگراد و تشدید آلودگی هوا، قطعیهای برنامهریزی شده و غیرمنتظره برق، زندگی مردم، صنایع و کشاورزی را در این استان فلج کرده است. این در حالی است که مسئولان محلی نیز نسبت به تداوم این روند هشدار داده و خواستار بازنگری فوری در سیاستهای توزیع برق شدهاند.
اعتراضات گسترده و نارضایتی عمومی
قطع برق در خوزستان امسال خیلی زود و از فروردینماه آغاز شد. در روزهای اخیر، قطع مکرر برق و آب در شهرهای خوزستان اعتراضهای مردم را برانگیخته است.
در یکی از آخرین اعتراضها، چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت گروهی از مردم بهبهان در اعتراض به قطعشدن هر روزه آب و برق، مقابل فرمانداری این شهر تجمع کردند.
مردم این استان که با گرمای طاقتفرسا، رطوبت بالا و آلودگی هوا دست و پنجه نرم میکنند، قطع برق را غیرقابل تحمل میدانند.
یکی از شهروندان اهوازی به خبرگزاری فارس گفت:
در گرمای ۵۰ درجه، حتی چند دقیقه بدون کولر مانند مرگ تدریجی است.
قطع برق دو ساعته در گرمای بالای خوزستان، صدای اعتراض مردم به بیعدالتی در توزیع انرژی را بلند کرده است. این در حالی است که در برخی استانهای دیگر که دمای هوا به مراتب پایینتر است، همین میزان خاموشی برق اعمال میشود، و این از دید بسیاری از مردم خوزستان نشانهای آشکار از بیعدالتی در توزیع انرژی و مدیریت بحران در کشور است.
علیاکبر رضایی، کارشناس مدیریت انرژی، در اینباره گفت:
توزیع خاموشیها باید براساس اولویت نیاز و شرایط اقلیمی باشد. استانهایی با دمای بالا، بهویژه در ساعات میانی روز، نباید بهصورت یکسان با مناطق خنکتر در خاموشی قرار گیرند. چنین تصمیماتی نیازمند بازنگری جدی است.
همچنین جمعی از مردم خوزستان از ۸ اردیبهشت جاری کارزاری علیه قطع برق راه انداخته و در آن خواهان لغو برنامه خاموشی برق در شهرها و روستاهای خوزستان شدهاند. این کارزار تا ۳۱ اردیبهشت ادامه دارد.
آنها در متن کارزار آنلاینی خود نوشتهاند:
خوزستان همانجاست که قلب ایران میتپد... نفت میدهد، گاز میفرستد، برق میسازد… برای همه. اما حالا، در گرمای طاقتفرسا، باید خودش در لیست قطعی برق باشد؟ از جان مردمش روشنایی رفته برای تمام کشور؛ اما حالا در نفسگیرترین روزهای سال، همین خوزستان باید در تاریکی بسوزد؟
تلفات و خسارتهای اقتصادی
بحران برق در خوزستان تنها به نارضایتی عمومی محدود نشده، بلکه تلفات و زیانهای سنگین اقتصادی نیز به همراه داشته است.
تنها در یک مورد، قطع برق در یک مرغداری در رامهرمز منجر به تلف شدن ۱۱۳۰ مرغ و خسارتی بالغ بر ۱,۵ میلیارد تومان شد. مدیر این مرغداری با بیان اینکه «ژنراتور نیز در اثر نوسان برق آتش گرفت»، از بیبرنامگی مسئولان انتقاد کرد.
از سوی دیگر، سیدمحمد اتابک، وزیر صنعت، معدن و تجارت (صمت) شب گذشته، چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت از ضرر ۴۵ هزار میلیارد تومانی شرکت فولاد خوزستان در سالهای اخیر بهدلیل کمبود انرژی خبر داد.
این رقم نشاندهنده تأثیر مخرب قطع برق بر صنایع بزرگ است که بهگفته وزیر صمت، «در صورت تداوم، پمپاژ تولید و جریان پول در کشور مختل خواهد شد».
واکنش مسئولان محلی
سیدمحسن موسویزاده، نماینده اهواز در مجلس شورای اسلامی پنجشنبه ۱۸ اردیبهشت با بیان اینکه «قطع برق در خوزستان برای دو ساعت هم قابل پذیرش نیست»، گفت:
در شرایط اقلیمی سخت خوزستان که گرمای شدید، رطوبت بالا و هجوم ریزگردها باعث افزایش مهاجرت شهروندان به استانهای دیگر شده است، سیاست برنامهریزی قطع برق، بیش از نفع آن، در نهایت موجب خسارتهای جبرانناپذیری خواهد شد. خوزستانیها نباید از برق تولیدی خود محروم شوند.
موسویزاده در این زمینه به تولید ۵۴۰ مگاوات برق توسط نیروگاه فجر انرژی خلیج فارس اشاره کرد و افزود:
اگر این ۵۴۰ مگاوات وارد مدار بشود قطعاً مشکل خوزستان و یکی دو استان مجاور آن هم حل خواهد شد.
او همچنین خواستار تعقیب ماینرهای غیرقانونی شد که سهم قابل توجهی از برق استان را بهسرقت میبرند.
سیدمحمدرضا موالیزاده، استاندار خوزستان نیز در مورد قطع برق در این استان گفت:
قطعی برق در خوزستان مسائل متعددی در حوزه صنعت، کشاورزی، شهرکهای صنعتی، خانگی و... ایجاد میکند؛ بنابراین قطعی برق در خوزستان باید به حداقل ممکن برسد.
وضعیت آبوهوا: تشدید بحران در روزهای آینده
با پیشبینی افزایش رطوبت و شرجی هوا در روزهای آینده، انتظار میرود فشار بر سامانه برق استان بیشتر شود. همزمان، شاخص کیفیت هوا در ۱۴ شهر خوزستان در وضعیت «ناسالم برای گروههای حساس» قرار دارد و بیش از دو هزار نفر در سه روز گذشته به دلیل مشکلات تنفسی ناشی از آلودگی هوا به مراکز درمانی مراجعه کردهاند.
وضعیت هوا در هیچ کدام از شهرهای استان قابل قبول یا پاک اعلام نشده است.
اداره هواشناسی خوزستان همچنین از وقوع تندباد لحظهای و گردوغبارهای محلی در این استان نیز خبر داده است.
از سوی دیگر، بهدلیل کمبود انرژی، ساعت کاری ادارههای دولتی در استان خوزستان از روز شنبه ۲۰ اردیبهشت تا پایان شهریور به ساعت ۶ صبح تا ۱۳ تغییر کرد.
خوزستان در آستانه یک فاجعه انسانی
خوزستان که سهم عمدهای از تولید برق کشور را برعهده دارد، امروز خود بهدلیل سیاستهای ناعادلانه توزیع انرژی در تاریکی فرو رفته است. ادامه این روند نهتنها خسارتهای اقتصادی بیشتری بهبار خواهد آورد، بلکه ممکن است به ناآرامیهای اجتماعی گسترده و حتی فاجعهای انسانی منجر شود.
چهار سال پیش در تیرماه ۱۴۰۰ قطع برق و آب در خوزستان به سلسله اعتراضهای مردمی و ضدحکومتی در شهرهای مختلف خوزستان، از جمله اهواز، هویزه، شادگان، آبادان، خرمشهر، بستان، سوسنگرد، دزفول و ایذه تبدیل شد و به چند استان دیگر گسترش یافت. نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی این اعتراضات را سرکوب کردند.
نظرها
نظری وجود ندارد.