فراجا هم فعالیت اقتصادی بابک زنجانی را رد نکرد: «رصد میکنیم» ـ رد پای زنجانی در خرید سهام سایپا
بزرگترین قاچاقچی نفت ایران به فعالیتهای اقتصادی بازگشته و مسئولان حکومتی یکبهیک بهشکل تلویحی این موضوع را تأیید میکنند. او اکنون برای خرید سهام شرکت سایپا نیز خیز برداشته و گفته میشود به عرصه باشگاهداری فوتبال هم بازمیگردد.

بابک زنجانی ـ عکس از آرشیو
بهگزارش خبرگزاری تسنیم، سردار حسین رحیمی، رئیس پلیس امنیت اقتصادی فراجا، در واکنش به خبرهای منتشرشده درباره بازگشت بابک زنجانی به فعالیتهای اقتصادی حرفهای کلی زد و با لوث کردن مسئله زنجانی در میان دیگر «فعالان اقتصادی»، گفت:
ما همه فعالان اقتصادی را رصد میکنیم؛ رصدی که با نگاه حمایتی، مراقبتی و پیشدستانه انجام میشود تا فعالان اقتصادی دچار انحراف یا مشکلات مشابه نشوند.
رحیمی درباره اقدامات احتمالی پلیس در این زمینه افزود:
هدف پلیس این است که در مسیر اقدامات پیشدستانه، با نگاه پیشگیرانه و حمایتی ورود کند تا اگر جایی هم فعال اقتصادی دچار مشکل شد، بتواند از حمایت لازم برخوردار شود.
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت نیز روز گذشته، سهشنبه ۲۳ اردیبهشت در پاسخ به پرسش اینکه «بابک زنجانی که بدهی خود را به شرکت نفت نداده، چطور وزیر راه و شهرسازی با بستن قرارداد چندمیلیاردی با او به بازگشت وی به فعالیتهای اقتصادی اقدام کرده است؟»، گفت:
طبق گفته سخنگوی قوه قضائیه در مورد سرمایهگذاری در راهآهن، منع قانونی برای این اقدام وجود ندارد و متن تفاهمنامه در سایت موجود است و میتوانید آن را مطالعه کنید. هنوز رقمی ردوبدل نشده است. دولت مثل همه دولتها و شاید بیشتر از آنها میخواهد با فساد مبارزه کند. هیچ اقدامی خارج از فرایندهای حقوقی و نظارتی انجام نخواهد نشد.
پرونده بابک زنجانی یکی از بزرگترین موارد فساد نفتی در ایران از جمله در ارتباط با دور زدن تحریمها در یک دهه اخیر بوده است. زنجانی به اتهام عدم بازپرداخت بیش از دو میلیارد دلار پول فروش قاچاق نفت و همچنین فساد مالی و رانتخواری در دیماه ۱۳۹۲ بازداشت شد. او به اتهام «اخلال در نظام اقتصادی کشور، کلاهبرداری از شرکت ملی نفت، بانک مسکن و تأمین اجتماعی، پولشویی، جعل ۲۴ فقره اسناد بانکی و صورتحسابهای بانکی، جعل حوالههای ارزی و جعل دستور انتقال بین بانکها»، به اعدام محکوم شده بود. مقامهای قضائی جمهوری اسلامی گفته بودند ممکن است در صورتی که زنجانی بدهیهای خود را بپردازد و اموالش به داخل ایران منتقل شود در مجازات اعدام او تجدید نظر صورت گیرد.
اصغر جهانگیر، سخنگوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران ۱۱ اردیبهشت سال گذشته از کاهش محکومیت بابک زنجانی خبر داد و گفت:
با گزارش مقامات ذیصلاح در مورد استرداد اموال، درخواست تخفیف مجازات محکوم علیه بابک زنجانی توسط دادگستری مطرح شد و از ریاست قوه قضائیه در اجرای دادنامه درخواست شد و با تأیید وی و موافقت رهبری حکم اعدام نقض و تبدیل به ۲۰ سال حبس شد.
این در حالی است که وضعیت تسویه بدهی بابک زنجانی هنوز بهدرستی روشن نیست. اخیراً حمید بورد، مدیرعامل شرکت نفت گفته بود:
طبق رأی دادگاه اموال بابک زنجانی در اختیار ما قرار دارد و در حال مراوده برای بازپسگیری هستیم. شرکت نفت تا زمانی که تمام مطالبات را دریافت نکند رضایت نمیدهد. ما بهطور قوی دریافت مطالبات را دنبال میکنیم و با دادستانی همکاری لازم را داریم اما فعلاً اتفاق جدیدی نیفتاده است.
