دلیل لغو «وضعیت حفاظت موقت» پناهجویان در آمریکا: افزایش آمار گردشگری در افغانستان
دولت آمریکا میگوید آمار گردشگری ورودی افغانستان از ۶۹۱ نفر در سال ۲۰۲۱ به ۷ هزار نفر در سال ۲۰۲۳ رسیده پس افغانستان جای امنی است.

رژه نظامی به مناسبت سومین سالگرد تصرف افغانستان از سوی طالبان در مقابل سفارت سابق ایالات متحده در کابل، افغانستان در تاریخ ۱۴ اوت ۲۰۲۴ (عکس از بیلال گولر / آنادولو / آنادولو از طریق AFP)
وزارت امنیت داخلی آمریکا (DHS) اعلام کرده که قصد دارد برنامهی «وضعیت حفاظت موقت» (TPS) برای پناهجویان افغان را لغو کند. برای توجیه این تصمیم، دولت ترامپ به افزایش آمار گردشگری ورودی افغانستان که کشوری فقیر و تحت حاکمیت طالبان است، اشاره کرده.
در اطلاعیه رسمی منتشرشده در ۱۳ مه ۲۰۲۵، آمده که «کریستی نوم»، وزیر امنیت داخلی، در تاریخ ۲۱ مارس ۲۰۲۵ تصمیم به پایان دادن به «وضعیت حفاظت موقت» برای افغانها گرفته است. بهادعای این وزارتخانه، او پس از مشورت با وزارت خارجه آمریکا نتیجه گرفته که «وضعیت امنیتی و اقتصادی افغانستان بهبود یافته» و بازگرداندن افغانها به این کشور دیگر تهدیدی برای امنیت شخصی آنها محسوب نمیشود.
در اطلاعیهای که در نشریه رسمی دولت آمریکا (Federal Register) منتشر شده، به افزایش آمار گردشگران خارجی در افغانستان بهعنوان یکی از دلایل پایان «وضعیت حفاظت موقت» اشاره شده است. بهنقل از این اطلاعیه:
طالبان برای بهبود وجهه جهانی خود، گردشگری را ترویج میدهد. میزان آدمربایی کاهش یافته و گردشگران خارجی بهویژه از چین، افزایش یافتهاند. آمار گردشگری ورودی به افغانستان از ۶۹۱ گردشگر در سال ۲۰۲۱ به ۲۳۰۰ در ۲۰۲۲ و ۷۰۰۰ نفر در سال ۲۰۲۳ رسیده است.
کریش اُمارا ویگناراجا، رئیس سازمان Global Refuge گفت:
استناد به تبلیغات گردشگری طالبان برای لغو «وضعیت حفاظت موقت»، بیتوجهی خطرناک به واقعیتهای زندگی افغانهایی است که از سرکوب و خشونت فرار کردهاند. چند وبلاگ گردشگری ساختگی چیزی از حقیقت یک رژیم سرکوبگر که حقوق زنان را سلب کرده، کم نمیکند.
نهادهای مدافع حقوق پناهجویان افغان از این اقدام دولت ترامپ بهشدت انتقاد کردهاند. کمپین #AfghanEvac در بیانیهای گفت:
این تصمیم ریشه در واقعیت ندارد بلکه کاملا سیاسی است. افغانستان همچنان در کنترل طالبان است، ترورها، بازداشتهای خودسرانه و نقض حقوق بشر، بهویژه علیه زنان و اقلیتهای قومی ادامه دارد. آمریکا نمیتواند متحدانش را رها کند و اسمش را بگذارد سیاست مهاجرتی.
تحلیل نهاد سیاست عمومی مهاجرت آمریکا (NFAP) نیز نشان میدهد که تصمیم درباره افغانستان، مشابه تصمیماتی است که پیشتر درباره کشورهایی چون هائیتی و ونزوئلا گرفته شده است؛ یعنی حذف «وضعیت حفاظت موقت» با وجود شرایط نابسامان این کشورها.
بر اساس گزارش «سرویس تحقیقاتی کنگره آمریکا»، افغانستان تحت حاکمیت طالبان «سرکوبگرترین کشور جهان نسبت به حقوق زنان» شناخته شده است. ویگناراجا افزود:
حفاظتهای بشردوستانه باید بر پایه ارزیابیهای معتبر از امنیت و حقوق بشر باشند، نه پروژههای تبلیغاتی رژیمی که مردم از آن میگریزند.
نظرها
نظری وجود ندارد.