ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

پس از ۱۶ سال: نیم‌گام مردد برای خروج از لیست سیاه FATF

سرانجام لایحه پالرمو را که به مقابله با پولشویی مربوط می‌شود در مجمع تشخیص مصلحت تصویب کردند. لایحه‌‌ی مقابه با تأمین مالی تروریسم همچنان منتظر تصویب است. حکومت ولایی به طور خودخواسته در لیست سیاه پولشویان و پشتیبانان تروریسم جا خوش کرده است. اکنون به فکر چاره افتاده است.

روزنامه‌ی اعتماد گزارش خود در مورد تصویب لایحه‌ی مقابله با پولشویی (کنوانسیون پالرمو) در مجمع تشخیص مصلحلت را این گونه آغاز کرده است:

در بحبوحه انتشار اخبار سفر ترامپ در منطقه و در شرایطی که بسیاری از ایرانیان در زیر و بم اظهارات ترامپ به دنبال پالس‌های مثبت یا منفی در خصوص توافق احتمالی ایران و امریکا بودند، خبر تصویب لایحه پارلمو در مجمع تشخیص مصلحت نظام توجه بسیاری از ایرانیان و فعالان اقتصادی و سیاسی را به خود جلب کرد.

اکثر رسانه‌ها قضیه را همچون اعتماد دیده‌اند و ربطی برقرار کرده‌اند میان تصویب لایحه‌ی پالرمو و تلاش حکومت ایران برای رسیدن به توافق با آمریکا.

هنوز تکلیف لایحه‌ی CFTکه مضمون آن مقابه با تأمین مالی تروریسم است مشخص نیست. پیوستن ایران به کنوانسیون‌های پالرمو و CFT از شرط‌های خروج آن از لیست سیاه گروه ویژه اقدام مالی (FATF) است.

انتظار طولانی

دولت پزشکیان با مشاهده‌ی تنگنایی که کشور به لحاظ ارتباط‌های بین‌المللی‌اش در آن قرار دارد، از ولی فقیه تقاضا کرد که دوباره پرونده لوایح پالرمو و CFT که در «مجمع تشخیص مصلحت» بایگانی شده بودند، بازگشایی شود. رهبر در راستای همان خطی که باعث تن دادن به مذاکره با آمریکا شد، با درخواست پزشکیان موافقت کرد.

پیش از تصویب عراقچی و فرزین، وزیر امور خارجه و رییس کل بانک مرکزی در مجمع حضور یافتند تا حضرات قانع شوند که وضع خراب است و چاره‌‌ای جز تلاش برای خروج از از لیست سیاه FAFT وجود ندارد. به گفته‌ی محمد صدر، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام:

صحبت‌های عباس عراقچی، وزیر خارجه و سپس صحبت‌های مهندس فرزین، رییس کل بانک مرکزی بسیار راهگشا بود و در تصمیم‌گیری اعضای مجمع اثرگذار بودند. در نشست مجمع با حضور اعضا گفته شد که تصویب این لایحه در شرایط فعلی برای موقعیت جدید جمهوری اسلامی مفید و خوب است و به همین دلیل هم رای مناسبی به این لایحه داده شد.

صدر خود در ضرورت تصویب لایحه‌ی پالرمو می‌گوید:

قرار گرفتن در لیست سیاه اف‌ای‌تی‌اف، باعث شده بود کشورهای دیگر حتی بسیاری از کشورهای نزدیک در روابط تجاری و اقتصادی خود با ایران محتاط عمل کنند و به صورت غیرمستقیم این تلقی وجود داشت که ریسک هر نوع تجارت و رابطه اقتصادی با ایران بالاست. باید توجه داشت که اصل این لوایح مقوله مبارزه با قاچاق بین‌المللی شامل قاچاق انسان، قاچاق اسلحه، قاچاق مواد مخدر و تامین مالی تروریسم است. وقتی دولتی این لوایح را تصویب نمی‌کند این پالس به فضای بین‌المللی ارسال می‌شود که دولت ایران از این ناهنجاری‌ها حمایت می‌کند. این روند برای وجهه بین‌المللی ایران خسارت‌بار بود.

موضوع پیوستن ایران به گروه ویژه اقدام مالی (FATF) و برآوردن شرط‌های آن ۱۶ سال پیش مطرح شد. اما مخالف با تصویب لایحه‌های تأییدکننده‌ی پیوستن کشور به کنوانسیون‌های مقابله با پولشویی و تأمین مالی تروریسم باعث شد که پرونده‌ی این لوایح از مجلس به مجمع تشخیص مصلحت برود و در آنجا خاک بخورد.

روزنامه اعتماد نوشته است:

برخی گزارش‌ها حاکی از پرداخت هزینه‌های اضافی ۱۵ تا ۳۰ درصدی برای هر نوع نقل و انتقال پولی و بانکی است. در واقع ایران از یک طرف ناچار بود نفت خود را با تخفیف بفروشد و از سوی دیگر به دلیل قرار گرفتن در لیست سیاه fatf هزینه‌های مضاعفی پرداخت کند. ایران از سال ۲۰۰۷ میلادی در فهرست سیاه گروه ویژه اقدام مالی قرار گرفت و از سال ۲۰۰۹ به‌طور رسمی در بیانیه‌های آن اعلام و مقررات اقدام‌های متقابل علیه تهران وضع شد تا کشورها در مراودات مالی و بانکی با ایران احتیاط کنند.

از روی ناچاری

در آینه‌ی این لایحه‌ها می‌توان کشاکش‌های درونی رژیم، تلاش‌هایش برای پیشبرد برنامه‌‌ی هسته‌ای، چاره‌جویی برای دور زدن تحریم‌ها و تغییر موقعیت منطقه‌ای آن را دید. شکست سیاست‌های رژیم در همه‌ی این محورها باعث شده است ک با تأخیری طولانی به فکر تغییر موضع بیفتد. تصویب لایحه‌ی پالرمو از روی ناچاری بود. به احتمال بسیار تصویب لایحه CFT با موانع بیشتری مواجه می‌شود چون به خاطر مضمون آن، دستگاه‌های امنیتی به آن حساس‌ترند.

نوشته‌هایی درباره‌ی سابقه‌ی امر

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • رسا

    صحبت‌های عراقچی وزیر امور خارجه و فرزین رئیس کل بانک مرکزی در جمع آیات عظام تشخیص مصلحت آب را بر لانه مورچگان فرو ریخت افرادچون جنتی که حتی تلفظ اف ای تی اف را بلد نبودند و از آن به عنوان اف اف اف تی یاد می‌کردندحالا سایه ترامپ را بیخ گوششان احساس میکنندو دستها را به علامت تسلیم بالا برده اند ظاهر شاه آخرین شاه افغانستان ضرب المثل داشت که می‌گفت ما زیر بار زور نمی‌رویم مگر اینکه زور پرزور باشد حال ترامپ در دو قدمی ایران ایستاده و با یک نافرمانی ناشیانه از طرف آخوندها با یک سیلی سر جایشان خواهد نشاند