یک مقام آگاه که نامی از او برده نشده نیز چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت به خبرگزاری کار ایران (ایلنا) گفت:
شرکت ملی نفت مدعی است؛ کالاهایی که از اموال بابک زنجانی در گمرک بوده و ارزیابی و واگذار شده، ارزش اقتصادی نداشته و اساساً امکان فروش این اموال هم وجود ندارد. اما از سوی دیگر سیستم قوه قضائیه اعلام کرده که واگذاری این اموال زنجانی به وزارت نفت صورت جلسه و رد مال انجام شده است.
اما سخنگوی قوه قضائیه ۱۰ اردیبهشت جاری از مرخصی بابک زنجانی خبر داد و گفت:
با توجه به شرایط توبه نامبرده که از اقدامات گذشته خود توبه کرد و تلاش کرد خسارتها را جبران کند، به پیشنهاد دادگستری تهران در فهرست عفو قرار گرفت.
اکنون شرکت دات وان، که بهصورت غیرمستقیم با بابک زنجانی مرتبط است در مدت کوتاهی به قراردادهای بزرگ در حوزههای گوناگونی مانند حملونقل ریلی، هوایی، خودروهای برقی و حتی بانکداری رمزارزی دست یافته است.
این شرکت در اسفند ۱۴۰۳، با معرفی «بیت بانک» و ارز دیجیتال USDZ، که در رسانهها به زنجانی مرتبط شده، وارد این عرصه شد. در اردیبهشت جاری نیز این شرکت تفاهمنامه ۶۱ هزار میلیارد تومانی با راهآهن برای تأمین واگنهای مسافری و باری و دهها لکوموتیو امضا کرد. شرکت دات وان همچنین از تأسیس هواپیمایی «دات وان ایر» خبر داده و گفته است که ۳۲ فروند هواپیما در اختیار خواهد داشت. بابک زنجانی در شبکه اجتماعی ایکس از ورود به ناوگان تاکسیهای برقی نیز نوشت و از خرید خودروهای برقی چانگان و تویوتا برای سرویس «داتوان تریپ» خبر داد.
متقاضی خرید سهام سایپا
در همین حال روزنامه «هممیهن» چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت نوشت رقابت بر سر خرید ۴۲ درصد از سهام شرکت سایپا، یکی از خودروسازیهای بزرگ کشور به ارزش یک میلیارد دلار جریان دارد و شرکت دات وان در میان متقاضیان خرید است.
«هممیهن» نوشته است:
این در حالی است که منشأ منابع مالی او مبهم است و سابقه عدم انجام تعهداتش به دولت، احتمال تکرار چنین رفتاری در قبال مصرفکنندگان خودرو را افزایش میدهد.
بهگفته این روزنامه، شرکت سایپا زیان ۶۵ هزار میلیارد تومانی و مشکلات ساختاری دارد اما با وجود گسترش سریع دات وان، این شرکت هیچ سابقهای در صنعت خودروسازی ندارد و واگذاری سایپا به خریداری مانند بابک زنجانی میتواند به اعتراضات اجتماعی و تشدید بحرانهای اقتصادی منجر شود.
وبسایت تابناک هم ۲۰ اردیبهشت از بازگشت احتمالی بابک زنجانی به عرصه فوتبال و باشگاهداری خبر داد و نوشت زنجانی مصمم است اموال هلدینگ سورینت را بازپس بگیرد و باشگاه فوتبال راهآهن نیز زیر نظر همین هلدینگ خریداری شد و اداره میشد.
پس از دستگیری زنجانی، فعالیتهای تیم فوتبال راهآهن هم از زیرمجموعه زنجانی خارج شد و برای مدتی دادستانی تهران برای این باشگاه تعیین تکلیف کرد و سپس باشگاه راهآهن واگذار شد. اکنون با بازپسگیری اموال هلدینگ سورینت این احتمال وجود دارد که باشگاه راهآهن هم بار دیگر زیر نظر زنجانی و شرکتهای زیرمجموعه او فعالیتهای خود را از سر بگیرد.
نظرها
نظری وجود ندارد.